2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung F330 a zene érintése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokat vacilláltam, hogy a Nokia N73 ME után milyen telefonom is legyen. Eddig azt mondtam...

[ ÚJ TESZT ]

Samsung F330 a zene érintése

Bevezetés

Sokat vacilláltam, hogy a Nokia N73 ME után milyen telefonom is legyen. Eddig azt mondtam, hogy ez egy átmeneti telefon lesz, amíg nem lesz pénzem egy ütős darabra, de közben rájöttem, hogy eddig minden telefonom átmeneti volt. Elég zűrösen alakult ennek a telefonnak a megvétele. Már a hét elején, kedden meg kellett volna lennie, de nem. Aztán felcsillant a remény, hogy talán akkor szerdán, de egy probléma miatt ez sem jött össze, de legalább volt a kezemben valami F330 féleség. Aztán megrendeltem egy GSM bolttól, amit nem kívánok megnevezni. Azt mondták, hogy jövő hét hétfőre jön meg. Már lelkileg felkészültem, hogy egy hétvégén keresztül nem lesz telefonom, mikor péntek délben dudáltak a házunk előtt és meghozták.

Doboz

A doboz a szokásos szürkés-feketés színű. A picike mérete ellenére azért nagy tudást rejteget. Ami nagyon találó, hogy a doboz elején egy „Touch the Sound” felirat díszeleg. Nagyon találó és előre vetíti mit is rejt a kis csomag. A doboz bal oldalán fel van sorolva egymás alatt mit tud a kicsike. Erről majd később.








Tartozékok

Hát ehhez nem jár olyan sok tartozék, mint egy Nokiához, de ennyi szerintem elég. A dobozban a szokásos papírhegyek helyett végre csak a legfontosabbak vannak. Felesleges annyi papírt beletolni, hisz úgy is a kukában végzi és így a drága fákat is megmentjük. Hát igen a Samsung erre is gondolt. Na… szóval Felhasználói útmutató és egy kitöltött 1 éves magyar garanciajegy jelenti azt a nagy papírhalmazt. Samsung PC Studio-ból a 3.2.0mG|1-es verziót mellékelték, ami Vista kompatibilis is. Ja és teljesen elfelejtettem, hogy van egy aprócska kis papír, hogy hogyan bánjunk a telefonnal, ha már nem kell. Ez egy ilyen hulladékkezelési leírás.
Kaptam még egy nyakba akasztót is, amin ennek a GSM boltnak a neve, címe, és elérhetősége van feltüntetve. Sok hasznát nem fogom venni, mert nem fog a nyakamban lógni ez a telefon. Azért arra a szintre nem süllyedek le.
Van egy hálózati töltő egy adatkábel és a füles a 3,5-ös átalakítós részével, hogy tudjuk a saját fülesünkkel is élvezni a zenét.











