2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Raijintek Triton átalakítás - játékvíz újragondolva

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mit sikerült kihozni egy kompakt vízhűtésből, amely a repedésről híres, cserébe bővíthető.

[ ÚJ TESZT ]

Hőfokok és tapasztalat

Na hát ezennel összeállt a rendszer:

Hőfokok

Sajnos a legrégebbi rendszerről nincsenek hőmérsékleti adatok, vagyis a gyári Intel hűtőről. Ezzel használtam majd 2 évig a rendszert, egyébként ezzel sem volt bajom, a ref. hűtés úgyis elnyomta a hangját, 65 fok volt a maximuma a procinak, végülis nem is volt vele bajom, nem is emiatt cseréltem le vízre. Illetve mint már említettem, a VGA 93 fok körül maximumozott olyan 68%-ra feltekert ventikkel (kézileg szabályozva) játékok alatt, emiatt stress tesztet sosem mertem futtatni rajta, nehogy elszálljon.

Aztán ugye fél évig üzemelt csak a procit hűtve a Triton, erről már van kép is, csak ezt találtam, itt épp videórenderelés ment már egy 10-20 perce, nem teljes terhelés. Teljes terhelés mellett maga a CPU 41 fokig bírt felmenni 1000 rpm-es ventikkel, a magok pedig szintén 44 körülig mentek. Idle 31 fok volt az egész, el se hittem, hogy ennyit jelent ez a hűtés.

Majd jött a CPU+GPU vizezés. Hozzá kell tennem, hogy míg a gyári radin maradt a 2 db Coolink venti, addig a Phobya-ra került egy Nanoxia Deep Slience amely 1300 rpm-en megy, illetve a többi 3 helyet pedig az eddig is használatos NZXT házventik vették át, amik alig 900 rpm-mel fújdogálnak. Ezek lennének tehát a maximum hőfokok, ennél feljebb már 30 perces stress után sem ment.

Hogy ezek most jó értékek vagy sem, tudja a fene. Ami tény, hogy mivel a ház félig hangszigetelt, és elölről már semmiféle hideg levegő nem érkezik be, a CPU blokk meg jó nagy, a hátsó venti küszködve tolja ki a házból a meleget, de azért eléggé megreked bent a levegő. Tény megint, hogy az NZXT házventik sokat nem érnek, ahogy a Coolinkok pedig hangosan teszik a dolguk. Szeretném előbb-utóbb mindet valami jobbra cserélni, tervem szerint Nanoxia Deep Silence lenne az összes, de mivel nem nagyon kapható, keresek majd valami alternatívát.

Ezen kívül, a ház felső részében irdatlanul megreked a meleg levegő, az alumínium radi kevésbé vezeti jól a hőt szerintem, mert a ház elején viszonylag hűvös a levegő, miközben a felső radi meg ontja magából a meleget. Valószínűleg ha lecserélem a későbbiekben szintén egy réz, akár 360 mm-es radira, sokat fognak javulni a hőfokok.

Másik, kissé aggasztó tény, hogy terhelés közben, mivel a csövek mellett szorosan ott van a merevlemez, az simán felmegy 43 fokig is maximum, a már így is ~6 éves WD Caviar Blue-m élettartama rohamosan fog csökkenni. Remélem azért nem így lesz.

Kiegészítés

Persze még ezek után sem lehet minden tökéletes. A CPU blokkot többször alaposan szemügyre vettük. 24 órát állt egymagában beszerelés előtt a rendszer, hibamentesen. Majd, már beszerelve, egy tesztekkel, extrém terhelésekkel tűzdelt napot sikeresen végig is vitt a rendszer, valamikor éjszaka kapcsoltam ki a gépet. Másnap kora reggel azonban egy szörnyűségre keltem fel: A VGA blackplate-jén egy jókora tócsa zöld folyadék, köszönöm Triton!

