2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Q6600 tuning: Mennyit számít a táp?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mai tesztemben arra derül fény, hogy igenis márkás és márkás táp között is nagy különbség van, valamint...

[ ÚJ TESZT ]

Mai tesztemben arra derül fény, hogy igenis márkás és márkás táp között is nagy különbség van, valamint arra is, hogy bizony a Q6600 nagyon szereti a 12V-on erős tápokat.
A történet pár hónappal ezelőtt kezdődött, mikor a családunk egy másik gépébe anyagi okok miatt első körben egy Eurocase nevű tápegység (szándékosan nem használom a márka jelzőt) került, pedig a milyen tápot vegyek topikban ettől óvjuk a fórumozókat lépten nyomon: A tápon nem érdemes spórolni! Miután az anyagiak lehetővétették az Eurocase-t lecserélte a Chieftec GPS550 AB A táp, a gépembe pedig egy Corsair TX650 került.

Mivel elégedetlen voltam a processzorom tuning-potenciáljával a Kentsfield topikban eszmecserét folytattam a többi kollégával, hogy vajon a Chieftec a gyenge láncszem vagy valami más (alaplap vagy processzor fsb wall-os, esetleg ennyit bír a 6 fázisos tápellátás a DS4-ben), mert 3,51GHz felett csak a Windows betöltésig jutott a gép (az adott feszültség mennyiségétől függetlenül) ami még távolról sem nevezhető stabil beállításnak. A végén arra jutottunk, hogy bizony lehet kevés a Chieftec vezetékenkénti, ("ágankénti") 18A-es maximális 12V-os körének áramereje, mert alacsonyabb szorzóval de magasabb fsb-vel stabil volt. Mikor eljött a táp csere ideje, ha már lúd legyen kövér alapon vettem meg a Corsair-t. Ez a tápegység igen impozáns 52A-es 12V-os körrel rendelkezik. Pontosabban nem szétbontott vezetékezésű, valójában egy tőről fakad a 3 db 12V-os "ág" a Chieftec esetében is. (Ami összesen 30A-t képes leadni ha hihetünk a külföldi fórumnak).

Eltérő belső és külső:

Chieftec GPS550

A két táp merőben más eloszlású feszültség igények kielégítésére készült, mind a kettő megfelelő minőségű és erősségű tápként jellemezhető még a felsőkategóriás tuningolt gépek számára is. Ma már a fejlődési tendencia (gyártási csíkszélesség csökkenése) egyre nagyobb fogyasztáscsökkenést hoz, így ettől nagyobb teljesítményű táp átlagos vagy attól akár erősebb gépekbe is teljesen felesleges. Arról nem is beszélve, hogy általában az alulterhelt tápok hatásfok sokkal kedvezőtlenebb, mint egy "rendesen" kihasznált táp esetében ezért sem ajánlott a nagyon túlméretezett tápok vétele. Emellett meg kell jegyeznem, hogy az itthon használt fogyasztásmérés miatt csak a hulladékhő csökkenéséből profitálunk jelenleg (az energia megmaradás törvénye alapján ugye energia nem vész el, csak átalakul).

A Chieftec OEM beszállítónak a remek Deltát választotta eme tápjához is. Ez az ATX 12V 2.02-es szabványnak megfelelően maximálisan vezetékenként 18A-es 12V-os áramerősséget képesek leadni. Ez a maximalizálás akkoriban nem volt probléma, hiszen nem voltak több, nagy fogyasztású videókártyás rendszerek elterjedve, sem a sokat fogyasztó 4 magos processzorok (főleg a 65nm-es gyártási csíkszélességű 4 magosokra kell itt gondolni), amik bizony nagyon erős 12V-os tápkört kívánnak meg. Tuning esetén pedig ez hatványozottan igaz, ugyanis az órajelnövelése egyenesen arányos többletfogyasztást hoz, míg a feszültségemelés négyzetesen növeli azt. A TX650 csak a 12V-os körén képes akár 624W-ot is leadni (ami inkább a 700-800W-os tápokra jellemző) szemben a Chieftec 360W-jával (12V x 52A vs 12V x 30A). Ebből is látszik, hogy a Corsair tápok különösen erős 12V-os körrel rendelkeznek a legújabb trendeknek megfelelően.

A Corsair OEM beszállítónak a kiváló Seasonic-ot választotta és itt - szemben a Delta belsős Chieftec-el - a 12V-os kör nincs szétbontva 3 külön "ágra", vezetékre. Ugyan így nem kapta meg az ATX 2.02-es minősítést, de teljes mértékben kompatibilis ezzel a szabvánnyal is, elvégre a szabványban meghatározott maximális áramerősséget képes leadni.