Külső

Akkor vegyük kézbe a telefont magát, hisz az a lényeg. A telefon műanyagból van és abból is az olcsóbbik változatból. Ezen tulajdonképpen most ki kéne akadnom, de nem teszem, mert az összeszerelés minősége kárpótol mindenért. Ahogy én azt a Samsungtól már megszoktam, hozza ez a telefon is a szintet. Sehol egy árva csikorgás, ropogás. A csúszkának a mechanikája első osztályú. Épphogy csak hozzáérek, már csúszik is. A telefont kézben tartva olyan érzésem volt, mintha egy tükröt tartanék a kezemben. És ez had mondjam el, hogy ez a tükrös felület azt az érzést kelti, mintha nagyobb lenne a kijelző. A telefon bal oldalán vannak a hangerőszabályzó gombok és egy olyan gomb, mely előhoz egy menüt. A jobb oldalon található a bekapcsoló gomb és a kameraindító gomb. A füles, a hálózati töltő és az adatkábel bemeneti része egy és ugyanaz. A baloldal legfelső részében van. Itt térnék ki egy hibára. A csatlakozó része szintén a már korábban megismert lenyíló megoldású, ami kissé kényelmetlen megoldás. Ugyanis felfele nyílik és a füles is arra néz. Zsebben hordani így szerintem életveszélyes. Én minden eddigi Samsungnál elmondtam, hogy a D600-ban alkalmazott kis tolóajtós megoldás volt a legjobb. Nem tudom miért nem ezt a megoldást helyezik előtérbe. A telefon Micro SD (TransFlash) memóriakártyával bővíthető 2 gigáig. Nekem az 1 gigás Sandisk-emet simán viszi. A bekapcsoló gomb jobb oldali elhelyezését kissé furcsállottam, mert eddig az érintőgombos Samsungoknál fenn volt ez gomb. A telefon zenelejátszó gombjai első ránézésre sima gomboknak tűnnek, de nem azok. Érintősek azok is. A kezelésükkel volt egy kis bajom. Néha reagáltak, néha nem. Az érintős funkciógombok viszont tökéletesek. Ami nagyon tetszik, hogy a billentyűzár feloldása rém egyszerű. Vagy kitoljuk a telefont és oldva van, vagy pedig csukott állapotban megnyomjuk kétszer a play gombot és kész. A harmadik megnyomásra már a menüben találjuk magunkat, nem pedig a WAP-on. A telefon külsejéről még annyit, hogy remekül gyűjti az újlenyomatokat. Egyetlen egy pontot tudok, ahol nem látszanak. Ez pedig a telefon csupasz, fehér feneke.

Belső

A telefon menüje két fajta lehet. Az egyiket az elődjétől, az F300-tól örökölte meg. Ez lilás színű elegáns menü. A másik a már jól ismert Black UI menü fehér változata. A menü gyorsaságával meg is voltam elégedve, meg nem is. Gyorsan lehet navigálni, csak az animáció ezt késve követi. Mondjuk ez anno a D900 és az U600 esetében is jelen volt. És ott is csak a fehér színsémánál. A feketénél semmi gond nem volt. A menüben még a hangerőgombokkal is mozoghatunk, ha már unjuk esetleg a szokásos formátumot. A menü elrendezése lehet listás és ikonos. Utoljára listás menüm az Alcatel 512-esemben volt. De rég is volt…Az ikonos menüelrendezés 3 x 4-es elrendezésű. A lilás színséma esetén az ikonok elég kicsik, de jól láthatok. A kijelző felső részében, pedig az aktuális ikon látható nagyobb méretben, animálva. A kijelzővel semmi gondom sincs. Erőteljes a világítása és éles. Jellemző a Samsungokra, hogy ha belépünk a menübe, akkor ott találjuk magunkat, ahol legutóbb tartózkodtunk. Ez valakinek hasznos, valaki meg szidja. Nekem ezzel semmi bajom sincs. Nem is tudom hol is kezdjem így hirtelen a menü részeinek elemzését, hisz minden megújult. Inkább csak a nagy újításokról szólnék.

Zenelejátszó:
Mivel ez egy kívül-belül zenetelefon, ezért ezzel a funkciójával kezdeném. A füles erős középkategóriás. Nekem megfelel. Tisztán szól, nem torzít, bár a fanatikus SE rajongóknak tuti nem jönne be. Ugyanis nekik az életcélúk, hogy rövid úton halláskárosodottak legyenek a MEGA BASS funkció jótékony hatásai miatt. Ezt ebben ne keressünk, ugyanis ilyen nincs. És most mondhatom, hogy „égésségünkre”. Nincs equalizer sem, amit szintén sokan fognak hiányolni, de nekem nem hiányzik. Volt már Nokia N73 Music Editionom és abba volt ilyen funkció mégsem ért semmit. Pedig az is zenefon. A samsung régi hibája volt, hogy nem lehetett gyorsan tekerni a számokban, nem lehetett gyorsan számot váltani, nem lehetett hosszú című zenét lejátszatni, mert nem ismerte fel. Nos ezeket az apróbb hibákat kijavították a mérnökök. A zenéket többféle képen csoportosítja. Legutóbb játszott, összes, album, előadó, stb. Sőt még lejátszási listát is kreálhatunk. Hangeffektusok vannak, és azért van különbség köztük bőven, nem úgy, mint a többi nem zenés Samsungnál. A rádió meglepően jól teljesített. Nagyon jó az érzékelője. Olyan helyen is fogott jelet, ahol a többi készülék csak sistereg. A telefonban van egy a már SE által ismert zenefelismerő funkció is. Jól működik. Felveszi a rádióadást, majd pár pillanat múlva megjelenik az előadó, a szám címe, sőt még az albumborítója is. Persze némi adatforgalmi díj ellenében jutunk az információ birtokába. A zenelejátszó gond nélkül fut a háttérbe és a telefont nem lassítja be egy cseppet sem. A menüben szerepel egy Google ikon is. Még nem próbáltam, de szerintem a neve azért elárulja mit takar.

