2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Stormrise teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elérkezett a DirectX 10 és 10.1 kora? Bevezető Amióta az AMD piacra dobta a Radeon HD3870-et DirectX 10.1...

[ ÚJ TESZT ]

Elérkezett a DirectX 10 és 10.1 kora?

Bevezető

Amióta az AMD piacra dobta a Radeon HD3870-et DirectX 10.1 támogatással, azóta képezi vita tárgyát, hogy valójában mennyi értelme is van a DirectX 10 kibővített változatának (sőt, akár magának a DirectX 10-nek is). A DirectX 10.1 technikai előnyei egyértelműek (legfontosabbak a korrekt képminőségű élsimítás több render target esetén, ill. a textúramintavételezés hatékonyságát növelő Gather4 eljárás támogatása), de vélhetőleg amiatt, hogy a GeForce GPU-k "leragadtak" a DirectX 10-nél, eddig nagyon kevés játék jelent meg DirectX 10.1 támogatással, és egy olyan sem, ahol ez jelentős teljesítménybeli előnyt jelentett volna - sőt, egyes esetekben (pl. Unigine) a jobb képminőségű AA kevesebb fps-t is jelent.

Egy ilyen szituációban persze nagy várakozás előz meg minden olyan kísérletet, ami a patthelyzetet elmozdítja. A Stormrise készítői pedig úgy érezték, hogy itt a kitűnő lehetőség valami maradandót alkotni - vettek egy nagy levegőt, és a játék PC-s verziója által támogatott API-k közül egy laza mozdulattal kihajították a DirectX 9-et. Azaz a játék Vista-only, a GeForce kártyákon DirectX 10 az egyetlen renderpath, a HD3870 utáni Radeonokon pedig lehetőség van a DirectX 10.1 használatára (viszont ez pl. a Far Cry 2-vel szemben nem kötelező).

A játék megjelenése előtt már hetekkel nagyban folyt az ilyenkor megszokott széles spektrumú pletykaáradat - volt, aki már azt rebesgette, hogy a geometry shader kódok intenzív használata miatt a GeForce kártyákon játszhatatlan lesz a játék. Ezért, amint lehetőség nyílt rá, megnéztem közelebbről a Stormrise-t - az alábbi rövid teszt mutatja az eredményeket.

Tesztkonfiguráció

Tesztek

Update: a teszt első változatában a HD4870-et az X2-es kártya egyik GPU-jának letiltásával emuláltuk. Ezt lecseréltük a "valódi" 4870-essel készült méréseinkre - a fél-X2 eredményeinél 4-7%-kal magasabbak az fps-ek. Ennyit számított a Catalyst AI visszakapcsolása, amit az on-board CrossFire kikapcsolásához deaktiválnunk kellett.
Ja, és bekerültek a GTX285-ös mérések is :)

Bemelegítésképpen megnéztem, mi a helyzet élsimítás nélkül - gondolva arra, hogy pl. a STALKER Clear Sky esetében mit jelentett az AA bekapcsolása, különösen a GeForce kártyák esetén. Az talán első ránézésre is látszik, hogy DirectX 10-ben nincs drámai különbség az RV770 és a GT200 GPU teljesítménye között - bár nem megszokott dolog, hogy a HD4870 a GTX285 előtt végez, azért már láttunk ilyen játékot. Ez az eredmény tehát mindössze arra utal, hogy a Radeonoknak jobban fekszik a játék motorja.
A DirectX 10.1 használata már némileg átrajzolja a terepet. A Radeonok 20-25%-kal gyorsulnak, és ez így már komoly előny a rivális GPU-hoz képest - olyannyira, hogy ha lenne a tesztben HD4850, akkor az is megelőzné a GTX280-at, talán a GTX285-öt is.

Az élsimításos tesztben 8xAA-t használtam - ennek az oka az, hogy minimális a teljesítmény-különbség a 4xAA és a 8xAA között, és akkor már miért ne nézzük meg a legcombosabb beállítást. A grafikon:

Szembeszökő, hogy a két grafikon karakterisztikája milyen hasonló. Igen, a GeForce kártyák nem haltak bele az élsimítás bekapcsolásába! Mint később kiderült, ez elsősorban a játék készítőinek köszönhető: GeForce hardware esetén az élsimításhoz egyes adatokat nem DirectX-en keresztül forgalmaznak, hanem kinyúlnak az nVidia CUDA API-ján keresztül. Ezért mindenképpen megérdemelnek egy nagy piros pontot - az információért pedig köszönet Abu85-nek!
Amit még érdemes megfigyelni, az az, hogy a 8xAA bekapcsolása a GTX-ek esetén 10%-kal, a Radeonok esetén 15%-kal csökkentette az fps-eket - ha nem is ingyenes az élsimítás a játékban, sok más motortól eltérően nem is túlzottan költséges, a képminőségen viszont igencsak meglátszik, ezért nem igazán érdemes AA nélkül játszani. Szokás szerint a gyakorlatban elég a 4xAA, a 8xAA csak az igazán maximalistáknak való.

Konklúzió

Itt van hát az első natív DirectX 10-es játék - szó ami szó, látvány tekintetében nagyon tetszetős az eredmény. A teljesítmény már egy kicsit vegyesebb - a GeForce kártyákon a maximális beállítások használatához egy GTX295 erősen ajánlott (ill. ajánlott lesz, amint lesz a játékhoz SLI profil), és bár a HD4870 azonos beállítások mellett alig gyorsabb, mint a GTX280, a DirectX 10.1 aktiválása több, mint 20%-kal megdobja a teljesítményét, és így már szépen simán fut a játék. Az X2-n pedig csak úgy száguld, a CrossFire skálázódása kitűnő.

Nehéz megjósolni, mennyire lesz sikeres a játék, akár csak a látványvilág szempontjából is - a lecsupaszított és mechanizált világ biztosan nem fog mindenkinek tetszeni, de a hatalmas terek megjelenítése a sokféle fényhatással nagyon impresszív, és nem utolsósorban a látvány alapján elvárhatóhoz képest lényegesen alacsonyabb a játék CPU-igénye - ez teszi lehetővé, hogy a HD4870X2 is kiélhesse magát, és még a 90 fps-t produkáló 1680x1050, 0xAA beállítással se érződjön rajta a platform limitáló hatása. Szerintem az RTS műfaj számára egy iránymutató motort tettek le az asztalra a Stormrise készítői - kíváncsi leszek, mikor jelentkeznek a követők!

Ez a rövid teszt csak ízelítő a játékból - a Stormrise bekerül a VGASpeed.hu tesztcsomagjába állandó szereplőnek, és ki fog derülni az is, hogyan teljesít a motor a kevésbé vad árakon hozzáférhető videokártyákon.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.