2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Prestigio 5453 Duo

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Én a képzeletbeli tetszett és ajánlott vegyes plecsnijét adom de ha az akkuidő normalizálódik, akkor megvan az ajánlott is.

[ ÚJ TESZT ]

Külcsín

Bevezető, tartozékok.

A készüléket 10 perc keresgélés után találtam: az elvárások nem voltak nagyok, Skype, navigáció, és elfogadható fotók készítése, vagyis a lényeg, hogy egy használható androidos készülékem legyen.

Vajon jó választás lett?

Egy ideje már megjegyeztem ezt a márkanevet. Örömmel tölt el, hogy van Magyarországi képviselete a terméknek és van elérhető hazai oldala. Az egész csomag kezd minőségi hatást kelteni, látszik, hogy foglalkoznak azzal, amit eladni szeretnének.

Ízléses, minőségi a csomagolás, főleg ebben az árfekvésben lévőkhöz képest. A dobozon a készülék fotója látható, amely karbonminta-szerű keretben mutatja magát. Az oldalán a főbb technikai adatokat tüntették fel, illetve mindkét IMEI szám is helyet kapott matrica formájában.

A fedelet leemelve a készülék látható, puha fehér fóliába csomagolva. A készüléket kiemelve, és az azt tartó papírtálcát eltávolítva válnak láthatóvá a készülékkel adott kiegészítők.

Jár hozzá egy USB csatlakozású 1 Ah hálózati töltő+kábel. Egy vezetékes headset, többnyelvű kezelési útmutató, szilikon tok, ami már alapból a készüléken van, és egy 1700 mAh akkumulátor.

Külső, kijelző:

A készülék több színben is kapható, nekem a fehérre esett a választásom a sok egyszínű feketeség után. A hátlap fehér, az előlap fekete, ez mostanában kezd divatba jönni, nekem kifejezetten teszik. A készülék 4.5" (960×540) qHD IPS kijelzővel rendelkezik, ami 245 PPI megjelenítést tud.
A színek, kontrasztok, betekintési szögek rendben vannak, ami az IPS technológiától elvárható. Nem nyújt kimagaslót, de nincs miért belekötni. Az automata fényerőszabályzó teszi a dolgát, a felfele állítás picit lassú, pár másodperc eltelik mire megfelelőre fényesedik.

Ettől eltekintve stabil, nem hullámzik a fényerő. Nappali fénynél is jól látható, tűző erős napsütésben már nem árt némi kis árnyékot vetni a kijelzőre. Érintésérzékenysége jó.

A kijelző alatt kapott helyet a három navigációs érintő gomb, amik háttérvilágítással rendelkeznek. A felső részen a hangszóró és az előlapi kamera helyezkedik el. Ebben a méretben általában a felső részre helyezik a bekapcsoló gombot, de esetünkben a jobb oldalra került, ami kényelmesebbé teszi a kezelést a kisebb kezűek számára is.

A vele szembeni oldalon a hangerőgombok kaptak helyet. A felső részen a 3,5 mm jack csatlakozó van, ami jól rögzíti a beletolt fülhallgató csatlakozóját. Az alsó oldalon a jobb sarokba eltolva az USB csatlakozó és a mikrofon kapott helyet.

A sarkok lekerekítettek, így a készülék a tenyérbe jól illeszkedik. Fogása kellemes, tapintásra selymes a felület, az ujjlenyomatokat mégsem gyűjti össze. Ettől még műanyag érzete van, viszont nem rossz, sőt! A hátlap szépre sikerül, arányos a gyártó logója, nem tolakodó, de jelen van.

A fehér hátlapon a króm logó szépen mutat, balra feljebb a 8 Mpx kamera, ami alatt közvetlen a led villanó van, fénye elég erős. Ebben a kategóriában szereplő készülékeknél már tapasztalható a minőségibb ledek megjelenése, esetünkben is így van. Sosem lesz egy vaku, de egy közeli fotó ellövésére elegendő fényt ad, vagy sötétebb zárt helyen elég jó kis zseblámpaként tud funkcionálni.

Az alsó részen kapott helyet a hangszóró, ami megfelelő hangerővel szól.

A perforáció két szélén apró kis támasz biztosítja a sík felületről az eltartást, ezzel csökkentve a hangerővesztést. Zenei orgánumot ne várjunk, de ez is, mint a kijelző, teljesen elfogadható minőséget produkál. A nyomógombok nyomáspontja jól eltalált, határozott, de nem igényel nagy erőt, mégis jól érezhető a megnyomás.

A plasztik tok használatával sajnos kimondottan erősen kell megnyomni.

Valamit valamiért, mert így legalább jó védelmet kap a telefon. Szerencsére a hátlap levétele nem jár körmök elvesztésével, könnyen levehető, jól illeszkedik, nem nyiszog sehol. A 140 g tömegű telefon nem fogja leszakítani zsebet szerencsére.

Vibrációs motor: erős és jól érezhető a rezgés.

Hardver, kommunikáció:

A motorháztető alatt, a már jól bevált, és bizonyított MTK 6582 SoC dolgozik, amihez egy Mali-400 MP2 grafikus egység társul, mindez megtámogatva 1 GB memóriával. Tárhelyünk 8 GB, ebből kb. 5 GB használható szabadon.
Sebaj, akár 32 GB micro-SD kártyával is bővíthető. Nekem egy 16 GB Class 10-es Samsung kártyát mindenféle hókuszpókusz nélkül felismert és elsőre kezelt.

A tárhelyen vagy 10 komolyzenei szám is található. Hogy ezzel mi a célja a gyártónak, nem tudom, de én örültem mikor megtaláltam, inkább ezt százszor, mint Bunyós Pityu műveivel "fejleszteni" a zenei kultúrát.

Antuntu 5.1 futtatása után is hozta a kötelezőt.

Adatátvitelből rendelkezésünkre áll WIFI/b,g,n, illetve 5.76 Mbps / 21.1 Mbps adatátvitelre képes mobilhálózati elérés és Bluetooth 4.0. A jelerősségeknél sem találtam kivetnivalót: stabil wifi-kapcsolat, mobil jelerősségek is megfelelőek.

Szenzorokról pontos információm nincs, egyes oldalak szerint az alábbiak vannak a készülékben: Accelerometer, Digital Compass, G-Sensor. (Amint pontos infóm lesz, jelezni fogom.)

GPS: Elsőre 60 mp körüli idő elteltével talált jelet. Később ez az idő már felére redukálódik le. Semmilyen netes támogatás nem volt, valószínűleg, ha ezt az információforrást megkapja, akkor még gyorsabb a pozicionálás. (Bekapcsoláskor a Navitel Navigator 90 napos próbaverzió is hirdeti magát, bár ezzel nem találkoztam az alkalmazások között.) Ennek ellenére a jel stabil és nem sikerült megkavarni a navigációt: szándékosan újraterveztettem az útvonalat, de minden alkalommal pontosan helyezett vissza az útra. Kifejezetten jól jön a kellő hangerővel szóló hangszóró ehhez a használathoz.

SIM-kezelés:

A megszokott Dual standby módban kezeli a két kártyát, vagyis amíg az egyikkel aktívak vagyunk, addig a másikat lekapcsolja a hálózatról. 3G-n szörfözve mind két SIM aktív, elérhető állapotban van. Ez persze kihatással van az üzemidőre is.
Egy micro és egy mini SIM-foglalat lett kialakítva.

Beszédhívás közben a hangminőség tökéletes, mind a hívó, mind a hívott fél tökéletesen hallja a másik felet. Nem torzít és hang alapján is könnyen felismerhető a másik fél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.