2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sapphire HD2900XT hűtése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mikor megvettem a kártyát még az elején megvoltam elégedve a gyári hűtésével...

[ ÚJ TESZT ]

Konfig:
3GB Kingmax Mars 800mhz
Intel Core 2 Dou E6400 @ 3200Mhz
Biostar T-series 965PT
Sapphire HD2900XT
Corsair VX550W
Windows Vista Ultimate X64
ATI Catalyst 7.12

Mikor megvettem a kártyát még az elején megvoltam elégedve a gyári hűtésével, mert alap órajelen ketyegtek a ramok és a gpu is, de egy idő után kíváncsi voltam mennyit bír el a kártya gyári hűtéssel.

A gyári hűtést nézve a gpu-ra egy réz blokk fekszik rá amiből kettő darab réz cső jön ki, onnan belemennek a réz lamellákba és ott adják le a hőt. A ramokat pedig ezek a hő elvezető párnácskák hűtik. A gyári hűtő elég hangos és nem is hűt valami jól, mert mikor felhúztam a gpu-t 740-ről 840-re már túlmelegedett és újraindult a számítógép. A GPU hőmérséklete 90C fok felett volt 820Mhz-nél ez az az érték amit max elbírt gyári hűtővel(Szegény kártya itt már eléggé szenvedett).


[link]

Na mivel overclock mániás vagyok vettem egy Thermalright Hr-03 R600-as hűtőt és egy Thermaltake ventit ami 2600 fordulat/perc-en üzemel és csupán 21dba a hang erőssége.


[link]

A kártya csupaszon:


[link]

És felszerelve:


[link]

Biztos most azt nézitek, hogy, hogy a francba nem szakad ki a kártya az alaplapból :D Érdekes, de a gyári hűtő nehezebb mint ez a nagy négy szlottot foglaló hűtő.

Na felszereltem a kártyát akkor nekiláthatok a tesztelésnek. A gpu hőmérséklete 2D-ben 35C fok míg 3D-ben alap órajeleken max 50C fok. Na akkor húzzuk fel az órajeleket :) Catalystban húztam így max 860/1800-as órajeleket tudtam megadni, ha tovább akarnám húzni ahhoz már plusz feszültséget kellene adnom a gpu-nak. Lenyomtam egy 3dmark-ot így felhúzva és ezt az eredményt kaptam: 11683pötty. Aztán megnéztem, hogy hány C fokig megy fel max a GPU. Max 55C fokig ment fel ami egy szénnéhúzot kártyától elég jó. Bios editorral meg nem érdemes megpiszkálni a kártyát, hogy kitudjak csikarni belőle plusz 40 Mhz-et.


[link]

[link]

[link]

Csak ajánlani tudom a Thermalright Hr-03-as hűtőt bika kártyákhoz, ha az árra nem is a legjobb ennél szerintem nincs jobb passzív/aktív vga hűtő a hardware piacon.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.