2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Retro: Toshiba Satellite Pro 400 CS

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ezen írás megszületésének két oka volt. Mikor meg akartam venni ezt a gépet, először...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!
 
 Ezen írás megszületésének két oka volt. Mikor meg akartam venni ezt a gépet, akkor először utána akartam nézni, hogy mit is tud igazán. Talán nem is kell leírnom: semmilyen infót nem találtam róla (vagy csak nem kerestem elég kitartóan). A használati utasítást is jó sok keresés után találtam meg, abból tudtam meg az alap rendszerinformációkat. A másik ok, hogy itt, a Logout-on találtam jópár retro-géppel foglalkozó írást, a retro-gép nekem is adott volt és én is kedvet kaptam egy ilyen írás létrehozásához.



[Nagyobb változat]

A gépezetet Magyarország legnagyobb aukciós piacterén vásároltam és az Eladó postai úton juttatta el hozzám. Mikor megérkezett a postai értesítő, hogy a laptop a postán várja az átvételt, elfogott a gyermeki láz és már rohantam is (illetve letekertem biciklivel) a postára. Itthon pedig még nagyobb lelkesedéssel bontottam fel a csomagot. Elég nehéz volt letekerni róla a belső csomagolást, mert egyik kezemmel a laptopot kellett fognom, a másikkal pedig a csomagolóanyagot kellett lehámoznom. Nem egy pillekönnyű gépezet.
 

Külső felépítés
 
Miután kicsomagoltam, szemügyre vettem, hogy mik is találhatók új szerzeményemen:
 
A laptop tetején nem sok minden szúr szemet. A bal felső sarokban foglal helyet a Toshiba felirat, a jobb alsó sarokban lévő logó pedig tudatja velünk, hogy bizony egy Satellite Pro típusjelzésű laptoppal van dolgunk. Felül az állapotjelzők sora fogad minket.



[Nagyobb változat]

Az állapotjelzők, balról jobbra:



[Nagyobb változat]

Power/Speed light: jelzi, hogy a gép bekapcsolt állapotban van, valamint tudatja velünk a sebességet is: ha a visszajelző narancssárgán világít, akkor a processzor alacsony sebességen megy, ha pedig zölden, akkor maximum teljesítményen fut.
Caps lock light: zölden világít, ha a Caps Lock funkció aktív.
Cursor control mode light: zölden világít, ha a numerikus billentyűzet kurzormozgató billentyűi aktívak.
Numeric mode light: zölden világít, ha a numerikus billentyűzet számbillentyűi aktívak.
Disk light: zölden villog, ha a merevlemez, floppy meghajtó vagy a CD-ROM-meghajtó éppen aktív.
Battery light: zölden világít, ha a gép hálózaton van és az akku teljesen feltöltődött, narancssárgán világít, ha a gép hálózaton van és az akku töltődik, valamint narancssárgán villog, ha a gép akkuról működik és alacsony a töltöttségi szint.

Az elülső frontról sem mondható el a zsúfoltság: itt található a hangerőszabályzó, a sztereó hangszóró-kimenet, valamint a gép egyetlen zajkeltő eszköze, egy hangszóró. Érthetetlen számomra, hogy miért nem kettő van belőle, ugyanis maga a gép egy sztereó hangrendszerrel rendelkezik.



[Nagyobb változat]

Bal oldalt található a serial port és egy periféria-csatlakozó, a külső floppy- vagy CD-ROM-meghajtónak. Ezeket a portokat egy felhajtható ajtóval zárhatjuk el a külvilágtól. Ezek mellett, jobb oldalt találjuk a két PCMCIA-slotot, a bekapcsoló gombot és végül a gomb felett a line-in bemenetet és egy mikrofon-bemenetet.



[Nagyobb változat]

Jobb oldalt három megemlítendő elem fedezhető fel: az akkufedél eltávolításához használható tolóretesz, a floppy-meghajtó (ennek a helyére CD-ROM meghajtót is lehet tenni), fönt a kijelző oldalán a fényerő állítója foglal helyet.



[Nagyobb változat]

A laptop hátulsó részén már több dolgot találunk, amik balról jobbra haladva a következők: infraport, VGA (D-Sub)-csatlakozó, LPT párhuzamos port, dokkoló-csatlakozó, tápcsatlakozó, hűtőventillátor és végül a külső billentyűzet vagy egér PS2-es csatlakozója.



[Nagyobb változat]

A gép alja nem tartogat túl sok meglepetést: felül van az akkumulátor fedője, középtájt pedig a memória takarólapja és a floppy/CD-meghajtót kitoló nyelv. Ezt kell felhúzni, ha ki szeretnénk venni a gépből ez éppen benne lévő meghajtót.