Oldallap szépen lepattint, óvatosan felitattam zsepivel a folyadékot, amely nem volt annyira sok, még szerencsére az alaplapra sem folyt rá, csak 1-2 mikro csepp volt a PCIe bemenetnél. Körbetörölgettem zsepivel a CPU blokkot, és valahol az alján a plexi oldallap, és az alsó fekete műanyag találkozásánál eresztett a dolog. Igazából tényleg csak egy nagyon picit, éppen annyira, hogy megfogja a zsepit, de semmi több.

Jött az ötlet, hogy mivel a 2 anyag találkozásánál ereszt a cucc, szilikonragasztóval körberagasztjuk az egészet, így továbbra is légmentesen zár, nincs honnan víznek jönnie. Pont szerencsénk volt, 24-én még nyitva voltak a boltok. Érdekes még, hogy majd' fél napig állt úgyszintén a gép már eresztve, tán többet is, mint amit éjszaka alvásom közben állt, többet már nem csöpögött egy hangyányit se. Na mindegy, körberagasztottuk azért az egész blokkot, hogy már véletlenül se eresszen sehonnan, hagytuk száradni egy napot, és voálá, nem eresztett, és nem is ereszt azóta se, már majd egy hónapja *kopp-kopp*.

Összegzés

Elsősorban kiemelném, hogy mint láthatjátok, egy előtte tökéletesen és hibátlanul működő Tritonom az átalakítás következtében "megrepedt". Nem tudom megindokolni, hogy miért, vigyázva volt rá mint a hímestojásra, sosem volt erősen meghúzva az alaplapra, és mégis. Sajnos akármikor megadhatja magát.

Mindezek ellenére, nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe az egészbe. Nagy megkönnyebbülés, hogy most már nem kell 10 perc játék után folyamatosan kilépegetni és monitorozni, hogy vajon mikor melegszik túl a VGA, illetve este 8-tól nincs játék, mert a mellettem lévő szobában nem tudnak aludni a VGA sikítozása miatt. A célomat elértem, a gép hűvös, remekül működik, ha nagyon szeretném talán még húzni is tudnék a procin (talán majd később), és a gépnek most full terhelésnél van annyi hangja, mint régebben idle állapotban. Ennél már csak jobb lehet!

Kérdezhetnétek még, hogy ha már ennyi munkát, időt, és pénzt belefeccöltem, miért nem építettem teljes vízhűtést. Erre egyszerű a válaszom: Még mindig drága! Sajnos, mivel még tanuló vagyok, nem engedhetem meg magamnak azt a plusz 20k-t külön CPU blokkért, meg azt a plusz ~30k-t még pumpa tartályért, és a csövekről meg a radiról már nem is beszélek.

Összeszámoltam anno, egy teljes vizezés, CPU-GPU blokkal, tartállyal, pumpával, csövekkel, radival együtt olyan 110-120k-ra jönne ki, annyit nekem nem ért az egész. Így pedig megúsztam összesen ~78k-ból, ami nekem igen is sokat jelent. (természetesen új árakról beszélek, a VGA blokk kivételével mindent újonnan vettem, ha tehettem volna, azt is).

Természetesen, mint minden, ez is csak ideiglenes felállás. Utólag rájöttem, hogy a radit összekötő cső irdatlan hosszú és kicsit törik, illetve a VGA-radit összekötő cső is hosszú, de az inkább csak esztétikai probléma. Ezen kívül, sima Green folyadékot vettem, sőt, mint mondtam, maradt is belőle, pedig Acid Green akartam, az sokkal jobban illene a gépbe, de most már mindegy, lusta vagyok megcsinálni, majd ha esetleg bontanom kéne, akkor.

Amint tehetem, és keresek egy kis pénzt, veszek külön CPU blokkot, pumpát és tartályt, mert nem állapot ez az egész. Oké, jó persze, ideiglenes felállásnak tökéletes, csak hogy megnézhessem, hogy van ilyen is, és végre használhassam is az erőművet arra, amire kell, meg persze most minden szép és jó, de ki tudja, mikor kezdene el ismét csöpögni a blokk ezzel már kárt okozva, így ha tudom, megelőzném a bajt.

