2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Retro teszt: Sony CMD-J70

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bevezető Életem első mobiltelefonjáról írom első cikkemet, amolyan teszt formájában,...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

[kép]

Életem első mobiltelefonjáról írom első cikkemet, amolyan teszt formájában, itt-ott nagyobb szubjektivitással. Az alany pedig nem más, mint egy Sony CMD-J70 típusú készülék, melyet sacc per kábé öt és fél éve kaptam meg, 2002 nyarának elején. A telefon a ma már magenta színben szolgáltató cégnél lett vásárolva Domino csomagban és egy nyári akciónak köszönhetően mindössze 24'990Ft-ért. Azért a mindössze szó, mert egy pár méterrel arrébb, egy a feltűnését erősen a tűzpiros színre építő cég kirakatában ugyanez a készülék mintegy 42'000Ft környékén volt kapható, ha jól emlékszek előfizetéssel. Na de térjünk vissza a témához: nagy volt az öröm amikor egy esős délelőttön végre kézben tarthattam az akkoriban általam egyik bestof-nak ítélt telefont. Nem voltam túl tájékozott a korabeli mobilok világában, egy ismerősöm J6-osa tetszett meg nagyon (a tudása is), de azt már nem lehetett újonnan kapni, hisz leváltotta a J7-J70 páros.


Külső dizájn

[kép]

A klasszikus kialakítású telefon átlagos méretekkel rendelkezik, hossza-szélessége-vastagsága ebben a sorrendben 113x44x21mm, tömege 92 gramm. Így nem gyakran fordul elő a ''jajj hova tűnt a telefonom?'' dilemma, miközben a nadrágzsebünkben lapul a készülék. Az elegancia jegyében az egész készüléken az ezüstös-szürkés szín dominál, az előlap végig ilyen színű, egyedül a kijelzőt körülölelő króm keret kivétel ez alól. A zöld háttérvilágítású gombok is az előlap színét kapták, tökéletes nyomásponttal rendelkeznek és távolságuk is megfelelő - nem könnyű félrenyomni, viszont minden gomb kényelmesen elérhető. A készülék mindkét oldalán egy fekete sáv fut végig, jobb oldalon csupán a 2,5'' jack (!) csatlakozót találjuk, míg a bal oldali felületet csak a Jog-Dial korongja töri meg.

[kép]

A J70 tetején a nyakbaakasztást segítő kis lyuk található egyedül, míg az alján a töltő és egyben az adatkábel csatlakozója. A készülék hátlapja sincs túlkomponálva: az egyszínű, sötétszürke műanyag alsó fele az akkumulátor fedlapja, ettől kicsit feljebb a hangszórót találjuk egy a fogást segítő, ''ujjmegvezető mederben''.

[kép]

Az összeszerelési minőség - akárcsak az anyaghasználat - csillagos ötös, így 5 év elteltével sem recseg-ropog.


Kijelző, menü

[kép]

Nos, a kijelző volt az egyik szempont, amiért ezt a telefont válaszottam. A korabeli monokróm kijelzőket könnyen körözte le a 96x92 pixeles, 6 soros, 4 szürkeárnyalatos kijelző. Ami pedig az egészben a legjobb, hogy ezt nagyon szépen ki is használták a Sony programozói: egy elképesztően látványos menüt sikerült összehozni, de a többi megoldás is ott van a szeren (játékok, stb.). A menü egy 3D-s hatást keltő, körbe fűzött gömbsorozat, melyben a Jog-Dial segítségével lépkedhetünk és persze nem csak az ikonok és feliratok cserélődnek, hanem az egész menü animált, mintha tényleg három dimenzióban forogna. A menü egyébként ''9 ikonos'', jól áttekinthető, logikus felépítésű, itt-ott kissé ''magyartalan'' fordításokkal. Egy kis kitérő a Jog-Dialra: ennek beépítésével tulajdonképpen elképesztően leegyszerűsödött a telefon kezelése, egy valóban egykezes készüléket kapunk, hisz mindent el lehet érni vele a J70-ben. Ami még pozitív benne, hogy nekem még most is tökéletesen működik, igaz vigyáztam is rá és ellenpéldaként ott áll ismerősöm, aki gyakran tesztelte, hogy vajon tud-e gyorsabban scrollozni a koronggal, mint ahogy a menü forog. Nos igen, tud. Neki nem is bírta olyan sokáig, de normális használat mellett egy nagyon ügyes megoldás tud lenni. Kár, hogy manapság a cégek fogyasztói társadalom szemlélete miatt előnyben van a gyakran kevesebbet tűrő joystick. De ez egy másik történet.

