2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Saját Ubuntu készítése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jónéhány leírás akad az Interneten arról, hogyan készíthetünk testreszabott rendszert mind Windows-, mind...

[ ÚJ TESZT ]

Jónéhány leírás akad az Interneten arról, hogyan készíthetünk testreszabott rendszert mind Windows-, mind Linux-alapokon. Windowson meg kell említeni az nlite/vlite párost, amivel az XP-t, illetve a Vistát szabhatjuk át. Linuxra is létezik már program hasonló célokra, képes a már meglévő rendszerünkről egy disztributálható Live CD-t csinálni. Ezzel csak az a bajom, hogy ha egy gyári teljes Ubuntut, vagy valamilyen változatát telepítem, akkor van benne egy csomó felesleges dolog, ami nem kell, sohasem használom. Így inkább elölről felépítek magamnak egyet. Íme.

Nemrégiben elvetődtem a www.howtoforge.net oldalra, ahol találtam egy cikket saját Kubuntu elkészítéséről. Az alapötlet egyszerű: nem desktop verziót használ az építkezés elkezdésére, hanem szervert, mivel abban alapvetően semmiféle grafikus csicsa nincs. A problémát én ott találtam, hogy kernelt kell cserélni és itt nagyok a hibalehetőségek, ráadásul a leírás Kubuntu készítéséről szól, amit én nem kedvelek, így a leírásban szereplő KDE és KDM csomagokat kicseréltem GDM-re és GNOME-ra. A végeredmény nem egészen stimmelt, mivel nem tudtam működésre bírni az X felületet, egészen addig, amíg Daneey fórumtárs a www.prohardver.hu -ról nem szolgáltatta a megoldást: külön telepíteni kell az xfonts-base csomagot (érdekes: KDE használatával e lépésre nem volt szükség). A másik dolog, ami a gondolataimat új irányba terelte, az n0_gAboR hozzászólása volt, szintén a www.prohardver.hu -ról.

Lássuk csak, lépésről lépésre:

n0_gAboR felvetése nyomán eszembe jutott, hogy az Ubuntuból létezik mini kiadás is; rákerestem hát és a https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD oldalról a 32 bites, x86-os verziót töltöttem le.

Létrehoztam egy virtuális gépet vmware alatt, majd bootoltattam az iso-t. Ubuntutól eddig kissé szokatlan kezdőkép fogadott:

Ahogyan a képen is látszik, ha normál telepítést akarok, akkor csak simán ENTER-t kell ütni; az én céljaimhoz azonban a karakteres felületű alaprendszerre volt szükség, így a boot: felirat után beírtam:

cli

Így csak az alaprendszer települ grafikus felület nélkül, így én választhatom ki, később mit akarok rásózni, kernelt sem kell cserélnem, ráadásul az általam telepítendő csomagok közül a létező legfrissebbek kerülnek fel. Természetesen az ilyen telepítéshez működő, lehetőleg szélessávú internetkapcsolat szükséges!

Maga a telepítés teljesen hasonló ahhoz, ahogyan alternate CD-ről kell telepíteni, úgyhogy ezt nem részletezem; akit érdekel, hamarosan elolvashatja magyarul a Full Circle Magazine 3. számának magyar fordításában.

Miután a rendszer felkúszott, elkezdtem felépíteni a rendszert.

testuser@ubase: ~$ sudo apt-get install xserver-xorg gdm gnome-core xfonts-base pmount gnome-mount synaptic -y

Xserver-xorg, gdm, gnome-core, xfonts-base gnome-mount és synaptic az alapvető GUI és a csomagkezelő részei, a pmount pedig a cserélhető eszközök felhasználóként való mountolásához kell(het). A -y kapcsoló használatával rákérdezés nélkül, azonnal elkezdődik a szükséges csomagok letöltése és telepítése, minden kérdésre automatikusan „yes” a válasz.

