2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Sony MDR-DS7500 házimozi fejhallgató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A család alszik, viszont te házimozizni szeretnél hangosan? Van megoldás! Japán, drága, de szerintem jó.

[ ÚJ TESZT ]

Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok vájtfülű audiofil és zeneszakértő, de műszaki specialista sem. Szeretem a filmeket és a zenét, sorrend nélkül.

Összehasonlítási alapom egy több, mint 20 éves AKG K141, és egy 7 éves Creative HQ-2300D Dolby Headphone.

A HDMI bemenetekre csatlakoztatott készülékek: Philips BDP-6000/12 BD lejátszó, Netgear NeoTV 550 hálózati lejátszó - mint HD hang források, és egy Pioneer DV-600AV DVD játékos, amely SACD-t és DVD Audiot is lejátszik. A HDMI kimeneten egy P42G20 Panasonic plazma TV, ez az ARC (Audio Return Channel) miatt lehet fontos, az izgalom fenntartása miatt később írom le a tapasztaltakat...

A fejhallgató vásárlásakor (2013. tavasz) csak Japánban volt kapható. 2012-es piacra dobásakor 650 USD volt az ára, én 350-ért vettem (szállítással együtt, újonnan) az Amazon.com Marketplace-n keresztül. Követhető gyorsposta hozta 5 (!) nap alatt, további 5 napig a Magyar Postán csodálták és végül 2,6 kg súlyú telefonnak ítélték, legalábbis az értesítőn ez volt.

(A japán eladó előzékenyen "Used phones, value 80 USD"-t írt a számlára, kérés nélkül) 18000 forintot kellett fizetni (szerintem VÁM nélkül, ÁFA+kezelési költség: ne próbáld kiszámolni, nem fog kijönni).

A doboz tartalma a fejhallgató, a vevőegység/processzor (ezután boxként hivatkozok rá), a fejhallgató töltője, a box hálózati csatlakozója - utóbbi kettő japán végű, 150 Ft az átalakító és a japán nyelvű nyomtatott kezelési utasítás. Angol nyelvűt nem találtam sehol, Google Translate maximum a haverod, nehéz a fordítását értelmezni, de segíthet. A készüléken ehhez képest minden angolul van.

De tulajdonképpen "ezmiez"? Amint a hivatalos tájékoztató mondja:

Az MDR-DS7500 a Sony legutolsó generációs vezeték nélküli fejhallgatója, amely egy teljesen új fejlesztésű chipsetet kapott, aminek feladata a 3D audió hatás biztosítása. Újdonság még a Dolby NR professional Logic II z dekóder, amely támogatja az akár 7.1 Ch. audió jelek megfelelő minőségű megjelenítését is. Az MDR-DS7500 súlya mindössze 325 g, és a beépített aksi akár 18 órán keresztül is képes kitartani. A gyártó által megadott sávszélesség 5-25.000 Hz és támogatja a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, Dolby Pro Logic IIx, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, DTS 96/24, DTS-ES, DTS, DTS Neo: 6, MPEG-2 AAC, LPCM 2ch/5.1ch/7.1ch, Dolby Pro Logic II z hangformátumokat is.

Részletek a honlapon, japánul tudók ismét előnyben. A hangformátumokkal kapcsolatban újdonságként kiemelt II z a magasságot hozza meg a térhatásban. Tehát az 5.1-hez képest plusz 2 csatorna a front magasságában jelentkezik, nem hátul.

A virtuális térhatás és effektek előállítása a "Virtualphones Technology"-t használja, két DSP processzor foglalkozik ezzel. Akár 192kHz/24bit-es forrást is támogat.

A zárt rendszerű fejhallgató súlya hosszú távon sem fárasztotta megfáradt fejemet a kései órákban, párnái puhák, de jól szigetelik a hangot. 3D szemüvegre is rásimul, nem nyomja a mozizó fejéhez. Tartja az ígért 18 működési órát (kérdés, mi lesz, ha elfárad az aksi...), kb. egy óra alatt tölthető fel. Kicsit fura a lemerülés jelzésének hiánya, csak csipog egyet, azután elhallgat. Jó megoldás lett volna az elődnek számító 6500-as modell töltő állványa.

Az ígért hatótávolság 30 m, tapasztalatom szerint ez igaz is, egy emeletnyi falon átmegy a jel. 2,4 GHz-en működik, zavarás észlelése esetén automatikusan és észrevehetetlenül váltja a használt csatornát, semmilyen sistergés vagy zörej nem jelentkezett. Nálam nem zavart más készülékeket sem, de mások tapasztalata szerint volt olyan router, melynél hálózati interferencia jelentkezett (videostream-et zavarta, de manuális 1-es csatorna választással ez megoldódott).

A box oldalán beállíthatjuk, hogy kézzel vagy automatikusan szeretnénk csatornát váltani, kézi üzemmódban 3 csatorna közül választhatunk. Ugyanitt találjuk a Control HDMI kapcsolót (Mode 1 vagy Mode 2) és a kijelző ki-bekapcsolóját.

A box 4 db fejhallgatót tud kiszolgálni egyszerre, a fülesek külön megvehetőek.
A fejhallgató fejünkre helyezéskor automatikusan bekapcsolja a boxot, levételkor viszont nem kapcsolja ki, de az magától kikapcsol bizonyos idő után. Ezzel együtt a fejhallgatón bal oldalán található kapcsolóval ki lehet kapcsolni manuálisan is a boxot (ha fejünkön van a fejhallgató), ugyanilyen gomb a box-on is van.