Nézzétek el nekem, első cikkem, kicsit bőbeszédű vagyok, illetve sokszor pontatlan és béna. Ezen kívül ha valaki mindezek ellenére mégis belekezd egy ilyen építésbe, azt mondom, hogy hajrá, van értelme és haszna, de a blokkrepedéssel számoljon, és találjon ki rá valami szigetelőanyagot, amitől nem fog csöpögni. Ja, és a CPU-VGA blokkot összekötő cső akármennyire is szeretnéd, sajnos mindig törni fog valamennyire, csak addig vágd a csövet, amíg már csak kicsit törik, utána már túl rövid lesz.

Update 1: Azóta már fél évet ment a rendszer. Tapasztaltam, hogy a korábban a majd' csurig töltött blokkban a vízmennyiség csökkent. Ezt először betudtam az első eresztéséből (lásd Kiegészítés) eredő fogyásból, majd, mivel láttam hogy a blokk tetején párakicsapódás van, gondoltam ott a bibi, biztos a nagy melegben elpárolgott a víz. Na de, mivel már olyan kevés volt benne a víz (pumpa felső részét már nem érte víz), ezért utántöltöttük. Utántöltés végeztével körbe törölgettem a blokkot és konstatáltam, ez bizony megint ereszt. Na de nem is akárhogy! Két lekerekített sarkánál, szintén a plexi és műanyag találkozásánál jön a víz, egyik helyen kevésbé, másik helyen szinte csepp méretű foltot hagyva a zsepin.
Oké, nincs gond, jöhet a szilikonragasztó! -gondoltuk mi, majd körberagasztottuk ismét az egész blokkot, hátha csak elfáradt, na meg a sok hőhatástól meggyengült az előző körberagasztás. 24 óra száradás után az egyik sarka még mindig eresztett, a sok folyadék mennyiségtől nem tudta elzárni a rést a ragasztó sem. Rányomtunk ismét egy adag ragasztót (amolyan vész megoldásként), ismét megszáradt, és jelenleg, épp nem ereszt. Hát, így nézünk ki most:

Kis magyarázat: Az a csipesz azért van ott, mert a cső túl hosszú lett, és idő közben megtörött. Most, utolsó mozgatásnál véglegesen, látszólag teljesen megszűnt az áramlás. Gondolván mi, csak így naívan, hogy ha bemozgattuk a csövet, elegyengettük ahogy eddig volt -látszik, hogy meg van törve, de hátha áramlik-, és bekapcsoltuk a szerkezetet. El se hittem, olyan hőfokokat produkált mint még eddig soha. Úgy egy perccel később tűnt fel, hogy a vga alatti kanyarulatban egy hatalmas buborék tátong, faltól falig nincs víz, és az ott meg sem mozdul. Tehát ja, a két radiátor között nulla áramlás volt, nem is értem, hogy voltak olyan szépek a hőfokok.

Sajnos ez a malőr volt az utolsó csepp a....ami összefogta a papírzsepit. Továbbiakban nem merem használni a Tritont, amint a cikkem befejezem, véglegesen leváltom (mielőtt még egyszer tényleg eláztatná a gépem). Továbbra is azon az elven vagyok, hogy megérte számomra, egy jó Tritont fogtam ki, amelyen nem repedt a plexi, és egész sokáig bírta. Egy radiátor árával még mindig bentebb vagyok, ugyanis csak a blokk kerül lecserélésre. A dolgát jól végezte, csendes is volt, szóval, ha nem repedt volna meg, még maradt volna. De már mindegy. Irány az épített víz! :)

Triton R.I.P. 2015 augusztus- 2016 július

Azóta történt

Előzmények

  • PWM-es Alphacool D5-szivattyúteszt

    Röviden be szeretném mutatni az új, PWM-vezérelt szivattyúmat, ami a következő modom kiemelt alkatrésze lesz.

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Kompakt vs. léghűtés – Elemek harca

    Engem meggyőzött a kis kompakt vízhűtés, csak a csövek rugalmasságával és hosszúságával akadtak problémáim.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.