2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung Ativ Book 4

Egy nagyméretű, de könnyű, matt kijelzős, Ivy-s, dedikált VGA-s notebook a Samsungtól 200.000 alatt.

[ ÚJ TESZT ]

Samsung Ativ Book 4

A gép már kibontáskor nagyon tetszett (nem utolsó szempont, hiszen ideális esetben évekig lesz velem). Sok jót hallottam a Samsung gépekről az ismerősöktől, és talán lelövöm előre a poént ezzel, de azt kell mondanom, hogy nem voltak alaptalanok az elmondottak.

A gép egyszerűen csak Ativ Book 4. Nyilván van több modell is, de nincsenek túlságosan megkülönböztetve, csak a dobozon, illetve a gép címkéjén apró betűvel. Nincs nagy méretben ráírva a különböző dobozokra, hogy épp melyik felszereltség.

A gép, amint a képek mutatják fekete, abból is matt a készülékház, viszont a kijelző kávája fényes. A fedele szálcsiszolt hatású (műanyag), belül sima. A csuklótámasz enyhén érdes, hálós (vagy micsoda). Aki nem érti ez alapján, azt nem csodálom, helyette itt egy kép.

Ami azt illeti, elég vékony a többi 15,6” méretű géphez képest, mert nincs benne optikai meghajtó. Ez pontosan 22,9 mm, míg a többi mérete nem annyira meglepő. 376 mm széles, és 248 mm „hosszú”. Ami a tömegét illeti, az 1,99 kg akkuval együtt.

Apropó akku. A beépített akkumulátor igencsak jó darab. A Samsung saját cucca van benne, egész pontosan egy „SR Real Battery”, bármit is jelentsen. :) A kapacitása 44460 mWh, és elég jól gazdálkodik vele. Ez annyit tesz, hogy 100%-os CPU terhelés mellett, aktív turbo esetén, 1 óra 38 perc 25 másodperc alatt merült le, maximális fényerő mellett. Normál használat esetén az üzemidő 3,5 óra. Ez folyamatos WiFi használatot és gépelést jelent, tehát futott egy Word, egy Chrome (4 füllel), közben volt GTalk hívás (fél óra), max. hangerőn YouTube, mikor figyeltem direkt, hogy mennyit bír (energiatakarékos sémával, de ebből kb. semmit se éreztem, a kijelző kb. 70%-on volt). Ilyenkor, azaz energiatakarékos séma esetén is viszi a HD videókat, köszönhetően a DXVA képes VGA-nak, vagyis filmnézéssel is ki lehet hozni ennyi üzemidőt.

Na de vissza a külsőhöz!

A gép bal oldala a következőképp néz ki: töltő, RJ-45, D-SUB, HDMI, USB 3.0, 3,5 mm jack (kombinált).

A gép elején szerencsére nincs csatlakozó, csak négy LED: ezek a FnLock, Caps Lock, töltés, bekapcsolást jelzik, szép kék színnel (a töltés narancs). Nincs HDD LED, de ami azt illeti, ez inkább előny, mint hátrány számomra, ugyanis nem szeretném, ha minden töltéskor villogna, mint egy karácsonyfa.

A gép jobb oldala - sorban haladva - egy SD olvasót, két USB 2.0 portot, illetve egy Kensington aljzatot rejt.

Hátul a gépen egy kilépő, illetve egy belépő rács van a hűtés számára. Ez tetszik, mert sok gépnek az alján van a rács, amin keresztül a levegőt beszívja. Így ágyon, vagy úgy általában bármilyen puha felületen használva, igen hamar felmelegszenek, arról nem beszélve, hogy az évek során szépen beszív egy csomó szöszt, ami aztán szépen eltömíti a bordákat. Ezzel nincs is akkora gond, ha az ember ért hozzá, de a legtöbb gép tulajdonosának fogalma sincs, hogy mi van a gépben, és hogy működik. Ennek megfelelően azt sem tudják, hogy a hűtés szépen felmondja a szolgálatot, olyan „gondoskodás” mellett, amit adnak nekik.

Nos, ennél a gépnél mondjuk egy egybites júzernek ilyesmivel nem kell számolnia (nem mintha amúgy számolna bármivel is :) ), hiszen a gép hátul szív és fúj egyaránt. Ráadásul úgy van megcsinálva, hogy még akkor is ki tud jönni a levegő, ha a puha ágyba bele van süppedve a gép, mivel a kijelző kicsit lejjebb lóg a hátánál a gépnek, ha ki van nyitva, így szépen felfelé tereli a hőt ilyenkor is. Kicsit lehet, hogy érthetetlen, így inkább beszéljen a kép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.