[Nagyobb változat]

Belső felépítés, tesztek
 

CPU
 
A laptop szíve egy Intel Pentium 75 MHz-es processzor, 8 KB-os gyorsítótárral.

CPU tulajdonságai:

CPU típusa: Intel Pentium, 75 MHz (1.5 x 50)
CPU alias: P54C
CPU stepping: C2
Utasításkészlet: x86
L1 kód gyorsítótár: 8 KB
L1 adat gyorsítótár: 8 KB
L2 gyorsítótár: 0

CPU fizikai információk:

Tokozás típusa: 296 Pin PGA
Tokozás mérete: 4.95 cm x 4.95 cm
Tranzisztorok száma: 3.2 millió
Gyártási technológia: 4M, 0.50 um, BiCMOS
Processzormag mérete: 148 mm2
Magfeszültség: 3.3 / 3.52 V
I/O feszültség: 3.3 / 3.52 V
Tipikus teljesítmény felvétel: 3.0 - 6.5 W (órajeltől függően)
Maximális teljesítmény felvétel: 8.0 - 15.5 W (órajeltől függően)

Memória
 
Az alaplapra eleve rá van integrálva 8 MB, plusz ki van bővítve 16 MB-tal. Alul a 16 MB-os memóriamodul látható.



[Nagyobb változat

Merevlemez

Laptopunkban az adattárolás feladatát egy Toshiba MK-1926FCV típusú, 810 MB-os merevlemez látja el. 128 KB-os cache-el van ellátva és 4200 RPM-el forognak a benne lévő lemezek. A HDD közvetlenül az akkumulátor alatt helyezkedik el, így könnyen hozzá lehet férni. Ráadásul csak kér csavar tartja, ezek kicsavarásával egy mozdulattal eltávolítható a gépből.



[Nagyobb változat]

A HDD teszt-eredményei:



[Nagyobb változat]

Videovezérlő

A gép ezen részéről annyit tudtam kideríteni, hogy a Chips & Tech a GPU gyártója, a chip típusa F65545, valamint 1 MB VRAM áll a vezérlő rendelkezésére. 640x480-as felbontásnál 24 bites színmélységet (16 millió színt) lehet kicsikarni belőle.

Kijelző

A megjelenítésért egy 640x480-as felbontású DSTN-panel a felelős. Sajnos a panel súlyos bevilágítási problémával küzd, ez jelentősen ront a képminőségen, de szerencsére a "használható" kategórián belül marad.

Hangrendszer

A zajkeltésről az ESS Technologies ES688 hangrendszer gondoskodik. Noha a laptopon csak egy darab hangszóró árválkodik, külső hangszórók csatlakoztatásával lehetőségünk van élvezni az igazi sztereó érzést.

Akkumulátor

Na, ezen lepődtem meg a legjobban, ugyanis kiderült, hogy ez a laptopom legnagyobb ütőkártyája. A tesztelés során a laptop picivel több, mint 3 órát bírt! Hogy pontos legyek: 3 órát, 0 percet és 34 másodpercet, ez után a laptop készenléti üzemmódba kapcsolta magát. A teszteléskor a kijelző max fényerőn működött és egyszer sem kapcsolt ki, a proci max teljesítményen pörgött, viszont a merevlemez a teszt kezdése után fél órával lekapcsolt, majd kb. 30%-nál visszakapcsolt (ezért olyan girbe-gurba a vonal az utolsó 30%-ban). Szerintem ha a merevlemez is folyamatosan pörög, akkor is simán bírta volna a 2 órás üzemidőt, ami egy ilyen öreg gépnél elég nagy szó.

Az akku eredeti Toshiba, japán gyártmány, kilenc darab Li-Ion-os cellával szerelve.

Egy utolsó áttekintés

Processzor: Intel Pentium, 75 MHz
Memória: 8 MB integrált, 16 MB bővített
Merevlemez: Toshiba MK-1926FCV, 810 MB
Videókártya: Chips & Tech F65545, 1 MB VRAM
Kijelző: DSTN-panel, 640x480-as maximális felbontás
Hangvezérlő: ESS Technologies ES688
Akku: 9 cellás Li-Ion

Végszó

Köszönöm, hogy végigolvastátok a cikket. Remélem, sok hasznos információval szolgáltam ezzel a csodagéppel kapcsolatban és remélhetőleg sokaknak sikerült meghozni a kedvet ahhoz, hogy esetleg beszerezzenek egy ilyen matuzsálemet.

További szép napot kívánok:

FerroChrom



[Nagyobb változat]

A teszthez használt alkalmazások:

- Everest Ultimate Engineer Edition v4.20.1170
- BatteryMon v2.0.1000
- Microsoft Windows 98 SE Magyar operációs rendszer

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.