2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Tanuljunk japánul #3

Segítség azoknak, akik szeretnék megtanulni ezt a szép nyelvet. Tanoshinde!

[ ÚJ TESZT ]

KYŌIKU KANJI

Már biztos feltűnt, hogy a legelején kijelentettem, hogy kanji-kkal nem nagyon fogok foglalkozni és ehez képest ez a része a sorozatnak tele van kanji-val, nos ennek az az oka, hogy úgy döntöttem a kanji-k alapjának a legalapját megtanulom.

Kyōiku kanji-knak nevezzük azokat a Japán Oktatási Minisztérium által meghatározott 1006db kanji-t amelyek elsajátítása kötelező az általános iskolai tanulmányok során. Úgy döntöttem elsajátítom (néhány kiegészítő kanji mellett) azokat a kanji-kat, amiket általános iskola 1. osztályosainak is meg kell tanulni. Íme az első 80 kyōiku kanji, amit 1. osztályban kell megtanulni:

"On" és "Kun" között az a különbség, hogy "On" a kínai nyelvből átvett szó, "Kun" pedig új szó, amit a japánok adtak. Hogy a kettő közül melyiket kell megtanulni? Mindkettőt. Ennek az az oka, hogy az esetek nagy részében, ha a szó egyedül szerepel akkor a "Kun" megfelelőt kell kiolvasni, azonban ha más szóval szerepel együtt (összetett szóként), akkor az "On"-t kell olvasni. Azonban ez a "szabály" nem fix. Pirossal bejelöltem azokat a szavakat, amiket már hallottam önmagukban, látható pl a könyv ha egyedül szerepel, akkor "On" megfelelőjét kell olvasni. Ez a dolog japán anyanyelvűeknek is okoz kellemetlenséget, ott is sokan nem tudják, hogy "On" vagy "Kun"-ként kell-e olvasni egy kanji-t, amíg nem hallják legalább egyszer. Most úgyis elég samui van, néhány délután alatt be lehet őket tanulni. Ha összepárosítjuk őket valamivel, akkor könnyebb lesz, pl az eső kanji-ja nekem olyan, mintha egy ablak lenne, amin kinézve lehet látni esni az esőt.

Akik szoktak anime-t nézni, azok már szinte biztos láttak ilyen feliratot:

Az első kanji-t már tudjuk mit jelent, a második jelentése "kumi" (magyarul emberek csoportja, osztály). Tehát a képen szereplő szöveget így kell kiolvasni:

"san-nen ichi-kumi"

(3. év 1. osztály)

Legtöbb iskolában nem a, b, c, d-vel különböztetik meg évfolyamon belül az osztályokat, hanem számozással.

További kanji/hiragana, amiket érdemes megjegyezni:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.