2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

T-Mobile G1 - Álom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Volt már pár mobilom, de eddig igazán egyikkel sem voltam megelégedve. Volt itt minden: OSX, Symbian, Windows Mobile...

[ ÚJ TESZT ]

Volt már pár mobilom, de eddig igazán egyikkel sem voltam megelégedve. Volt itt minden: OSX, Symbian, Windows Mobile, zárt rendszerek különböző gyártóktól. Most itt egy újabb oprendszer mobilokra, az Android. Nem akarok belemenni a részletekbe, legyen elég annyi, hogy az Android a Google által fejlesztett, nyílt forráskódú oprendszer okostelefonokra. Akit érdekel, az olvasson utána, pl itt. Angoltudás nem árt!

El is kezdeném a bemutatómat, ahol is egy T-Mobile G1 nevezetű kütyüről lesz szó(született: HTC Dream). Ebből ki is derül, hogy ezt is a HTC gyártja mint sok más minőségi illetve kevésbé minőségi készüléket.

Nézzük a csomagolást!

A telefon egy közepes méretű, fehér és magenta színekben pompázó dobozban érkezett. Ebből egy fekete, masszívabb kartonból készült tárolóeszköz került ki (gyk. "doboz"). Nagyon elegáns. A HTC-től megszokott módon a telefont egyből megpillantjuk amint felnyitjuk a doboz tetejét, ami amúgy mágnesesen záródik.

A telefon alatt kaptak helyet a tartozékok:
-töltő
-adatkábel
-füles
-CD (csak user manual van rajta, az is németül...)
-leírások
-matricák(wtf?). Rengeteg matricát kapunk a készülékhez, amikkel csinosíthatjuk a telefont. Van itt madár, virág, nonfiguratív ábrák, pöttyök, minden. Nem hülyeség, de én még nem ragasztottam egyet se a telóra.

Külső:

Nos, ez a mobil nem egy szépség. Full fekete, elég barátságtalan a kinézete elsőre, de ha "Ő" elvisel engem, én is elviselem "Őt". amúgy nem csúnya szerintem a cucc, csak szokni kell a kinézetét. Na meg a súlyát! 158 gramm, nem pehelysúlyú, illetve a mérete sem kicsi. A telefon előlapján egy 3.2 collos, HVGA felbontású(320*480) kijelző terpeszkedik. Elég impozáns ha bekapcsolja az ember. A kijelző alatt 5 hardware gomb és egy görgő leledzik, ezt be is lehet nyomni. Ez a görgő egy nagyon ötletes és jól használható kütyü!

A kijelzőt oldalra eltolva megtekinthetjük a full QWERTZ billentyűzetet. Az elrendezés kiváló, nagyon kényelmes.

A G1 első használatakor mindenképp szükségünk van mobilinternetre, mivel szinkronizálni kell a google accountunkkal, és ezt nem lehet wifin keresztül. Ez elég nagy görénység szerintem.
Miután ezt megtettük, a főképernyő fogad bennünket, ahova nyugodtan pakolhatunk ikonokat, mivel 3 oldal van, így elfér egy pár. Zenelejátszó, gmail, böngésző, youtube...bármit kipakolhatunk az asztalra, de ha kell, a többi is elérhető egy ujjmozdulattal. Ez nagyon tetszett.

Megkockáztatom, hogy az érintőkijelző van olyan jó mint az iPhone-é. Kellően érzékeny és pontos is, illetve hardveresen támogatja a multi-touchot is.(viszont a szoftverből csak egy moddal lehet előhozni...de működik!).

Az Android maga meseszép és kegyetlen gyors, ehez kellően stabil is. A képernyőváltások és a képrenyőforgatás gyorsan megy, az animácók nem szaggatnak.

Már most rengeteg alkalmazás érhető el a Marketben, ingyenesek és fizetősek egyaránt. Ha így folytatják, olyan sikeres lehet mint az Appstore.

A multimédia terén nem villantott hatalmasat az Android, nem vagyok vele kibékülve. A zenelejátszó fut háttérben, de nincs benne eq, a telefonhoz kapott füles használható, de azt nem mondanám rá hogy szépen szól.
Amit nagyon nagy bűnnek tartok, hogy nincs videolejátszó a szoftverben, ehez 3rd. party alkalmazást kell letöltenünk.




A kamera 3.1 megapixeles, autófókuszos. A képminősége...gyatra. De az is lehet, hogy én szúrtam el valamit, felelősséget nem vállalok! :)

Kép



Internet, stb.

A telefon egész használható wifi modult kapott, tapasztalatra erősebb mint az iPhone-é és a HTC Diamondé, de gyengébb mint az iPod touch 1g wifije.
A böngésző gyors. De nagyon. Simán felülmúlja még az iPhone-t is, főleg a qwertz billentyűzet és a görgő miatt. Szerintem a görgővel kényelmesebb netezni, de lehet taperolni is a kijelzőt, úgy is működik. A görgetőrutin szépen dolgozik ha kell, bár kicsit szaggat a weblapok görgetésénél(telefonkönyvben pl. nem).

A bluetooth-t egyelőre nem használhatjuk fájlküldésre, csak headset csatlakoztatására. A telefonban van 3G illetve HSDPA, de ezeket nem állt módomban kipróbálni, mivel feltötőkártyás vagyok és nem akartam hogy leszippantsa egyből az összes pénzem a net :)

Az akku 1130mah-os(asszem..most nem nézem meg:D), és így hogy még újdonság volt a telefon számomra, sokat nyomkodtam, így bírta kb. reggeltől estéig, aztán kajáltatni kellett. Egyébként nem vészes, szerintem bírná jobban is ha nem nyomkodnám folyamatosan.

Vélemény:

Számomra imponáló a telefon tudása illetve az oprendszer. De főleg az oprendszer. Egyszerűen kezelhető, gyors, szép. Mi kellhet még? A multimédiára még gyúrhatnának, és akkor teljes lenne a szerelem.
Ha Mobilarenás lennék, a készülékre "Tetszett" plecsnit adnék, az oprendszerre pedig "Különösen ajánlott"-at.

Ezzel a bemutatóm végére értem. Bárkinek bármi kérdése van, nyugodtan tegye fel itt a fórumban, igyekszem válaszolni!

UPDATE:
van a g1-ben egy számomra nem hasznos, de roppant szórakoztató ficsőr. ez konkrétan a digitális iránytű. egyrészt működik maga az iránytű, másrészt ezáltal van hozzá egy fémérzékelő progi, ami tényleg működik! nagyon komoly :D

További képek:

























akit érdekel esetleg a teló, 90k körül eladó ;)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.