2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Real Racing 3 - Freemium csoda

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Életképes-e a Freemium koncepció egy ilyen játékban? Sokak szerint nem.

[ ÚJ TESZT ]

Mikor a játék fejlesztését elkezdték, mindenki örült, elvégre mind a Real Racing, mind a Real Racing 2 csúcs volt a maga kategóriájában, sőt a második rész jelenleg is piacvezető.

A játékot röviden úgy tudnám jellemezni, hogy ez az iOS illetve Android eszközök Forza Motorsportja.
Egy kiváló szimulátor, rengeteg licence-elt pályával, és kiválóbbnál-kiválóbb autókkal, köztük jó pár legendás darabbal.

A fejlesztés kezdetekor kevés információt közöltek, azonban a bejelentés után röviddel érkezett egy pre-alpha footage, pontosan egy percben. A videó már sokat sejtető volt, bemutatta az új motort, és villantott egy Porsche 911 GT3RS-t, ami mivel a Porsche jogai az EA-nél vannak, már mutatta, hogy a játékóriás bizony erre a címre is rátette a kezét.

Sokak szerint bár ne tette volna, de erről kicsit később. A videó után jöttek a "Developers Diary" kisfilmek, ahol lépésenként mutatták be a játék fejlesztésének mozzanatait, és szép lassan kezdett a szimulátorrajongók által leginkább várt alkalmazássá válni.

Január végén jött a bejelentés: 2013. február 28-án minden kiderül.

Kedves fejlesztőink azonban február 14. napján feltöltötték a játékot az Új-Zélandi App Store-ba, és azóta sorozatosak a "kivándorlások", és ezzel együtt az egy csillagos értékelések.
A játék ugyanis bár ingyenes, úgynevezett Freemium koncepció alapján működik, azaz többségben vannak az alkalmazáson belüli vásárlások, "külföldiül" In-App Purchase-k.

Itt ezt azzal oldották meg, hogy a játékban várni kell. Kezdetben sokat. Autónk ugyanis elhasználódik, időnként cserélni kell benne az olajat, fékeket, gumikat, újra kell hangolni a felfüggesztéseket.
Ezek a játék elején összesen kicsivel több mint 6 órát vesznek igénybe, és akkor nem számoltam azt, hogy ha összetörjük a verdát, az sem javul fel magától, sőt, ha kérjük sem azonnal. Mondhatnánk persze, hogy mindez csak dísz. Nem az, ugyanis ha nem javítunk, autónk teljesítménye csökkenhet. Ja, és az autót vásárlás után szintén nem azonnal kapjuk kézhez. Itt jön a képbe az arany, a kódolt fizetőeszköz, amivel minden felgyorsítható, de a játék csak korlátozott mennyiségben bocsátja azt rendelkezésünkre, nagyobb mennyiségért fizetni kell.
Sokan már itt megunták a játékot, és mentek fikázni. Én nem tettem, gondoltam kivárom mi lesz a vége. Csalódtam a játékban, de pozitívan. Mivel a játék az arany mellett IGC-vel és XP-vel is dobál, teljesen korrektül játszható fizetés nélkül is. Sőt, az 35. szint után a szervizelési idő is radikálisan csökken, 6 óráról nálam 1 óra 30 percre redukálódott az ehhez szükséges időtartam. Pluszban minden autót külön kezel, így ha az egyik éppen javít, a másikkal tudsz közben versenyezni.

A csalódott játékos közönség persze inkább egy fizetős verzióért sír, mintsem második esélyt adna a játéknak. A játékmenetről igazából nem sokat tudok mesélni, tökéletes szimulátor, ami sokféleképpen beállítható, rengeteg mód van, a döntögetéstől a manuális kormányzásig.

A grafika kiváló, az autók gyönyörűek, és összesen 46 darab áll rendelkezésünkre, mindegyik a kezdetektől elérhető, csupán a pénzt kell rá megkeresni. Versenyből is több száz áll rendelkezésre, mindegyik elérhető, ha van hozzá egy megfelelő autónk.

Nekem iPhone 4-en akadásmentesen futott, tehát az optimalizálással sincs probléma. Némi gameplay videó:

Itt említeném még a játék nagyon beharangozott újdonságát a TSM, azaz a Time-Shifted Multiplayer rendszert. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ha online vagyunk, akkor kihívóink egy része nem a telefon által vezetett autó lesz, hanem egy élő játékos felvett menetével fogunk versenyezni. Mondhatnánk hogy ez sok játékba már bele is került, de ilyen témában, pláne telefonon ez az első, amely 3D-s környezetbe ülteti át ezt a technológiát.

Androidra is érkezik majd a játék, február 28-án.
iTunes link.
Google Play.

Én részemről mindenképp ajánlom, mert bár kétes visszhangokat keltett a játék, az összkép mindenképpen pozitív.

Frissítés:
Hivatalosan is megjelent a játék, iTunes link módosítva magyarra, illetve bekerült a Google Play link is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.