2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Segélyért munka, vagy fordítva?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A közelmúltban több polgármester is kezdeményezte, hogy a szociális segélyben részesülők...

[ ÚJ TESZT ]

A közelmúltban több polgármester is kezdeményezte, hogy a szociális segélyben részesülők kötelesek legyenek tíz nap közmunkát végezni, különben nem kapják meg az ellátást. Nem telt el sok idő, és a kisebbségi szervezetek máris elítélték a kezdeményezést, mondván hogy ez alkotmányellenes. Még a miniszterelnök is mellettük érvelt: "Nincs rendben, ha a munkát büntetésként alkalmazzák és az önkormányzatok "sutba vágják az országos szabályozást". El tudom képzelni, hogy egy ilyen döntés rövid távon levezeti a feszültséget és helyben sokak támogatását élvezi, de hosszú távon deformációt okozhat. Nem segélyért kell munkát biztosítani, hanem a munka lehetőségét kell biztosítani mindenkinek".

Ezzel szemben a közelmúltban olvastam egy érdekes cikket, miszerint az Európai Unió arra tett javaslatot, hogy az eddigi 40 óra helyett 48 óra legyen a heti munkaidő, sőt, ha megállapodik a munkáltató a munkavállalóval, akkor akár 60-65 órát is lehetne legálisan dolgozni egy héten. Ez 10 órát jelentene naponta.

Akkor most hogy is van ez? Aki már dolgozik, az dolgozzon többet, aki meg nem dolgozik, az pedig kapjon ingyen ugyanannyit, amennyiért a legtöbben dolgoznak egy hónapon keresztül? A közelmúltban volt egy érdekes riport a TV-ben, amiben azt elemezték, hogy durván 5-6.000.Ft.-al kapna többet egy segélyből élő család, ha dolgoznának, mint így. Én személy szerint igazat adok nekik, én sem járnék úgy dolgozni, ha megkapnám ugyanazt segély címén (Most ne menjünk bele, hogy milyen segélyeket kapnak).

Abban az esetben viszont, ha rendes munkával meg lehetne keresni legalább a dupláját az Álláskeresői Járuléknak (Volt munkanélküli segély.) és a Szociális Járuléknak, és nem érné meg segélyeken tengődni, biztos hogy teljes erőmből azon lennék, hogy el tudjak helyezkedni.

Én jelenleg dolgozok, szakmunkásként, és nap mint nap látok olyanokat, akik az utcán tengnek-lengnek, és megkapják ugyanazt a pénzt, amiért nekem keményen meg kell dolgoznom. Miért nem kaphatok én legalább kétszer annyit a munkámért, mint az "érintettek" a lebzselésért? Ez nem alkotmányellenes?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.