2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Planet Earth - a sorozat

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Száz évvel ezelőtt mindössze másfél milliárd ember élt a Földön. Napjainkban azonban már...

[ ÚJ TESZT ]

Száz évvel ezelőtt mindössze másfél milliárd ember élt a Földön. Napjainkban azonban már több mint 6 milliárdos tömeg lakja törékeny bolygónkat. Ennek ellenére még mindig léteznek olyan helyek, ahova alig-alig ért el az emberiség keze. Ez a sorozat elvisz az utolsó vadonokba és úgy mutatja meg a bolygót és vadvilágát, ahogyan még sohasem láttad.

[kép]

Sosem rajongtam a természetfilmekért, többnyire unalmasak és fantáziátlanok voltak számomra. A mostanában divatos fogjunk-egy-menő-palit-és-megállás-nélkül-jár-a-szája stílusú filmek pedig kifejezetten ellenszenvesek. Így kissé kétkedve kezdtem neki a Planet Earth-nek, de kétkedésem pillanatok alatt elszállt. Már a nyitó képsorok alatt éreztem, ez valami más lesz és nem is csalódtam. Azon kaptam magam, hogy szájtátva bámultam, ámulva figyeltem minden mozzanatot. A narrátor, David Attenborough fentebb idézett ígérete nem üres fecsegés, valóban, ilyet még sosem láttam. Minden pillanatában profi munka, érződik, hogy kínosan ügyeltek a legapróbb részletekre is, de mégsem egy száraz dokumentumfilmet láthatunk, tele van élettel. Szuperlatívuszokban tudok csak nyilatkozni, mert valóban fantasztikusat alkottak a készítők, minden egyes képkocka fotóként is megállná a helyét. A zene teszi fel az i-re a pontot, tökéletesen passzol a képi világhoz, teljessé téve az élményt. Csodálatos utazásban lehet részünk, ahogy az első rész címe is utal rá: az északitól a déli sarkig.

[kép]

A 11 epizódból álló, 25 millió dollárba kerülő sorozat a BBC, a Discovery Channel, a DHK és a CBC közös produkciója. Négy éven át forgatták, 42 ország több mint 200 helyszínén 18 stáb dolgozott a különleges felvételekért. Speciális kamerákat is felhasználtak, így többezer órányi anyagból olyan egyedülálló képsorokat láthatunk, mint például a grizzli bocsok első önálló vadászata. Néhol igen ''véres'' jelenetekkel is találkozhatunk, hiszen az állatvilág legalább annyira kegyetlen, mint amilyen szép. Ezzel kapcsolatban David Attenborough így nyilatkozott:

''Meg kellett húznunk egy nagyon vékony határvonalat. Nagy hiba lett volna álságosan szelídnek beállítani a vadvilágot, ám nem akartuk a nézők idegeit sem túlzottan felborzolni''.

Azzal is megvádolták a sorozatot, hogy túlzottan pozitív képet mutat a Földről, távolról sem ilyen jó a helyzet. Ennek ellentmond többek között az orosz Amur leopárd bemutatása, melyből napjainkra mindössze 40 egyed maradt fenn. Ahogy a narrátor meg is jegyzi: ''... kitűnően szimbolizálja a természet törékenységét''. Alastair Fothergill producer így reagált a vádra:

''Ez a sorozat a Föld ünneplésének szándékával készült. Nem panaszkodni akartunk, hogy hova tart a világ, hanem meg akartuk mutatni, mi az ami még érintetlen, felfedni valódi értékeit, így talán ezeket már nem pazaroljuk el olyan ostobán, ahogy eddig tettük''.

[kép]

A 2006-ban bemutatott sorozatot óriási érdeklődéssel várta mind a média, mind a nézőközönség. Hatalmas sikert aratott, nézettségi rekordokat döntött, hiszen csak Angliában átlag 7-9 millióan voltak kíváncsiak rá minden héten. Idén ismét reflektorfénybe került DVD és HD-DVD kiadásának kapcsán, újabb eladási rekordokat döntve meg. Készült amerikai változat is, a különbség csupán annyi, hogy a narrátor szerepét Sigourney Weaver tölti be. A magyarországi megjelenésről sajnos nem tudtam információt szerezni, reméljük minél hamarabb hozzájuthatunk itthon is.

Végezetül néhány screenshot a 720p-s verzióból (1280*720):

[link] [link] [link] [link] [link] [link] [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.