2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

SATA kábel modding zsugorcsővel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Házi készítésű fekete (vagy akár színes) SATA kábel

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Jelen cikkem főleg azoknak szól akik még nem próbálkoztak/olvastak SATA kábel moddingolásáról.
Én nem a kábelharisnyázásról fogok írni hanem a zsugorcső használatáról.
Jelenleg egy Gigabyte alaplapom van melyhez a gyártó csomagolt 4 db sata kábelt. Ebből 2 egyenes 2 90 fokos. Mivel nekem egy olyan házam van (Chieftec Aegis) ahol a vinyók keresztbe vannak ezért mindenképpen a 2db 90 fokost kellett használnom...időközben került egy harmadik vinyó is a házba így elcseréltem a 2 simát a haverom két 90 fokosára:) neki úgysem kellett:) Eddig minden szép és jó volt, de valahogy még sem volt az igazi ahogy kinézett a gépem belül. Számomra nagyon virított az a 4 db sárga Gigabyte kábel. Mivel a házban lévő vezetékek és a ventik tápkábelei is fekete csőben vannak plusz a tápegység kábelei harisnyázottak, ezért úgy döntöttem hogy legyen minden kábelem fekete!

Kezdeti nehézségek

Eddig minden szép és jó volt. Meg volt a terv és a "design", csak éppen a fekete 90 fokos sata kábelek hiányoztak. Elkezdtem körülnézni a neten, hogy hol kapható az említett kábel. Hát sajnos kis hazánk elég kicsi ahhoz hogy ilyen kábelt találjak. Vagyis találtam az Inline gyárt csak sajnos az harisnyás szóval nem illik a többihez. Plusz szerintem drága is volt:)
A másik lehetőség a külföldi beszerzés lett volna de az is elég drága. Szóval más megoldást kellett keresnem.

A megoldás

A megoldást a már meglévő kábelek jelentették. Kiderült, hogy azokat zsugorcsővel borították így én is ezt a megoldást választottam. El is ugrottam a legközelebbi villamossági boltba. Előtte azért lemértem a csatlakozók szélességét, hogy mekkora csőbe tudom gond nélkül becsúsztatni. 2 cm-es cső kellett. Igaz hogy így egy kicsit lötyögős marad majd a kábelen de az nem nagy probléma. 1m-es darabokban lehet kapni és ahol én vettem ott 560 Ft volt. Ebből két darabot tudtam vágni mert a kábeleim 45 centisek. Mivel a zsugorcső csak átmérőben zsugorodik így egyszerűen csak a kábel mellé raktam és levágtam a megfelelő hosszúságúra. Utána hőlégfújóval kellett felmelegíteni az egészet. Szerencsére maga a gyári kábelborítás 80 fokon olvad meg teljesen így simán lehet melegíteni. Egy picit azért nekem megpuhult, de amint kihűlt visszanyerte eredeti merevségét. Ezután jött az, amire nem számítottam...sajnos a 45 centi hosszon 2-3 mm-t veszít a hosszából a cső. Pont annyit hogy kilátszódjon a gyári szín. Szóval le kellett szednem az egészet. Itt már örültem neki, hogy nem szoros a cső a kábelen. Szépen végig vágtam ollóval és újrakezdtem, de most már hagytam egy kis pluszt a zsugorcsövön. Pont annyit hogy zsugorítás után még a csatlakozó alsó kis vékony peremén rajta maradjon. Az egész művelet kb. 20 perc volt mire az összes kábelt megcsináltam.

Képek

Az eredeti kábel és a már kész kábel

Beszerelve a vinyóknál

Az összkép

A kábel vége közelről az említett ráhagyással

Végszó

Bár sajnos nekem kell majd vennem még egy zsugorcsövet mert csak 3 kábelt sikerült beburkolnom mivel az elsőt elrontottam és még az optikát is szeretném fekete kábellel bekötni, de szerintem találtam egy viszonylag olcsó megoldást arra, hogy hogyan alakítsam át a már meglévő kábeleimet.
Ami még egy nagy előny hogy ha bármikor változna a belső "design" akkor csak leszedem a csövet és más színűt veszek. Szerencsére minden alapszín kapható zsugorcsőből (fehér, kék, sárga, piros, zöld, fekete). Így végül is sikerült 280 Ft/db áron csinálnom olyan színű sata kábelt amilyet akartam. Persze úgy hogy nem számolom az alaplaphoz kapott kábelek árát.
Nekem nagyon tetszik a végeredmény. Sikerült elérnem a célom; a legtöbb kábel egyen színű.
Mindenkinek merem ajánlani ezt a megoldást egyszerűsége és relatív olcsósága miatt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.