2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Szemét világ!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Számunkra megszokott látvány: mész az autóddal és kitekintesz az út szélére, merészebbek...

[ ÚJ TESZT ]

Számunkra megszokott látvány: mész az autóddal és kitekintesz az út szélére, merészebbek az árokba. Amit meglátsz nem lep meg. Eldobált flakonok, csomagolások
és ki tudja még mi minden.


[kép]


Normális ez? Magyarországon sajnos igen. A múltkor Debrecen felé haladva egy Trabantos hölgyre lettem figyelmes, aki a főúton lehúzódott, majd zsákokba csomagolt szemetét egyszerűen kidobta. Az, hogy a hulladékot nem szállíttatja el még önmagában nem elítélendő, de az azonban igen, hogy a településeken megtalálható köztéri kukák helyett egyszerűen az út szélére dobálja a szemetét. Ismét feltehetjük a kérdést: normális ez? Ez bizony nem normális.

Hasonlókat figyelhetünk meg, ha végigmegyünk egy város, vagy falu főutcáján. Az emberek minden lelkiismeretfurdalás nélkül dobják el az elszívott cigarettákat, papírzsebkendőket, üres üvegeket, stb. Van olyan, akiben a jóindulat nyoma felfedezhető: nemegyszer láttam már olyat, hogy célbadobással megpróbálja az illető bedobni a mocskát a tőle fél méterre lévő kukába, majd miután ez nem sikerült, szó nélkül tovább megy, mert lehajolni már lusta érte.


[kép]


Az ilyen esetekben hajlamos vagyok felvenni az üveget, majd az illető után vinni: Elnézést, ezt elvesztette! Nagyon szokták díjazni.

Ismét felmerül bennünk egy kérdés: miért jó úgy otthagyni a szemetünket, mint eb a szarát? Az illetőnek minimális szépérzéke sincs, hogy a saját környezetét, ahol nap mint nap jár rendben tartsa? Vagy legalább ne tegye koszosabbá, mint amilyen koszos az egyébként is?

Lehet ilyenkor hibáztatni a városok takarító személyzetét (gyk. a közmunkásokat), azonban ezért nem ők okolhatók. Nem lehetnek résen minden eldobott flakonnál. Egy kivételes esetet azonban meg kell osztanom veletek: Miskolc, Újgyőri főtér a helyszín. Körülbelül 8 közmunkás a szokásos munkabeosztásban: 5 a falnak támaszkodik, 2 sepreget és szedi a szemetet, az utolsó pedig cigarettázik, nevezzük őt Józsinak. Na szóval, Józsi elszívja a cigarettát, majd a csikket egyszerűen a földre dobja, ahol munkatársai az előbb sepregettek össze. Hogy őszinte legyek, kissé meghökkentem.


[kép]


Hogy lehetne ezen változtatni? A változás légy Te magad! Ha úgy gondolod: ''miért ne dobjam el én is a szemetem, más is ezt csinálja!'' vagy ''1 ember nem oszt, nem szoroz!' akkor nagyon tévedsz! Ha mindenki így gondolkodna, akkor már megfulladtunk volna a szemétben. Szóval hajrá, rakjunk végre rendet!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.