Még mielőtt újraindítanánk, egy fontos lépést elfelejtettem: nem árt, ha a build-essential csomag is fent van, ha hiányzik, később gondjaink támadhatnak, ha valamit fordítani akarunk.

testuser@ubase: ~$ sudo apt-get install build-essential

Nem feltétlenül muszáj, de én ezek után újraindítást szoktam csinálni.

testuser@ubase: ~$ sudo shutdown -r now

Ha bejön a grafikus felület, én ezt szoktam látni:

Itt nyugodtan választható a Delete lehetőség, saját kezünkkel oldjuk meg a dolgot:

testuser@ubase: ~$ sudo apt-get install fast-user-switch-applet

Jöjjön a következő hiba:

Valóban, hiányzik ez a téma:

testuser@ubase: ~$ ls /usr/share/gdm/themes
total 12
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2008-07-20 15:05 circles
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2008-07-20 15:05 happygnome
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2008-07-20 15:05 happygnome-list

Többféle megoldás is lehetséges: vagy telepítjük ezt a témát, vagy telepítünk másikat és azt állítjuk be magunknak – Rád bízom, melyiket választod. Azért is javaslom valamilyen téma használatát, mert mint fentebb látható, az alap desktop elég ronda.

Fent, a System menü mellett van két alkalmazás-indító ikon, valamint a Help ikonja. Mivel a két alkalmazásindító sehová sem mutat, valamint egyelőre nincs alkalmazásunk telepítve, én eltávolítottam azokat, csakúgy, mint a Help ikonját – ez utóbbi elérhető menüből is.

Tehát, jelenleg ott tartunk, hogy van egy alaprendszerünk, alkalmazások azonban még nincsenek. Ez is teljesen egyéni, kinek mire kell a rendszer, én a következő parancsot szoktam kiadni:

testuser@ubase: ~$ sudo apt-get install firefox-3.0 thunderbird openoffice.org flashplugin-nonfree sun-java6-jre sun-java6-plugin xpdf

Fenti sor elég beszédes: telepíti az új Firefox-ot böngészéshez, Thunderbird-öt levelezéshez, az OpenOffice.org-ot dokumentumkezeléshez, Flash-t és Java-t, valamint az Xpdf nevű programot pdf-olvasáshoz.

A lényeg azonban most jön: Fragadelic elkészítette a Remastersys nevű programot, amivel elmenthetjük rendszerünket, akár backup célból, akár azért, hogy disztributálhassuk azt másoknak. Arra azért figyeljünk, hogy engedélyköteles programot ne nagyon rakjunk az általunk készített és terjeszteni kívánt disztribúcióba; ha kell annak, aki az ilyen csupasz rendszert használja, bízzuk rá ezek telepítését.

A Remastersys nincs a hivatalos Ubuntu tárolókban, ezért a lelőhelyét adjuk hozzá a /etc/apt/sources.list állományunkhoz vi-jal, gedit-tel, vagy nano-val pl.:

## Remastersys
deb http://www.remastersys.klikit-linux.com/repository/ remastersys/

Frissítsük a csomagkezelő által ismert tárolókat, majd telepítsük a Remastersys-t:

testuser@ubase: ~$ sudo apt-get update && sudo apt-get install remastersys

A telepítés után a Remastersys nem az Application menüben található, hanem a System menüben. Ha megpróbáljuk elindítani a menüből, semmi nem történik, ha parancssorból indítjuk, láthatjuk, mi a probléma:

testuser@ubase: ~$ sudo remastersys-gui
Cannot find either zenity or kdialog

A zenity csomag lehetővé teszi, hogy shell scriptek grafikus ablakokon keresztül kommunikáljanak. Ha nem igényeljük a GUI nyújtotta kényelmet, akkor a fenti parancsot a „-gui” nélkül indítsuk; tájékoztatást kapunk az elérhető opciókról, paraméterekről. Én most felrakom a zenity csomagot, majd elindítom a GUI-s Remastersys-t.

Én legelőször mindig a Modify opciót választom, itt be lehet állítani néhány paramétert, mint pl. az iso fájl neve, vagy címe. Mielőtt azonban nekikezdenénk a saját disztribúció létrehozásához, még némi előkészítés szükséges. Telepítettünk már néhány alkalmazást, ezek telepítőanyagait azonban nem célszerű beletenni az iso-ba, hátha úgy túl nagy lesz a fájl, így a CD-méret nem elég.

testuser@ubase: ~$ sudo apt-get clean

Most már kitakarítottunk, így a Remastersys indítása után válasszuk a Dist opciót. A Remastersys elkezdi számba venni a meglévő állományokat, majd elkészíti az iso-állományt. E munka közben megihatunk egy kávét, esetleg megebédelhetünk, ha sok programot raktunk a rendszerünkre.