Telefonkönyv, üzenetek

A J70 memóriájába 500 bejegyzést vihetünk fel, minden névhez tartozhat 3 telefonszám valamint 2 megjegyzés, melyekhez külön kis ikon választható. A telefonkönyvben csoportokat is hozhatunk létre és minden csoporthoz saját dallamot rendelhetünk. Az üzeneteknél a megszokottnál kicsit extrább ablak fogad: láthatjuk a beírt karakterek számát valamint egy állapotjelző csíkot alatta, hogy mennyi hely van még a 160 karakterig (mivel sajnos összefűzött SMS-eket nem támogat a telefon), az aktuális módot (kisbetű, nagybetű, első nagybetű, számok). Ezen kívűl T9 is rendelkezésre áll, viszont sajnos csak angolul, németül és törökül tud (bár lehet, hogy más firmware-el nem csak ezeket támogatná) és nem tanítható. Beszúrhatunk telefonszámot a telefonkönyvből, létrehozhatunk sablon üzeneteket és akár az utolsó üzenet is újra bekopizható, ha erre van szükség.

[kép]

Az érdekesebb rész az EMS-nek egy sajátos, ''Sony-s'' formája: képekkel és hangokkal is tarkíthatjuk üzeneteinket, ellenben csak Sony telefonok képesek ezt fogadni, tehát nem az igazi EMS-el van dolgunk, de legalább van és abban az időben ez még nagy szám volt.


Naptár, WAP

A készülékben található naptár havi nézetet biztosít, eseményeket és tennivalókat írhatunk be, egy-egy napra akár többet is (konkrétan annyi, amennyinek még van hely a memóriában).

[kép]

A bejegyzésekhez ikonokat választhatunk és riasztást is rendelhetünk. Ezek között név szerint is tudunk keresni illetve rögtön a megadott dátumra is lehet ugrani. A WAP verziója 1.1, nem nagyon használtam de egy érdekessége van: amikor belépünk a böngészőbe a következő kép fogad minket: Microsoft Mobile Explorer. Böngészés közben, amikor töltődik az oldal, akkor a jobb alsó sarokban egy kis ''e'' betű forog. Aranyos. Valamint hála az MS logónak, egyszerűbb xHTML oldalak megjelenítésére is képes, persze értelme nem túl sok van.


Extrák

Most pedig a teljesség igénye nélkül jöjjön néhány szó a készülék extráiról. Tehát találunk az egyébként ugyanilyen nevű (Extrák) menüpontban képpel illusztrált világórát, ébresztőt (ami sajnos kikapcsolt állapotban nem működik), visszaszámlálót, zenélőórát (óránként jelez), egyszerű számológépet valutakonverterrel, 4 játékot (ezekre még pár mondat erejéig visszatérek) és POP3 e-mail klienst (!) is SMTP használati lehetőséggel. A játkékokra visszatérve: az egyik a Bananas, ami a klasszikus, tankkal egymást lövöldözős játék majmos-pálmafás-banános megfelelője, a másik egy képkirakó, a harmadik egy kódtörő jellegű logikai, a negyedik pedig egy érdekes, ''homokcsorgató'' különlegesség, melynek meglehetősen nyugtató hatása tud lenni a hozzá tartozó zenével.

