2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Táltos - A cyberpunk szerepjáték

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Táltos az első játék projektem, de még csak fejlesztési fázisban van

[ ÚJ TESZT ]

Régóta érdekel a játékfejlesztés, de csak mostanában jutottam el oda, hogy egy komolyabb hobbiprojektbe kezdjek. Az idő elérkezett, a játék címe pedig Táltos lesz. Ez egy fura egyvelege a számítógépes szerepjátékoknak és a hacker játékoknak (mint amilyen az Uplink). A játékhoz sokat merítettem a Neuromancer című ősrégi játékból is.

A Táltos alapvetően egy cyberpunk játék lesz, kis fantasy beütéssel. A játékos Bulcsút, a kicsit nagyképű hackert alakítja, aki a történet folyamán "természetesen" a nagyvállalatok ellen fog küzdeni, de ehhez szokatlan helyről kap segítséget. A játék fantasy elemeket is fog tartalmazni, amik az ősmagyar mitológián alapulnak. A történet egyébként Miskolcon játszódik.

A játékot, és a fejlesztést is négy nagyobb modulra osztottam. Az első az RPG modul, ami a játék azon részét valósítja meg, amikben a játékos a karakterrel a városban mászkálhat, beszélgethet más emberekkel, és cuccokat vásárolhat. A következő nagy rész a hacking modul lesz, ami a játék gerincét adja. A játékos a számítógépével távoli rendszereket törhet fel egy CLI interface (parancssoros felület) segítségével, tehát ekkor a játékos parancsokat begépelve játszik, ugyanakkor saját játékstílust is kialakíthat, mivel lehetősége lesz saját script-ek írására is. A játék ezen része sokat merít az olyan hacker játékokból, mint a Hacker Evolution, Street Hacker, Uplink. stb. A játékosnak lehetősége lesz a hackelésre használt számítógépét is aprólékosan összeállítani. Egy külön modul valósítja meg azt a részt, ahol a játékos összeszerelheti a számítógépet, sőt kisebb részegységekből (IC-kből) saját, egyedi adapter kártyákat is összeforraszthat, amihez a NYÁK-ot is maga tervezheti. Az utolsó modul a cyberspace-ről szól, hisz mit ér kibertér nélkül egy cyberpunk játék? A játékos felfedezheti a 3D-s VRML hálózatokat, itt is lehetősége van másokkal kapcsolatba lépni, szoftvereket vásárolni, rendszereket feltörni és információkat szerezni. A cyberspace-ben a hackelés sokkal inkább hasonlítani fog a Neurománcban megismert hackeléshez, tehát a játékos előre megvásárolt vírusprogramokkal kell hogy feltörje az adatbázisok JEG-ét. A játék ezen részének látványvilága sokat merít az Ovine féle Cholo játékból.

Ezen írás apropóját az adja, hogy végre elkészült a játék első kipróbálható technikai demója. Ez a demó az RPG modul tech demója, tehát a városban való mászkálást, másokkal való beszélgetést lehet benne kipróbálni. Mind a négy modulból fogok készíteni egy ilyen tech demót, tartalommal (tehát pályákkal és történettel) csak ez után fogom megtölteni a játékot. A történet már most készen van, de előbb a programozás nagy részén akarok túl lenni. A tech demóban észrevehetitek, hogy egyrészt a játék eleve ért angolul is, másrészt választható rovásírás is. A rovásírás még nem működik jól, egyelőre csak mutatóba van benne. Azért szeretném, hogy bekerüljön a játékba, hogy kicsit ösztönözzek másokat a rovásírás megtanulására.

Természetesen a játék teljesen nyílt forráskódú, és a benne található alkotások (zene és képek) is a CC licensz hatálya alá tartoznak. Bárki csatlakozhat a fejlesztéshez ha akar. A forráskód python nyelven íródott, pygame API-val. A képek kézzel lettek festve, majd Gimp-el lettek szerkesztve. A cyberspace modul 3D-s megjelenítéséhez Blendert és pyOpenGL API-t fogok használni. A játék alatt hallható zene Akpoh műve, aki egy goa zenész, és volt olyan kedves, hogy ingyen a rendelkezésemre bocsátotta a zenéit. Akpoh weboldalát itt találod: Love Peace Freedom. A Táltos fut mind Linux, mind windows operációs rendszeren is.

Aki szeretne segíteni, vagy csak érdekli a projekt, itt van a játék launchpad linkje:Táltos at launchpad
Segíteni lehet fejlesztéssel, bug report-al, feature request-el, kérdéssel, vagy akármivel, amit gondoltok. Minél több az érdeklődő, annál inkább érezni fogom, hogy nem hiábavaló a fejlesztés. A projektnek viszont leginkább egy tehetséges grafikusra lenne szüksége, aki az ocsmány festett képek helyett normális grafikákat rajzolna a játékhoz. A forráskódot itt lehet böngészni, akit érdekel (és szeretne példát arra, hogyan NE fejlessz játékot):
Táltos forráskód

A tech demó innen tölthető le:
Linux: DEB, RPM
windows: Taltos_win

A linuxos csomagok szarul lettek megcsinálva, nem vagyok büszke rá, de most csináltam először ilyet. Miután telepítetted a csomagot, a játékot a következő parancsok begépelésével indíthatod el:
cd /usr/share/games/taltos.rpg.tech.demo
python /usr/games/Main.py

Egyébként a futtatáshoz szükség van a python-pygame csomagra, ha esetleg a csomagkezelő nem telepítené automatikusan (kéne neki).

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.