2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

ReactOS avagy a Microsoft végnapjai

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szeretnél ingyen Windowst kapni? Utálod az online aktívációt? Nem értesz egyet a Microsoft...

[ ÚJ TESZT ]

Szeretnél ingyen Windowst kapni? Utálod az online aktívációt? Nem értesz egyet a Microsoft üzletpolitikájával? Ha mindez igaz rád, a ReactOS neked készül!


[kép]

Bevezetés

Hogy mi is az a ReactOS? Nos egy ingyenes Microsoft Windows ''klónról'' van szó. Persze a Microsoft végnapjai kifejezés erősen túlzás, viszont figyelemreméltó projecttel állunk szemben. Mint ahogy az már bizonyára nyílvánvaló, egy operációs rendszerrel van dolgunk. Érdekessége, hogy nyílt forráskódu (GNU GPL liszensz), ingyenes, és 100%-ig MS Windows (Win95-től WinXP-ig) kompatibilis (lesz), olyannyira, hogy a fejlesztők nem titkolt célja, hogy egy átlagos felhasználó számára ne lehessen észrevenni a különbséget.



[kép]
Abiword, ReactOS Explorer és a Start menü. Nagyítás: [link]



Múlt

Az operációs rendszer története még 1996-ba nyúlik vissza, mikor is egy csapat fejlesztő úgy döntött, hogy ingyen Windows kell a népnek, és nekiálltak a FreeWin95 nevű projektük megvalósításának. Ill. csak álltak volna, mert nagyobb volt a felhajtás, mint a tényleges munka, ezért hamar hidegre került a terv. Teltek-múltak az évek, mire a csapa ismét összeállt, új nevet adott a projektnek (ez lenne a ReactOS), és bőszen nekiálltak dolgozni. Annak ellenére, hogy nagyon sok forráskód készült, eleinte a project lassan haladt, mivel kevés fejlesztő értett a kernel programozáshoz. Az utóbbi években - az egyre több és több fejlesztő csatlakozása miatt - jelentősen gyorsult az OS fejlesztése. Most a 0.30 alpha változatnál tart, és meglepően sok szoftverrel kompatibilis.



[kép]
A Tűzróka inváziója az operációs rendszer ellen. Nagyítás: [link]



Kompatibilitás

Jogosan vetődik fel az olvasóban a kompatibilitás problémája. Rendben van, hogy ingyenes és nyílt forráskodu, de a Linux is az, mégsem lehet rajta Windows programokat futtatni. Viszont szinte mindenki hallott már a Wine projektről. Nos a project szorosan együttműködik az előbb említett a Wine-al, kölcsönösen megosztják és felhasználják egymás tapasztalatait. Manapság már akár Quake-ezni vagy WoW-ozni is lehet a ReactOS-on, de ha valakinek egy jó kis szaftos Starcraftozásra van kedve, arról sem kell lemondani. Az első beta verzióra - mely a 0.50-es lesz -, a kompatibilitást 70%-ra akarják növelni, mely már meglepően jó eredménynek számít. A hardware kompatibilitást is folyamatosan növelik, hogy a Windowsos driverek akadálytalanul fussanak alatta.



[kép]
Unreal Tournament. Nagyítás: [link]



Jelen

Jelenleg a szoftver a 0.3 alpha állapotban leledzik (hamarosan 0.3.1). Már elég stabilnak mondható, de még nem ajánlják állandó használatra. A kompatibilitásról az előbbiekben már írtam, de fontos tudni, hogy természetesen még rengeteg Windows-ra írt szoftver nem fut rajta. Viszont a Wine projektnek is köszönthetően, a futtatható programok listája rohamos mértékben növekszik. Összefoglalva, egy átlagos felhasználónak jobb megvárni az első beta verziót.
Külön szót ejtenék a project legális vonatkozásairól. Mivel senki sem akarja, hogy a projectet bárki leállíthassa, folyamatosan revizionálják az éppen aktuális fejlesztéseket, hogy még csak véletlenül se sértsenek meg valamilyen bejegyzett szabadalmat. A revízió jelenleg a 96.3%-nál tart. Drukkolunk nekik...



[kép]
A Dosbox a pokol szülöttei ellen. Nagyítás: [link]



Jövő

Még idén tervezik a 0.5.0-ös verziót, mely már beta lesz, így sokkal stabilabb és kompatibilisebb lesz, mint eddig bármikor. Az 1.0-ás verzió talán 2-3 éven belül fog megjelenni.
Hogy miért jó ez számunkra? Nos, nem hiszem, hogy ez tényleg megrengetné a Microsoft-ot anyagilag. Viszont ha a project valóban eléri a célját, akkor bízhatunk benne, hogy 5-10 év múlva is telepíteni fogunk tudni a gépünkre egy olyan operációs rendszert, melyen a mai szoftverek futni fognak, hiszen az MS bármikor dönthet úgy, hogy mostantól kezdve egy XP-t sem lehet aktíválni, mert nem támogatja többé. Fontos információ, hogy az ReactOS nem a Windows kernelre épül. Csak annyit a közös bennük, hogy az előbbi rendszer képes lesz az utóbbi rendszerre írt programokat futtatni. És e miatt még talán sokkal biztonságosabb is lesz.
De félreértés ne essék, nem vagyok Microsoft ellenes. Viszont jó érzés, hogy van - ill. remélhetőleg lesz - alternatívánk úgy, hogy még kedvenc szoftvereinkről és játékainkról sem kell majd lemondanunk. Addig is reménykedjünk együtt, hogy még időben elkészül a régi-új operációs rendszer, mielőtt bárki megtorpedózná.



[kép]
Az archíválás sem akadály. Nagyítás: [link]



Linkek
* Honlap [link]
* Kompatibilitás lista (távolról sem teljes) [link]
* Képek [link]
* ReactOS pre 0.3.1 install ISO és Live CD ISO letöltése [link]


Kiegészítés (2007.03.12)
Megjelent a 0.3.1 alpha változat.
Letöltés: [link]

Kiegészítés (2007.03.18)
ROS explorer, vagyis a ReactOS shell-je Windows XP alatt [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.