2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Prohardver Top 100 Movies

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elkészült és folyamatos fejlesztés alatt van a PH-s "imdb".

[ ÚJ TESZT ]

A kezdet ...

A Filmvilág topic lakói között általános felbáhorodást váltott ki egy amerikai oldal által készített, minden idők legjobb 500 filmjének listája. Rövid időn belül megszületett a döntés, lelkünk nyugalma egy módon állhat helyre, mégpedig úgy, ha mi is csinálunk egy hasonló listát. Nem terveztük túlbonyolítani, ezért egy viszonylag egyszerű elgondolásban egyeztünk meg, ami két lépésből állt:

1. Bárki, aki figyelemmel kísérte a témát, készíthet egy minimum 50, maximum 150 filmből álló listát azokból az alkotásokból, amiket saját megítélése szerint a legjobbnak tart.

2. Az így összegyűlt filmeket egy összesített listába rendezzük és mindenki értékeli egy húsz pontos skálán az általa látottakat, amit átlagolva kiderülhet, hogy a mi közösségünk szerint hogyan is néz ki a Top 100-as lista.

Beindul a szekér ...

Bár kissé döcögősen, de belekezdtünk a megvalósításba, végül összesen 18 előzetes listát kaptam, melyeken 677 film szerepelt. A duplázások majdnem sikeres kiszűrése után mindenki kézhez kapta értékelésre az összesített listát, de nem csak azok pontozhattak akik kezdettől részt vettek a folyamatban, ketten éltek is a lehetőséggel.

Eközben felvetődött, hogy egy egyszerű átlagolás nem igazán jó megoldás, ezért PazsitZ készített egy képletet, ami az imdb-hez hasonlóan figyelembe veszi a leadott szavazatok számát is, bővebb magyarázat itt található.

Csináljunk weboldalt!

Mire mindenki elkészült az értékeléssel, gondolatban már újabb lépcsőfokon törtük a fejünket, hiszen szuper, hogy van egy ilyen listánk, de nagyon nehézkes a módosítása, újabb film felvétele és az esetleges új szavazók hozzáadása. Dinamikusan változó adatbázisról álmodtunk, ami folyamatos értékelésre és változtatásra alkalmas, magyar és angol nyelvű linkekkel segítve a beazonosítást. Szerencsére a résztvevők között volt PazsitZ, aki fáradtságot nem ismerve ugrott neki a feladatnak, pár napon belül elkészítette az alapváltozatot és azóta is újabb és újabb funkciókkal bővíti az oldalt.

Mára már kifejezetten profi és szinte minden igényt kielégítő az oldal, de természetesen a fejlesztés nem áll meg. Jelenleg a következő lehetőségek adottak (a teljesség igénye nélkül):

- új film felvétele, keresés
- csak a már értékelt filmek listázása
- a még nem értékelt filmek listázása
- a szavazatok változthatóak
- több film egyszeri értékelése
- a filmek adatai változtathatóak
- RSS feed a legutóbb felvett filmeknek

A regisztráció nem automatikus, admin jóváhagyás szükségeltetik, ez semmiképp nem fog változni, de természetesen minden Prohardver tagnak lehetősége van regisztrálni. (Kérünk benneteket, hogy a könnyebb azonosítás érdekében az itteni nevetekkel tegyétek.)

Végül az elérhetőségek:

PH! Top Movies weboldal: [link]
Prohardver Top 100 Movies topic: [link]

Köszönet a következő tagoknak az eddigi részvételért: Adalbert1, Álmos, Arnold2, bagyulajuve, brownus, deniro2, Eagle_16, elmoraan (r), Face8814, Gyusz, koxx, littlelion21, Majstor, Tibiajax, virkir, Zsiga667, cousin333, bobace.

Külön köszönet PazsitZ-nek a rengeteg munkáért amit az oldalba fektetett!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.