Névjegyzék:
A névjegyzékbe egy névhez mindent hozzá lehet rendelni, de a rend kedvéért felsorolom. Keresztnév, vezetéknév, mobil, vezetékes, email, hívóazonosító, egyéni dallam, megjegyzés. A telefonban 1000 névjegyzéknek szoríthatunk helyet.

Hívásnapló:
A hívásnapló is teljesen megújult, milyen meglepő ugye? A fogadott, nem fogadott, tárcsázott hívásokat vízszintesen lépkedve tudjuk megtekinteni.

Üzenetek:
Egy kicsit mesélek erről is. Sok embernek gond volt régebben, hogy az elküldött üzeneteket nem mentette el, hanem külön rá kellett klikkelni, hogy küldés és mentés. Jelentem itt egyből elmenti. Nem kell babrálgatni. A telefon memóriájában 500 db sms-t tárolására van lehetőségünk. Sms hangnak beállítható bármilyen egyéni hangfájl. Ez is sokaknak gond volt. Most már erre se lehet panasz. Tud egyszerre rezegni és csörögni is sms és hívás alatt is.

Saját fájlok:
A fájlainkat a Saját fájlok menüpont alatt találhatjuk meg. Ami engem meglepett itt, hogy a memória kártyán lévő képeket, dokumentumokat gyorsan kezeli. Mondjuk az is előfordult, hogy egy 55 oldalas word fájlnál aranyosan kiírta, hogy túl nagy fájl. Azonban egy 13 oldalas pdf fájlt gond nélkül és rendkívül gyorsan kezelte. Puskázásra kiváló. A képekben való nagyításkor most végre nem kell másodperceket várni. Azonnal nagyít ill. kicsinyít. Van diavetítés funkció is.

Naptár:
Naptár a már megszokott Samsungos. Nem találtam benne kivetnivalót. Van havi, heti és napi nézet. Eseményeket is rendelhetünk a napokhoz.
Az ébresztő 5 db ébresztést tud. Amennyiben ez nem lenne elég semmi gond. Lehet lérehozni újat. Az elsőnek Reggeli ébresztés a neve. Bármilyen mp3 beállítható és kikapcsolt állapotban is kelt. Ennél több egy telefonba szerintem nem is kell. Van szundi funkció is. Mondjuk én ezt sose használtam.

Kamera:
A kamera 2 MP-es és nincs benne autofocus, pedig több külföldi odlalon ez a funkció fel volt tüntetve. A legnagyobb felbontás 1600 x 1200. Tud sorozat, mozaik és panoráma felvételt is. Van időzítő. Effektekből csak 3 van. Fehéregyensúlynál van napfény, lámpafény, fluoreszkáló és felhős. Mondhatni a fényképező nagyon alap. Itt említenék meg egy kis bakit. Ha valaki használja az elsődleges kamerát és utána a hátsót, akkor a felbontást vissza kell állítani, mert ha nem akkor csak VGA képeket fogunk produkálni. Erre azért figyelhettek volna.
Pár telefonnal készült fénykép:
Azért előre megjegyezném itt minden kép azzal készült,mivel nincs digigépem. Azt is elmondom,hogy az időjárás nem nekem kedvezett,de megígérem nektek,ha jó idő lesz linkelek még képeket. Többre képes ez a masina.











