2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Ericsson X10 Mini - a kis robot

A Sony Ericsson volt középkategóriás készülékét most sikerült kezeim közé venni és végre használni.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, vas

Első benyomások, külső és tartozékok

A készülék az Xperia család tagja ami 2010 második negyedévében jelent meg amely kis méretével és nagy tudásával újdonságnak számított a telefoniparban. A készülék a doboz kinyitása után egészen aprónak tűnt a többi tepsi készülékhez képest. A telefon baloldala teljesen csupasz a telefon jobboldalával szemben amin a hangerőszabályzó gombpáros és a kameragomb helyezkedik el. A készülék tetején a képernyő le- és feloldására és a készülék kikapcsolására funkcionáló gomb ül míg alul a mikrofon, a 3,5 mm-es Jack csatlakozó és a porvédővel ellátott MicroUSB port. Mérete 83x50x16 milliméteres. A kijelző felett baloldalt egy apró kis állapotjelző LED, tőle jobbra az elcsúsztatott apró telefonhangszóró és utána következnek a fényérzékelő és távolságmérő szenzorok. Alatta a kijelző 2,55" 240x320 pixeles felbontással bír amely 16M színt képes megjeleníteni. A kijelző alatt három gomb helyezkedik el amelyek nagyon jól használhatók. A hátlap minősége, felülete színenként eltérő. A gyári fekete színű hátlap puha tapintású, jó érzés kézben fogni. A Lime verzió amelyet a készülékhez kaptam homogén felületű amely a Cedar hátlapjára hajaz. Ennek felülete érdesnek mutatkozik és ezzel is jó érzés a készüléket használni.

Tartozékokat kapunk szép számmal. A doboz kinyitása után fogad minket a készülék, majd azt kivéve megtaláljuk a plusz hátlapot, töltőt amely szétszedhető így egyben adatkábel is. Végül egy MH810-es headset. A füles jól szól, kapunk hozzá 3 szilikon fülpárnát, így mindenki saját kényelméhez igazíthatja.

Hardver, android rendszer

Az X10 mini lelke egy Qualcomm MSM7227-es processzor ami 600MHz-en pörög. Andreno 200 grafikai gyorsítót kapott. A ROM és a RAM mérete 256 MB. A felhasználható memória 150 MB körüli amely növelhető microSD kártyával 16 GB-ig.
Az akkumulátort nem lehet kicserélni, tehát ha valami baja lenne a szervizben tudják csak kiszedni.

Az android 2.1-es Eclair verziója fut rajta ami nem is lesz már frissítve. Ez ma már elavult rendszernek számít hiszen már az ICS (Ice Cream Sandwich) a legújabb android rendszer. A hardver jó optimalizálásnak köszönhetően és a kis felbontású kijelzőnek hála a rendszer akadás mentesen és élvezetesen használható. Egy AngryBirds azért képes néhol megakasztani és néha 1-2 másodperces lassulásra kényszeríteni a vasat.

Most pedig kitérnék egy kicsit a Custom ROM-okra. Persze az X10 minire is szerkesztik az android frissebb verzióit. A készülékre már most elérhető az ICS frissítés csak még sok a hibája de ahogy a fejlesztőket ismerjük hamarosan stabil lesz és minden működni fog rajta. Most jelenleg a 2.3.7-es verzió a legfrissebb ami stabil is és minden működik rajta gördülékenyen. Persze kernel cserét is lehet végezni hisz már azt is fejlesztik ami igen dicséretes, hisz ezáltal stabilabb, gyorsabb lesz. Én most mélyebben nem mennék ebbe bele hisz ez nem gyári és garanciavesztéssel jár. Igaz minden visszaállítható. Itt megtalálhatóak a ROM-ok és az egyéb eszközök amikkel lehet telepíteni, illetve szükségesek a telepítésükhöz. Az SEria fórumon pedig megtalálhatóak a magyar leírások, ROM-ok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.