2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Raijintek Triton átalakítás - játékvíz újragondolva

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mit sikerült kihozni egy kompakt vízhűtésből, amely a repedésről híres, cserébe bővíthető.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy ez a cikk tájékoztató jellegű, ilyet is ki lehet hozni ebből a kompakt rendszerből. Viszont az átalakítást nem ajánlhatom senkinek, még nagyobb az esély a blokk megrepedésére, stb. Ha ezek után valaki kedvet kapna az átalakításra, csak saját felelősségre!

Miért pont Triton?

Kérdezhetné bárki jogosan tőlem ezt a kérdést, hisz annyi szörnyűséget lehet hallani erről a vízhűtésről. Megmondom őszintén, amikor még én vettem ezt a hűtést (~fél éve), ennyire sok negatív vélemény még nem volt róla, persze tudtam, hogy sok a repedéses-gépáztatós eset, de volt mellette pozitív vélemény is.

Tegyük hozzá a dologhoz, hogy egy rendkívül olcsó, jó hatásfokkal működő, és kifejezetten szép termékről van szó, amely szépségét és egyetlen betegségét is a plexi oldallapoknak köszönheti. Mindezek mellett én első pillanattól kezdve csak azért vettem meg, mert tudtam, hogy bővíthető a rendszer, és bővíteni is szeretném.

Kezdetek

Mivel már az elejétől fogva tudtam, hogy meg akarom bontani a rendszert, ami úgy is garanciavesztéssel fog járni, így a legolcsóbb helyről, 1 év garanciával rendeltem meg a terméket. Azon belül is a Core verziót, hisz a gyári ventik amúgy sem érnek semmit, és úgy is kicserélném őket. Így rendeltem meg 22 ezerért a pcx-től.

Egy kicsit magáról a termékről is szeretnék mesélni. Ugyanis kétféle Triton létezik a piacon. Az első verziós Triton ismertetőjele a rendkívül rövid tápkábel, illetve, hogy az adalékbetöltő nyílás gyárilag le van matricázva. Ezen típusoknál még gyakoribb a blokkrepedés. A második, immáron javított verzió hosszabb tápkábellel érkezik, már nincs lematricázva, és talán/elméletileg a plexi sem olyan hajlamos a repedésre. De azért hajlamos. Nagyon hajlamos.

A pumpa elméletileg 12 V-on 3000 rpm-mel üzemel, azonban ez a valóságban egyáltalán nem így van. Mind alaplapra kötve szabályozatlanul, mind 12 V-on olyan 4400 rpm környékén indul a pumpa, ami irdatlan sok. Érdekes, hogy a gyártó miért ír mást. Lényeg a lényeg, ezen a fordulaton szintén nem ajánlott használni, hamarabb mehet tönkre a pumpa, így alaplapra kötve ajánlott szabályozni a legalacsonyabb fordulatra, kinél hogy, olyan 2700-3000 rpm környékére.

A csövek gyárilag megfelelően hosszúak és masszívak, nehéz őket megtörni. Szabvány 13/10 mm átmérőjű, ennek köszönhetően bővíthető a rendszer, könnyű hozzá csatlakozót, avagy plusz csövet venni. Ennek megfelelően mind a pumpára, mind a radiátorba menő csatlakozók egyik fele 13/10 mm, míg a másik szabvány G 1/4 col méretű.

A radiátor kompaktokhoz híven alumíniumból készült, méretei 275×120×32 mm. Méreteit azért emelném ki külön, mivel a 32 mm-es szélességével kicsit vastagabb, mint az átlag, megvétel előtt mindenképp mérd le, hogy befér-e a házadba, itt épphogy csak elfér a felső 8 pines alaplapi kábel. Egyébként viszonylag sűrűn lamellázott, kompaktokhoz képest jó hatásfokkal működő radiátor.

Beszerelés, első tapasztalatok

Most a beszerelésre nem térek ki olyan bőven, viszonylag könnyű helyre rakni, mindenhez adnak megfelelő mennyiségű csavart. Aminek én külön örülök, hogy adnak hozzá egy kis pasztát (1× használatos), és elkenő ecsetet, így az átlag júzer, aki elfelejtett külön pasztát venni (akárcsak én :D ), annak se fájjon a foga emiatt.

Kitérnék egy kicsit a gépemre is. A Tritonnak egy i5 3570K-val kellett megdolgoznia, amely teljesen alapon működik, nincs semmi húzva, se kupaktalanítva. Ez még a jövő zenéje lesz.
Ugye mint már említettem, a Tritonnak a Core verziót vettem meg, így a radiátorra 2 db Coolink SWiF2 120P venti ment, leszabályozva, olyan 1000-1100 rpm környékén, nem túl halkan, de cserébe tették a dolgukat, és olcsók is.

A házam pedig egy NZXT H440 Green, ehhez méltóan zöld folyadékkal volt használva a Triton, és a későbbiekben is azzal lett feltöltve. Jó kis ház, szeretem, felülre is még fér egy nagyobb venti, illetve az elejébe is simán elfért a 60 mm-es radi push-pullban.

Így ment el a szett majd egy fél évig, viszonylag csöndesen, minden gond nélkül. Volt egy időszak, amikor féltem a repedéstől és körbetekertem zsepivel a blokkot biztos ami biztos, de szerencsére nem eresztett.

A problémám viszont még mindig a ref. hűtéses 290-emmel volt, ami már alap fordulaton is irdatlan hangos volt, nem hogy még terhelve, játékok között meg már pár fok választotta el a gyári maximum foktól, ami igen aggasztott, így vált minél előbb szükségessé a VGA levizezése is.
Hőfokokról majd később...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • PWM-es Alphacool D5-szivattyúteszt

    Röviden be szeretném mutatni az új, PWM-vezérelt szivattyúmat, ami a következő modom kiemelt alkatrésze lesz.

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Kompakt vs. léghűtés – Elemek harca

    Engem meggyőzött a kis kompakt vízhűtés, csak a csövek rugalmasságával és hosszúságával akadtak problémáim.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.