2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Powerball bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok helyről lehet hallani a sport és rehabilitációs célokat is szolgáló kézi giroszkópról. Megnéztük, hogy mit tud.

[ ÚJ TESZT ]

Powerball?

Hónapokkal ezelőtt olvastam először a Powerball nevű kütyüről, melyet gyártója sport és rehabilitációs célokat szolgáló kézi giroszkópként definiál, ám hogy ez mit jelent, arról akkor fogalmam sem volt. Múlt héten viszont Pheke kollégámnak hála a labda közelébe kerültem, hiszem az évi utolsó rádióadásunkat hasznos és kevésbé hasznos kütyük bemutatásával tettük felejthetetlenné; ezek között volt a magyarra fordítva picit viccesen hangzó erőlabda is. Természetesen egyből lecsaptam rá.

A Powerball hivatalos magyarországi weblapján lévő marketingszöveg nem különösebben meggyőző, a teljesítményhajszoló vagy végletekig elkeseredett embereket elképzelhető, hogy a maga csernusos módszerével egérinti, de engem abszolút nem győztek meg az olyan kérdések, mint ez: "Volt már arra példa, hogy a karod a legrosszabbkor kezdett el úgy fájni, hogy az összes győzelmi tervedet keresztülhúzta?". Nincsenek győzelmi terveim és a karom sem szokott véletlenszerűen fájni, úgyhogy ilyen még nem fordult elő, valószínűleg jobban fel is villanyozódtam volna, ha csak az lenne odaírva, hogy a Powerball szórakoztató módon erősíti a karomat. Mert erre vágyom, nem a világhódításra.

Hogy működik?

A Powerball egy kézi giroszkóp, azaz egy külső burokba bebújtatott, rendkívül gyors pörgésre képes rotor, melyet kiegészít némi elektronika. Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy búgócsigát, melynek az alja rögzített, a lényeg pedig a sebességben van, a gyártó garantálja, hogy eszközei képesek elérni a percenkénti 15 000-s fordulatszámot. Ennél a sebességnél nyilván egy jól kiegyensúlyozott műszerre van szükség, állítólag ugyanis léteznek olcsóbb modellek is, melyek gyengébb minőségű felépítésükből adódóan képtelenek elérni ezt a sebességet. A labdát (pontosabban a rotort) egy zsinórral kell beindítani, jópofa mutatvány, bár tanulni kell; kicsit olyan, mint egy régi benzinmotor, amit be kell rúgni.

Véleményem szerint itt van elrejtve a kulcs: az eszköz kezelését tanulni kell, az ember használat közben folyamatosan fejlődik. Ennek része, hogy a legtöbb modellen található egy kvarckristályos kijelző, melyen megtekinthetjük többek között az éppen aktuális fordulatszámot, ami jó alap lehet a versengésre. Versengeni pedig a legtöbb ember szeret, főleg sportban. Bónusz továbbá, hogy a fejlettebb modellek a forgás által generált energiát elvezetik pár ledbe, melyeknek köszönhetően a labda világít, ráadásul annál erősebben, minél nagyobb fordulatszámon pörgetjük.

Mire jó?

A Powerball alapvetően négy dologra használható: erősít, segíti az esetleges sérülésből adódó rehabilitációt, versengésre ad okot és nem utolsó sorban szórakoztat. Elsősorban a csuklót, másodsorban az al- és felkart, valamint kis mértékben a vállakat is edzi. Minél erősebben pörgetjük, annál nagyobb lesz a cucc tehetetlensége, tehát annál nehezebb lesz kézben tartanunk. Attól nem kell félni, hogy kiröppen vagy kipottyan a markunkból, mindenki csak olyan sebességre tudja felpörgetni, amivel még megbirkózik, plusz a külső borításon van egy igen masszív gumírozott réteg, mely stabil fogást biztosít a labdának. Ha sérült kezünket akarjuk rehabilitálni, elég alacsony fordulatszámon használnunk a cuccot, ha viszont erőbajnoknak érezzük magunkat, pörgethetjük feljebb is; én 12 000 fölé nem tudtam elmenni (pillanatnyi fordulatszámról van szó), a világrekord 20 000 környékén mozog.


Ő a világrekorder; kicsit viccesen néz ki.

Tetszett.

Ismerőseim véleménye megoszlott a kütyüről. A fordulatszám mérése a férfiak között előidézett egy versengési vágyat, tehát az addiktivitás-faktor adott, de többen volták, akik kijelentették, hogy hosszú távon nem tudná őket lekötni a cucc. Ezzel én is így voltam, de pár nap használat még nem volt elég ahhoz, hogy ráunjak, egy nap párszor bepörgetem és használom pár percet, ami bőven elég ahhoz, hogy az ember keze bedurranjon egy kicsit. Ennyi tapasztalattal a hátam mögött nem tudom megmondani, hogy hosszú távon milyen hatással van a karunkra, az biztos, hogy ártani nem fog, a billentyűzet püfölese és a kávéscsésze felemelése mellett ugyanis viszonylag kevés mozgást végzek a karommal munka közben, amivel valószínűleg nem vagyok egyedül.

A Powerball pedig változtat ezen, mindezt pedig szórakoztató módon teszi. A legolcsóbb, kijelző és világítás nélküli labda egyébként 5000 környékén mozog, a legdrágább (még nagyobb fordulatszámra képes) ketyeréért 32 000 forintot kell az asztalra dobni.

Bocha

A cikk megírásához használt Powerball Signature Series-t a Reflexshoptól kaptuk, köszönjük! Az eszközről tovább információk a termék magyarországi weboldalán olvashatók.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.