2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

RSI - az ismétlés fájhat

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Először is boldog új évet minden olvasónak. :) Véletlenül bukkantam a témára, történetesen az NCSoft help...

[ ÚJ TESZT ]

Először is boldog új évet minden olvasónak. :)

Véletlenül bukkantam a témára, történetesen az NCSoft help menüjében lapult egy oldal, amelyen a túlzott számítógép előtt töltött idő veszélyeire hívják fel a figyelmet.
Ebbe beleolvasva általános dolgokat láttam - bár sokaknak ennek ellenére nem triviális - kivéve egy említést az RSI-ről.
Soha nem hallottam róla, ezért utánaolvastam a témának.

Az RSI jelentése Repetitive Strain Injury, magyarul ismétlődő terhelés miatti sérülés.

Ugyan mi lehet megterhelő egy számítógép előtt ülve? - kérdezheti az egyszeri felhasználó.

Nézzük mitől is közös az irodai alkalmazott, a netfüggő és a gamer.

Mind a három potenciálisan ki van téve az RSI-nek, talán további kategóriák is felállíthatóak, de ezek is bőven lefedik a jellemző célcsoportot.

Irodai alkalmazottnak mint tudjuk, számítógép előtt végzett munka esetén kötelező a pihenő beiktatása, ennek mértéke változó, de körülbelül 1-2 óránként 5-10 perc (nem képernyő előtt végzett tevékenységnek is szokás kifordítani). Emberünk többnyire ismétlődő munkát végez, egyik kezéhez az egér előbb-utóbb hozzá fog nőni. Körükben hivatalosan nem jellemző, de nem is meglepő jelenség az ínhüvelygyulladás, amelyért az egér a bűnős, illetve mi magunk. Elvégre minek kattintgatunk egész nap.

Netfüggő emberünk lényegében hasonló tevékenységet végez, mint az irodai alkalmazott, bár elvileg többször veszi el a kezét az egérről. Számukra RSI szempontból inkább a billentyűzet túlzott használata okozhat gondot, ha közben a csukló és az alkar nem tud megfelelően pihenni.

Gamer barátunk azonban a legveszélyeztetettebb RSI szempontból, lássuk miért.
Tevékenységük valamilyen játékprogram használatában merül ki, amelyek zömmel úgy készülnek, hogy valamilyen folyamatot kell ismételni, vagy reflexeiket fitogtatni az egér kezelésekor. Éppen ezért az egész kar veszélyben van, mivel pihenni nem tud. Hosszabb távon súlyosabb esetben ehhez még rossz, görcsös testtartás is párosul. Az RSI ugyanis mit is érint?
Alkar, csukló, kéz, nyak és vállak.
A nyak és a vállak esetén ez pont a rossz testtartás miatt alakul ki. Súlyosbító tényező, hogy több online játéknál arra törekednek, hogy naponta minnél több időt töltsünk a monitor előtt, amiért jutalmat kapunk. Egy megromlott egészségi állapot és némi kézzel nem fogható ajándék véleményem szerint nincs ugyanazon a szinten.

Az egyszeri felhasználó minderre csak legyint, elvégre nem halálos valamiről van szó. Pihenteti nyúzott testét és el is van intézve.
Az RSI azonban egy alattomos kór, ugyanis a tünetek nem feltétlen akkor jelentkeznek, amikor a terhelő tevékenységeket végezzük. Sok esetben pont akkor számíthatunk fájdalomra, amikor pihenünk, mondjuk az éjszaka folyamán.

Mint minden betegségnek, ennek is vannak fokozatai.
Az enyhébb, amikor pihenés során tapasztaljuk a tüneteket. Ebben az esetben semmi sincs veszve, néhány hét alatt el fog múlni, ha nem térünk vissza eddigi terhelő tevékenységünkhöz. Akár szokásaink megváltoztatása is eredménnyel járhat, gondolok itt több rövid pihenőre vagy a székünk beállítására.

Van súlyos változata is, ekkor állandó fájdalmak tapasztalhatóak. Ilyen esetben már évek is kellhetnek a teljes gyógyuláshoz.

Az RSI nem mindenkire egyformán veszélyes. Lehet, hogy valaki félelmetes tempót diktál a gép előtt, mindezt naponta, de neki meg se kottyan. Genetika, de az is lehet, hogy az ő esetében majd csak később jelentkeznek a tünetek.

Fájdalomcsillapító RSI esetében is csak arra jó, ami a nevében is benne van. Fájdalmat csillapít, de nem szünteti meg. Pláne, ha közben még folytatjuk is káros tevékenységünket.

Az RSI mindezek ellenére nem csak számítógéphasználók átka, számos betegséget illetnek ezzel a gyűjtőnévvel. A közös a túlzott ismétlődés, nem normális körülmények között (értsd: kényelmetlen a testnek), hosszú távon (értsd: órákon át).

Legjobb gyógyír erre is a megelőzés, illetve természetesen a sport.
Pontosabban annyi rendszeres (de nem feltétlen ismétlődő) testmozgás, ami még jólesik.

Pár hivatkozás:

- Wikipédia angol bejegyzés a témáról

- NCSoft említett figyelmeztető oldala

Minderről azért is írtam, mivel engem is érintett az enyhe változata, amin semmi meglepő nincs. Az egészséges irodai munkavégzés számomra tantárgy is volt körülbelül öt éve, de ott sem esett erről szó, továbbá volt már hasonló írásom a logout indulása előtt is. Legalább magamtól észrevettem és változtatni kezdtem a szokásaimon, illetve némi jógát is hozzáadtam. Az eredmény pár héttel később: nem fáj sem a karom, sem a hátam. Viszont a szintén RSI-re jellemző nehéz vállak megmaradtak, ezen még javítanom kell.

Ehhez mondjuk egy jó lépés ennek az írásnak a befejezése és a gépem kikapcsolása. :)

Köszönöm, hogy elolvastad. További jó egészséget kívánok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.