Ha elkészült a fájl, lemezre írás előtt célszerű letesztelni egy virtuális gépben, hogy minden működik-e és úgy működik-e, ahogyan azt mi elvárjuk.
Ha minden rendben, az iso-t bootolva valami hasonlót kell látnunk:

Az elkészült boot CD-vel kapcsolatban az alábbi tapasztalatokat szereztem:

- a Check the CD/DVD for defects menüpont végrehajtásához nekem nem volt türelmem végigvárni a műveletet. Nekem úgy tűnt, megáll a dolog, de lehet, hogy egyszerűen csak nem vártam eleget
- Install Custom Live CD / Start Custom Live CD in Graphical Mode során elindított telepítésekkor a rendszer telepítése közben 94%-nál mindig úgy tűnik, hogy megáll a telepítés, de hosszú-hosszú várakozás után a telepítés sikeresen befejeződik, a telepített rendszer működik.

Ha a fenti bootmenü-t látjuk, sikeresen elkészítettük saját Ubuntu-disztribúciónkat, gratulálok!

Megjegyzések

Ezek a megjegyzések elsősorban a Remastersys-szel kapcsolatosak.

- furi módon ha a menüből indítom a programot, az indítás után azonnal azt mondja, hogy kész az iso, holott nincs. Lehetséges, hogy hiányzik a gksu-s indítás. Ha parancssorból indítom GUI-val, működik...
- ...ha működik, ugyanis időnként megmakacsolja magát a program. Tapasztaltam olyat, hogy az mondja: a cdfs filesystem hiányzik. Első alkalommal a build-essential csomag telepítése segített, másodszorra csak az, ha eltávolítottam a Remastersys-t, minden beállítását, majd újra felraktam. (Nyilván lett volna szofisztikáltabb megoldás, hirtelen más nem jutott eszembe – a program támogatói fórumán nem találtam ilyen topicot.)
- ha parancssorból indítjuk a Remastersys-t, az alábbi üzenetet láthatjuk:

Recovery file "squashfs_recovery_filesystem.squashfs_12544" written
If Mksquashfs aborts abnormally (i.e. power failure),
run mksquashfs dummy /home/remastersys/remastersys/ISOTMP/casper/filesystem.squashfs -recover squashfs_recover_filesystem.squashfs_12544
to restore filesystem

Mindenféle probléma megelőzésére jegyezzük fel, meg stb. a parancsot. Sajnos nincs benne a program által készített logban, így vagy írjuk le magunknak, vagy – ha parancssorból indítottuk – irányítsuk át a kimenetet egy nekünk tetsző állományba. Így ha bekövetkezik a baj, meglesz írásos formában a parancs, nem kell elölről kezdenünk a rendszer építését.

- azt tapasztaltam, hogy hiába állítottam be saját háttérképet, a remastering során nem került bele a disztribúcióba. El tudom képzelni, hogy azért, mert a user beállítások nem kerülnek bele az új disztribúcióba, de ha esetleg a rendszer által a háttérképeknek használt útvonalra másolom, akkor odakerült volna.

Jelenleg ennyi a téma részemről. Látható, hogy most már van lehetőségünk saját Linuxot összeépíteni apróbb-nagyobb építőkockákból és nem is feltétlenül bonyolult – kezdőknek azonban mégsem ajánlanám, csak olyanoknak, akik valamennyire ismerik a Linuxot.

Javaslatokat, ötleteket, építő jellegű kritikákat, megjegyzéseket szívesen fogadok.

Azóta történt

Előzmények

  • Awakening

    Igazán sok mindenre utalhat a cím, ezzel próbálom meg felhívni az erre járók figyelmét,...

  • IBM Thinkpad 770E - ReBorn

    Öreg járgány szivatóval indul... Kollégám megajándékozott egy ősrégi, IBM Thinkpad 770E...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.