Alkalmazások:
Alkalmazásokból is található a készülékbe pár hasznos dolog. Vannak a szokásos dolgok. Stopper, időzítő, jegyzet, feladat, világóra, hangrögzítő, számológép, valutaváltó, RSS olvasó és zenefelismerő. Ebből ami meglepő, az utolsó kettő. Eddig az csak SE-kbe volt fellelhető.

Beállítások:
A végére hagytam a beállítások menüpontot. Itt aztán vannak állítási lehetőségek bőven. Mindjárt itt vannak a profilok, melyeket a saját ízlésünk szerint alakítgatjuk. Az idő kijelzésnél még azt is meg lehet oldani, hogy két időt mutasson. Sok értelme nincs, csak látványos. Nekem a rendes időn kívül a New York-i is ott díszeleg a kijelzőmön. Mondjuk olyan sokan még nem kérdezték meg az utcán tőlem, hogy hány óra van New York-ba, de kitudja. Egy fényérzékelőt azért megérdemelt volna a telefon. Ehelyett magunknak kell beállítani, hogy milyen erőteljesen világítson a kijelző, és hogy mikor világítson a klaviatúra. Egy dolgot megint csak sajnálok. A bal és a jobb funkciógombokhoz nem lehet semmit sem rendelni. Ami ott van, azzal kell beérnünk. A bal oldalt az sms, míg a jobbon a saját menüt érjük el. Háttérkép lehet az eleven világ nevezetű, más néven a parlamentes, lehet egyéni háttér is ill. van egy saját kijelző nevű rész is, amit még nem próbáltam ki. A másik hiba, ami nem nagy de engem idegesít, hogy az üdvözlő üzenetet bár ki lehet törölni, de hiába, mert akkor is bejön az üdvözlős kép csak nincs ott szöveg. Sokkal jobb lett volna, ha nem jönne be.
Sokakat idegesít a Samsungokban az előreugró ablakok. Nos erre most már van megoldás. Ugyanis ki lehet kapcsolni, ha valakinek böki a csőrét. A jól ismert tárcsázó képernyőt szerintem már mindenki ismeri. Tudjátok az a lúdtollas dolog. A beállításokon belül van egy olyan is, hogy mobilblog beállítás. Na ezt nem tudom mire jó, de valamire biztos. Ami hasznos, hogy végre van olyan lehetőség, hogy a telefonkönyvünk azt mutatja, amit látni szeretnénk. Ha akarjuk csak a SIM számokat mutatja, ha akarjuk, akkor csak a telefonban lévőket, de ha kavarodni akarunk, akkor akár az mindent mutat.

Összegzés

A telefontól majdnem azt kaptam, amit szerettem volna. Ez is csak azt igazolja, hogy tökéletes telefon nincs. Ha egy N82-őt vettem volna, szerintem 1 hét után abban is találtam volna olyan hibát, hogy az elég lenne ahhoz, hogy eladjam. A telefon a saját kategóriájában sajnos alul marad. Egyedül csak az összeszerelés minősége és a kinézete az, ami mégis előtérbe hozza. Az amúgy bizonyított tény, hogy ha egy kávézóba leteszed az asztalra, akkor tuti 10 csajból 7 ezt fogja sasolni.
És a végére a szokásos ajánlás. A fiatal, lendületes korosztálynak ajánlanám. Azoknak a fiataloknak, akiknek az egészség fontosabb és nem akarnak rövid úton hallókészüléket kapni. Azoknak akiknek a stílus fontosabb mindennél.

Azóta történt

  • Samsung U600 - Ultra gagyi

    Történt egyszer, hogy 2007 júliusában elérkezett az idő, hogy lecseréljem egy éves Sharp 770SH-mat...

  • Álomtelefonra várok

    Hadd lőjem le a poént. Interaktív telefonvásárlás lesz. Ti fogtok nekem segíteni...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.