A két tápról nem beszélnék külön sokat, a kábelek elrendezése a Chieftec esetében jobban kézre álló, a Corsair-nél bizony a 20+4-tűs alaplapi tápellátó kábellel eléggé meggyűlt a bajom, igaz ha leszerelem a processzorhűtőt akkor lényegesen megkönnyítettem volna a dolgom. Ami még sokakat érdekel az a hangjuk. Ez azért eléggé szubjektív nem vagyok whitefülű, nekem a Chieftec sem volt zajos és a Corsair-ről is ezt tudom elmondani, hogy nagyon-nagyon csendes a 120 mm-es dupla csapágyas ventilátora. (Részletes ph! teszt és non ph! teszt)

Corsair TX650

Tesztkonfiguráció főbb részei:

Gigabyte EP35 DS4 (BIOS: F3)
Intel Core2 Quad Q6600 (G0) - Load VID: 1,2875V / FPO: L728A810
SuperTalent T800 - 2x1GB
(G.Skill F2-8000CL5D-4GBPI - 2x2GB)
Sapphire HD 4850 512MB + Zalman VF1000LED
Samsung Spinpoint SataII 80GB - 8MB cache
(+Samsung SpinPoint SataII 320GB - 16MB cache)
Chieftec GPS550 AB A - 550W
Corsair TX650 – 650W
(A zárójelben szereplő tételek a TX650-el együtt érkeztek a gépembe.)

Windows XP Prof. 32 bit + SP2
Prime95
Coretemp
CPU-Z
Realtemp

A teszt:

A tápcsere első személyes tapasztalata volt, hogy (a minőségi tápok esetén) valójában nem befolyásolja a Vdrop mennyiségét a PSU. Kizárólag az alaplap, ugyanis a két táp esetén századra egyező volt a Vdrop mértéke minden esetben, igaz erre csak szoftveres mérési lehetőségem volt.
Következő utam a BIOS-ba vezetett ahol neki láttam a tuningnak. Csak az fsb-t változtattam és a feszültségeket. Természetesen ennek következtében a memória sebessége is változott, de most ez a teszt szempontjából teljesen irreleváns. A C1E és EIST inaktív volt (akárcsak a DES), minden esetben a szorzót a maximális 9-re állítottam, a PCI-E frekvencia 100MHz-re lett fixálva, a memória Standard módban volt, illetve a Loadline Calibration is be volt kapcsolva. Az alábbi kis táblázatban összefoglaltam a pontos beállítás béli különbségeket.

A táblázat mellet megemlíteném, hogy a Chieftec táppal a 9x400-as felállás még +0,3V MCH feszültség mellett és +0,3V fsb feszültség emelés mellett sem volt stabil (Corsair mellet utóbbit egyáltalán nem kellett emelnem a magasabb órajel ellenére sem), tehát nem a kevés feszültség okozta az instabilitást a Chieftec esetében hanem az elégtelen áramerősség.
A tesztelésre a Prime95 Small FFT tesztjét használtam, mindkét esetben 50 percig futott a teszt, ami számomra első körben meggyőző. A tesztet azonos körülmények között hajtottam végre, szobahőmérsékleten, levett házoldallappal.

SS1, SS2

Összegzés:

Mai tesztem sikerrel rávilágít arra, hogy bizony nagyon nagy étvágya van egy rendesen meghajtott Q6600-nak. Arra is, hogy esetemben csak e miatt nem lett volna érdemes tápot cserélnem, hiszen a két táp közti ár különbség nem éri meg azt a +90-100MHz-et, hiszen 1,5V fölött már nem adnék több feszültséget a processzoromnak az aránytalanul gyorsuló elektronmigráció, degradálódás miatt.
Viszont arra ragyogó példa, ha már tápot veszünk egy húzott négymagos processzorhoz, nagyfogyasztású és/vagy több videókártyás rendszerhez, akkor bizony ajánlott erős 12V-os körrel rendelkező tápot választanunk. További pozitívum a Corsair mellett, hogy a két teszt között nem csak a táp csere következett be, hanem a 2x1GB-os kitet egy gyorsabb 2x2GB-os cserélte és egy 320GB-os HDD-vel is többet kellet etetnie a TX650-ek.

Azóta történt

Előzmények

  • Q6600: Tuning számokban

    Egy korábbi tesztemben azt vizsgáltam, hogy mennyit gyorsul a rendszerem, játékok alatt a processzor...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.