2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Robotkodik a Polaroid

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Múltkoriban már írtam a kiszivárgott Nikon D4 és Fujifilm X-Pro 1 gépekről. Ezeket mindkét gyártó valóban...

[ ÚJ TESZT ]

Múltkoriban már írtam a kiszivárgott Nikon D4 és Fujifilm X-Pro 1 gépekről. Ezeket mindkét gyártó valóban elhozta a kiállításra és az idő előtt napvilágra került infók mindkettő esetben igaznak bizonyultak.
Most tartunk a második napon (ez volt 11-én) és csak ez a két nagyágyú lenne említésre méltó, de hála a Réponses Photo magazinnak idő előtt lelőtték a poént.

Egymást érik a gyártók menetrend szerint szállított kompaktjai. Van alsó, közép és felső kategóriás ultrazoom a kínálatban... mindegyik valamelyik korábbi modell tovább fejlesztett változata. Egyedül a Polaroid tűnik ki kicsit a sorból SC1630 jelű kompaktjával.
Ugyan nem ő az első aki Android operációs rendszerrel felvértezett fényképezőgépet készít, de ő lehet az első aki ezt nem csak Ázsiában értékesíti.

Ebben a kompakt gépben amúgy semmi különös nincs, hozza a manapság elvárható szintet, igaz zoom terén csak "oldschool" háromszoros értéket tud (ekvivalens 36-108 mm-es gyújtótávolság mellett), a fotókat pedig 16 megapixelen rajzolja.

A gép lelke a hátoldalon helyet foglaló 3.2"-es érintőkijelző. Aki használt már okostelefont annak a kezelése nem okoz majd gondot, ráadásul nem kell a gyári kamera szoftverre hagyatkozni, ugyanis az Android Marketből újabb és újabb kamera alkalmazásokat tölthetünk le, egyedi filterekkel és bővülő funkció palettával.

A képeket vagy HD videókat pedig a beépített Wi-Fi modul segítségével rögtön feltölthetjük a közösségi fotó/videó megosztó oldalakra.

Saját véleményem szerint ez végre felkavarhatja a kompakt gépek piacát (feltéve, hogy más gyártók is követik a példát), mely gyakorlatilag évek óta ugyan abban a pocsolyában tempózik körbe-körbe.

Kapunk egy fényképezőgépet, gyárilag megalkotott firmware-el és ezzel ki is fújt, ha fejleszteni akarunk veszünk 1-2 év múlva egy újabbat. Egy ilyen eszköz viszont "okosítható", gondoljunk az okostelefonokon népszerű Camera360 alkalmazásra vagy a társaira.
Állítható a Jpeg tömörítés mértéke és sok olyan manuális beállítást tud, melyet az olcsóbb kompaktok nem, ráadásul rögtön a fotó elkészítésével filtereket pakolhatunk rá, az ingyenesen letölthető Adobe Photoshop Express-ről már nem is szólva. Fotóművésszé senkit sem fog változtatni, viszont konzumer felhasználásban lehet értelme.

Ez a bejegyzés eredetileg a szerző saját blogján jelent meg!

Előzmények

  • Canon EOS-1D X áttekintés

    A Canontól kissé idegen névadás mellett került le a lepel az új, felső kategóriás dSLR gépvázáról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.