2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Retro: 3dfx Voodoo 2 SLI

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A teszt eredetileg vga.nfo-ra [link] készült 2005 őszén, de rudi időhiány, és a PH!-s...

[ ÚJ TESZT ]

A teszt eredetileg vga.nfo-ra [link] készült 2005 őszén, de rudi időhiány, és a PH!-s dolgok miatt az oldalra sajnos azóta se tud idő fordítani, így nem került fel.

PH! fórumon akadtam rá 2 db InnoVision Mighty 3DII gyártmányú PCI-os, egyenként 12MB-os Voodoo2-re mindössze 1500 - 1500 Ft-ért. A kártyák csak a memóriákban különböznek csupán: egyiken 100, másikon 110Mhz-s RAM-ok találhatóak. 2 típusú Voodoo2 készült, 8, és 12MB-os (Később Quantum 3D készített 24MBos verziót is). A kártyákon kívül csak egy VGA-átkötő kábelt kaptam, sajnos se doboz, se CD, se SLI kábel nem volt az előző tulajdonosoknak.

Everest Home 2.01 GPU adatok

A kártyák ebbe a konfigba kerültek:

-ASUS K8N-E Deluxe
-A64 3000+ (10x200, NewCastle)
-512/400 Samsung
-WinXP SP2.

InnoVision gyártmányú Voodoo2 teljes felszeretséggel

Első lépésben egy SLI kábelt kellett kreálnom, ami egy doksi [link] alapján floppykábelből született meg. (SLI itt Scan Line Interleaving-et jelent, ellenben az nVidia féle SLI-vel, ami Scalable Link Interface-t takar. A rövidítést az nVidia direkt vette át a Geforce 6-os széria megjelenésekor marketing okokból. Valójában jogosan, mivel minden 3dfx szabadalom a kaliforniai vállalat kezében van.) Mivel a Voodoo2 egy 3D gyorsító kártya, szükség volt egy 3. kártyára is, ami a 2D megjelenítésért felel. Nálam a szerepet egy ATI Radeon 9000 töltötte be. Az üzembe helyezés így zajlott: A Radeon kimenetét a Voodoo2 bemenetével, egy VGA átkötökábellel összekötöttem, majd a Voodoo2 kimenetét a monitorral. A 2 db Voodoo2-őt pedig az SLI kábellel csatlakoztattam.

A kártyák puszta látványa, mérete is tekintélyt parancsol. A PCI-os monstrum kereken 20cm hosszú, 4db processzor, és összesen 24(!)db 0,5MB-os EDO RAM-mal szerelt. A 3dfx ekkor élte fénykorát. Ellenfele nem nemigen akadt a Voodoo2-nek, a konkurens nVidia és ATI ekkor labdába se rúghatott. Sőt az igazán tehetősek 2 db-ot SLI-be köthettek, ami nem volt olcsó mulatság. Mint a többi gyártó Voodoo2-je, ez is referenciakialakítású volt. Alap órajelek: 90/90. Ez azért is fontos, mert az egyik karin 110es memóriák vannak, a másikon 100asok. Tehát rejlenek a kártyában tuning lehetőségek, a 2 extra hűtőborda miatt is,ami 2 TMU egységen található. (Kevés gyártó Voodoo2-je rendelkezik hűtéssel: Inno, Gainward, Canopus, az utóbbi még aktív hűtést is kapott a TV kimenet mellett).

Nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő drivert XP alá, ráadásul SLI-hez. 2001 első negyedéve után hivatalos driver nem születhetett, mivel az nVidia lehúzta az egész 3dfx-et 2000ben… A szabad forráskód miatt készültek driverek, bár kevés az igazán jó. Talán az egyik legjobb egy olasz 3dfx fan oldalon [link] található FastVoodoo2 drivercsomag. Egy másik jól használható driver pedig LegnedgrafiX VoodooMage2. A Driverek támogatják a D3D-t, OpenGL-t, a Glide-ot is, emulálnak dx8-at, mindezt természetesen csak 16 bit színmélyégben. (Hardveresen dx6.1et támogat). Sajnos SLI-ben D3D támogatás nincs XP alatt, erről le kell mondanunk.

TMU- egységen található passzív borda

A kártyák bordái játék alatt felforrósodtak, de meg lehetett fogni. A memóriákkal gond nemvolt, egyáltalán nem melegedtek. OpenGL-ben szépen futott a Quake3 közepes beállításokon, Glide-ban az Unreal Tournament-nek gyönyörű képe volt, kár h a későbbiekben nem fejlesztettek rá alkalmazásokat, a D3D kis is szorította. D3D-t pedig 3D Mark 2001-el teszteltem, 1061 pontot kapott. Sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni DOOM3-ban, pedig PH!-n megjelent cikk [link] szerint játszhatóan fut, igaz képminősége természetesen jelentősen elmarad a mostani kártyákhoz képest.

100 Mhz-es memória IC

Természetesen a tuning alapvető mozzanata a tesztelésnek. A VoodooMage2 driverben beépített overclock utility található, de én mégis egy külön programot használtam a cél érdekében, mégpedig a Voodoo2 Overclocker-t. (a beépített driverrel, és a V2 OC-vel is csak szinkron GPU/RAM órajel beállítása lehetséges) Mivel az egyik kártyán 100Mhz-es, a másikon 110Mhz-s EDO ramok találhatóak, az alap 90/90-ről a 110/110et céloztam meg, amit vittek is a Voodoo-k, bár sokkal jobban melegedtek a bordák. Ez néhány pontot jelentett csupán 3Dmark 2001ben. Magasabb órajellel a forró bordák miatt nem próbálkoztam.

A kártya egy legenda, csak elismeréssel gondolhatunk vissza rá. Szinte egy életstílus alakult ki akkoriban, a képe lenyűgöző, főleg glide alatt. Sajnos különböző okok - (konkurencia erősödése, késések, pénzhiány, belső viszályok, hibás döntések) - miatt a 3dfx csődbe ment, pedig a 3D-s világ megteremtője volt. Fejlesztéseit az nVidia felhasználta, beépítette. A kérdés az, mi lett volna, ha 3dfx talpon marad? Estleg 3 pólus alakult volna ki a videokártyák világában? Ha a harcban az nVidia bukik el? Sajnos soha nem tudjuk meg…

Néhány hasznos link a témában:

-PH! 3dfx topic: [link]
-3dfxzone.it (driverek, leírások, stb.): [link]
-3dfx.nfo (3dfx kártyák tesztjei, különösen ajánlott!): [link]
-GAI 3dfx gyűjteménye: [link]
-Ahavasi oldala: [link]
-Cseh 3dfx oldal: [link]
-Rampage, Sage, Fear, Mojo... [link]
-V5 6K video: ) (5 MB) [link]

Konflikt

update, 2017.12.30: kicsit tobb mint 10 evvel az iras megjelenese utan az imageshack halott linkjeit fixaltam, a kepek ujra latszodnak, mostmar a PH szervereirol:)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.