A füles bal oldalán ezen kívül csak a töltő csatlakozója van, a jobb oldalán található a hangerőszabályzó, itt választhatjuk a bemeneti forrást, állíthatjuk be a "mélynyomó" (LFE: Low Frenquency Effects) és a "center" hangerejét, valamint a DSP generálta effekteket (Cinema, Game, Voice és persze a módosítatlan hang) - mindezt anélkül, hogy fel kellene állni a mozifotelből és feldöntenénk a pattogatott kukoricát/......-t (megfelelő innivaló behelyettesítendő). Az effekt gomb hosszas megnyomásával párosítható szükség esetén a box-xal a fejhallgató - a boxon is van egy ehhez szükséges ID gomb.

A box elülső-felső részén is található bemenet és effekt választó gomb, valamint a Matrix (Dolby ProLogicIIz, Dolby ProLogicIIx, Dolby Neo 6) és Compression (a hang kiugrásokat redukáló) kapcsoló. AV szinkronizáció is végezhető, a Compression gomb 3 mp-es megnyomása után a Matrix és Effect gomb +/- - ként működik.

A box hátulján 3 HDMI, 1 analóg és 1 optikai bemenet található, kimenetből kettő: 1 HDMI és egy optikai. Kikapcsolt állapotban passthrough üzemmódban van - elvileg át kell engednie a hangot, gyakorlatban nem mindig megy automatikusan: box bekapcs, forrás kiválasztása, box kikapcs. Időnként működik, időnként kézzel kell segíteni (a passthrough-ról van szó továbbra is...). Esetleg a fejhallgatót lehet távvezérlőként (power on, input, power off) használni.

A HDMI kimenetet érdemes egy ARC (Audio Return Channel) képes HDMI bemenetre kötni, esetemben a TV HDMI2 bemenete, ekkor ha a TV műsort néznénk, a HDMI visszajuttatja a hangot a boxba (a box-on ilyenkor a TV kijelzés világít). Elvileg. Nálam ez egy darabig működik, majd nem világít a TV jel, nem jön vissza a hang, kénytelen vagyok a box optikai bemenetére kötni TV-ből kijövő optikai jelet. Nem tudom eldönteni, hogy a TV vagy a box a probléma okozója, mert mindkettő áramtalanítva lett (átrendezés miatt) és utána ismét működött - egy darabig.

Ha a HDMI bemenetekre HD jelet szeretnénk küldeni, érdemes bitstream-re állítani a forrás HDMI audio kimenetét, ilyenkor korrektül jelzi a HD hangok különböző típusait.

Sok filmet hallgattam rajta (ez nem képzavar? muhaha), csinbumm cirkusz akción át koncert filmig. A filmek hangja nagyon jó, lehet bűvészkedni a center és a mélyhang beállítással. A Cinema móddal is próbálkoztam, jónak is tűnt, de összehasonlítva változtatás nélküli hanggal, inkább effekt nélkül az utóbbit hangosítottam fel. A "mélynyomó" különösen meglepett, a levegő mozgását is érezni véltem, csakúgy mint egy igazi esetén. (Hozzáteszem, jelenleg nincs mélynyomóm, 3 nagyon kiskorú gyermek mellett remélem érthető, a korábbi hangrendszer mélyládájában két teniszlabda lakik.) A térbeli pozicionálás is megfelelő, a Dolby fejhallgatóhoz képest nagyobb a térérzet, de persze a hangfal+erősítőhöz (Polk Audio bassreflex monitorok/közép + NAD T744) képest gyengébb. A zenés Blu-rayek (pl. a referencia Celine Dion koncert) is szépen szólnak.

Feltűnő a különbség a HD sávok és a mag hangsávok összehasonlításakor, a tömörítetlen hangok szerény (és elfogult) füleimnek tökéletesnek tűntek. Összességében életteli, csilingelő magasokkal és kellemes, puha basszusokkal van megáldva, középtartományban kiegyensúlyozott.

Különös dolgot tapasztaltam az SACD/DVD Audio meghallgatásakor: először a DVD Audio lemez (Djabe - Táncolnak a kazlak) hangja nem volt hallható, majd beraktam több SACD-t: 1 számot (bármelyiket a CD-ről) lejátszik, utána csönd (Dire Straits: Brothers In Arms, Ray Charles: Genius Loves Company). Pio DVD kikapcs-bekapcs: ugyanez minden alkalommal. Visszatéve a DVD Audio lemezt, hibátlanul játszotta le azt (?). Amit hallottam, az gyönyörűen szólt, semmiképpen sem házimozisan, nem ismételném a fent leírtakat. Nem tartom kizártnak, hogy inkább a Pioneer lejátszó hibája ez, más furcsasága is van (5.1 analóg kimenet akkor szól térhatásúan az erősítőn át, ha a TV-t lekapcsolom, egyébként csak sztereó).
Audio CD-t eddig csak a húszéves NAD CD játékos, NAD erősítő és AKG fejhallgatón voltam hajlandó hallgatni, kipróbáltam azért Pio DVD-n keresztül (Malcolm Mclaren: Paris). Nagyon kellemesen csalódtam, kifejezetten összemérhető volt a két hangkép, másképpen szólt, hangulattól függ, hogy melyik tetszik.

Összefoglalva: igazi összehasonlítást - versenytárs hiányában (7.1 HDMI vezeték nélküli fejhallgató) - nem lehetett végezni. Néhány működésbeli, de kezelhető furcsaságtól eltekintve (melyek a csak japánul létező kezelési utasítás félre- és meg nem értéséből is származhatnak, vagy más komponens problémája sem kizárható) nagyon elégedett vagyok vele, az én elvárásaimat teljesítette.
Csak remélem, hogy soha nem romlik el és hosszú életű lesz az akkuja, mert Japánba visszaküldeni javításra nagyon kínos lenne...

Köszönöm, ha végigolvastad írásomat.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.