2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Soundmagic PL50 és P30

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megfizethető minőség mindenkinek! Ezt ajánlja nekünk a Soundmagic fül-és fejhallgató részlege.

[ ÚJ TESZT ]

Soundmagic PL50

A shenzheni Soundmagicet 2005-ben alapították és azóta töretlenül jönnek felfelé a fej- és fülhallgatók piacán.

Alapvetően a többség úgy definiál egy terméket, hogyha kínai, akkor az biztosan rossz, és mindenképp márkát kell venni. Ez egyrészt igaz, mert vannak tényleg silány minőségű termékeik, ugyanakkor látni kell azt is, hogy vannak olyan gyártók is, akik rájöttek, ha olcsó, relatíve megfizethető áron kínálnak tényleg használható, minőségi termékeket, annak mindig is lesz piaca.
Ez a hozzáállás pedig egyre többször jelenik meg különféle árucikkek kapcsán, így természetesen a szórakoztató elektronikát, azon belül is a fejhallgatók és fülhallgatók világát sem kímélte a Kelet szorgos keze.

Gyakran előfordul, hogy az ismertebb nevek a márkajelzésen akarnak nyerészkedni, közben pedig egészen elfelejtettek fejleszteni (alsó-és középkategóriában mindenképp), így a szemfüles és a potenciális igényeket szem előtt tartó cégek jobb választások lehetnek.

Egy-egy ilyen cég természetesen nem költhet annyit marketingre, mint az AKG vagy Sennheiser, ezért nekünk kell jól körülnézünk a palettán, ha olcsóbban keresünk jó minőséget.

A most nálam lévő 2 termék 2 különböző kategóriát képvisel. A PL50 ugye egy armatúrás füles, még a P30 egy fiatalos fejhallgató. Mindkét termék a gyártó új csomagolásában érkezik, kellemes kiegészítőkkel és egy év teljes körű garanciával. Kezdjük tehát a PL50-nel:

A doboza meglehetősen apró, felső műanyag részen kukucskálhatunk be, itt csak magát a fülhallgatót látjuk, alul kibontva azonban egyből találunk egy érdekes (műanyag-műbőr) anyagú hordtáskát, 4 pár gumiharangot és 3 pár foam harangot, valamint egy fül mögötti elvezetést segítő eszközt.

Magát a fülest megfogva egyből leszögezhetjük, hogy ez elképesztően apró. Demonstrálás végett annyit, hogy kifejezetten apró kezem van, de a kisujjpercemnél is kisebb a ház, így behelyezve semmit nem érzünk, elképesztően könnyű, 2 perc után olyan, mintha semmi sem lenne a fülünkben.

Ajánlott a fül mögötti elvezetés, mert egyrészről ezzel minimálisra csökkenthetjük a kábelzajt, másrészt már maga a kialakítás is ezt segíti elő (máshogy viselve kifejezetten kényelmetlen).

Maga a kábel közepesen vastag, gumírozott, középtájt egy PL50 feliratú gumi fogja össze a 2 kábelt, innentől ágazik el, egy mozgatható gyűrű segítségével pedig kicsit szabályozni is tudjuk a 2 kábelt mozgását.

A jack csatlakozó L alakú és aranyozott, kellően megerősített, így egyhamar biztosan nem fog tönkremenni.

A füles meghajtásáról egy iPhone 4 gondoskodott, ami a jelenlegi mobilos mezőnyben egészen jó hatásfokkal képes hangot szolgáltatni, így talán releváns véleményt tudok majd mondani a mellett, hogy az ilyen tesztek továbbra is egyéni, szubjektív véleményt tükröznek.

Egy 40 órás bejáratás után vettem kezelésbe a fülest. A kiválasztott számok között vegyesen szerepelt elektronikus, dubstep, rock, metalcore és akusztikus szám is. Nem szeretnék minden számon végigmenni, inkább következzen egy átfogóbb véleménynyilvánítás.

Azt több fórumon is lehetett olvasni, hogy a bass-head-ek inkább más termékek felé kacsintgassanak, és ez nagyjából helytálló is. A mélyek egészen visszafogottak, nem fülsértőek, de kevésbé öblösek, így ez a keményebb, basszus-orientált muzsikáknál sajnos kevés lesz.
Szomorkodásra azonban nincs ok, ugyanis nem olyan rossz a helyzet. A jelenlegi favorit Shure SE-215 bár kenterbe veri ilyen téren (nem is egy kategória mondjuk), de ettől függetlenül élvezhetőek a mélyek, és ott, ahol kiemelt szerepet kapnak a dalban, igenis érezhető a jelenlétük. Az erre kevésbé gerjedőknek biztosan elég lesz.

A középtartomány azonban mindenért kárpótol. A hatalmas tér bizony mosolyra adhat okot, a hangszerek szépen elkülönülnek, egyik sem zavarja a másikat. Az ének is kifejezetten kellemes, és ami számomra nagy pozitívum, hogy nincs beáldozva a hangszereknek, tiszta, érthető marad.

A magasakkal nekem személy szerint sok bajom volt az elején. Magasabb hangerőn torzultak, vagy épp fülsértőek voltak. A hangerő csökkentésével valamennyire orvosolni lehetett a problémát, de ez részmegoldásnak volt jó, ráadásul sokszor még így is kifejezetten csökkentette a zenei élményt. Szerencsére a bejáratás után szépen visszahúzódtak és most az egyik nagy előnye a kellemesen csengő magas a fülesnek.

Összességében egy kellemes füles a PL50. A nagyjából 10.000Ft-ért egy korrekt terméket kapunk, ahol sem felépítésben sem hangminőségben nem kell kompromisszumot kötnünk. Basszuskedvelők továbbra is másfelé keresgéljenek, de akik egy többé-kevésbé kiegyensúlyozott hangszínnel rendelkező fülest keresnek, azoknak jó társa lesz a PL50.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.