[kép]

Szintén az extrák között említeném a diktafon funkciót, ez akkoriban - illetve kicsit később - jött be a divatba a főnökhöz malacröfögést társító Siemens mobil reklám vezetésével. Sajnos itt még eléggé kezdetleges ez a funkció: 3db 10 másodperces és 5db 2 másodperces felvételt lehet készíteni, de legalább felhasználhatók csengőhangnak illetve különböző eseményjelzésnek (például SMS-hez). Talán itt a hangoknál említeném meg, hogy vannak a telefonban profilok, viszont sajnos nem tud egyszerre rezegni és csörögni. Illetve személy szerint nem sajnos, mert bár biztos jó egy ilyen funkció, én ha rezgésre állítom, azért teszem, hogy ne csörögjön hangosan, elég ha én tudom, hogy kapás van. Ha viszont csörög, akkor csörögjön, minek rezegjen. Úgyhog én ezzel ki vagyok békülve, ami jobban bánt, az az, hogy elég gyenge a rezgés (szándékosan nem vibramotort írtam, ugyanis ha jól tudom, ebben a modellben nincs ilyen, hanem a hangszórót egy olyan frekvenciájú hanggal ostromolja a szoftver, amitől szabályosan berezonál, ezért nem tud egyszerre rezegni és csörögni ugyebár), így könnyű nem észrevenni, ha mondjuk zsebben van és rezeg. Ami még nem átlagos, az a rendkívűl szépen szóló (azt hiszem 40 szólamú) polifónikus hangja, ami szerintem szintén lekörözi a konkurens modellekét.

[kép]



Adatkommunikáció, akkumulátor

A J70 korát még a hozzáértőbbek számára az adatkommunikációs képességei is elárulják: mivel nem is felsőkategóriás készülék, így csupán a CSD-val van felvértezve és így a már akkor elérhető HSCSD és GPRS is kimaradt belőle sajnos.

[kép]

Van viszont egy jó erős, 800mAh-s, Li-Ion akkumulátorunk, amellyel egy bő hétig is képes üzemelni, de erős nyúzással is 4-5 napot bír. Persze nincs még neki QVGA kijelzője, ami annyira leszívhatná az akksit, de szerintem akkor is szép teljesítmény.


Összefoglalás

A Sony CMD-J70 személyében egy korszak ért véget, a ''simán Sony'' telefonok korszaka. Úgy gondolom méltó utódja lett a J5 és J6 telefonoknak, habár a J6-hoz képest nem történt túl sok előrelépés, illetve sajnos a J6 exkluzivitásához képest egy kicsit középkategóriásabb jellegű lett külsőleg (a J6-nak a hátlapja is lakkozott volt, nagyon jó minőségérzetet keltve ezzel), de még mindig kiemelkedik a korabeli és kategóriabeli telefonok közül jópár egyedi vonásával. Létezik a telefonnak egy tesója is, egészen pontosan a CMD-J7, amely kékes-lilás (majdnem hogy flip-flop) előlapjával, átlátszó, üveghatású gombjaival inkább a fiatalokat célozza meg. Vagyis nemtudom, mert én is közelebb voltam a 10-hez mint a 20-hoz amikor megkaptam a telefont, mégis jobban tetszett a J70. Lényeg az, hogy két, csak külsőben eltérő ám tudásban azonos készülékről van szó, a vásárlón múlott, hogy melyik tetszett neki jobban. A tesztben használt telefon egyébként saját, tehát végig róla volt szó és nem is kívánom eladni, mivel csak az első telefon, szép emlékek kötődnek hozzá, vigyáztam is rá és végül de nem utolsó sorban egy teljes értékű, működő telefon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hugom telefonja valamikor tavasszal megadta magát és a szervizelés idejére ő használta a Sony-t, ami már két éve állt, de egy töltés után máris újra üzemelt. Sőt, egy ismerősnél igazán próbára lett téve: egyszer a zsebében maradt a strandon (mármint az úszó-short zsebében), egyszer áttolatott rajta egy autó (kijelzője elrepedt, egy helyen befolyt, de működött), majd mielőtt lecserélte volna, vissza akarta küldeni a Sony-nak, azzal az üzenettel, hogy ''Na, ez tényleg egy telefon, ilyet csináljatok még sokat!''. Legyen ez a zárszó a kissé szubjektív végű tesztben, remélem nem bántad meg, hogy elolvastad - ha másért nem is, legalább egy kis nosztalgiaként a néhány évvel ezelőtti telefonok egyikéről!


Linkek:
Rövid videó a fent említett funkciók bemutatásával > [link]
Galéria - a fenti képek eredeti felbontásban > [link]

Azóta történt

  • Samsung E200 - jó penge

    Na szóval gondoltam írok erről a telefonról, mert kb. 1 hete vettem én is egyet magamnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.