2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

PH! Kompatibilis arckép - Kezdő

PH!-s pályafutásom alatt számtalanszor láttam már, hogy a képszerkesztéshez nem értők,...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

PH!-s pályafutásom alatt számtalanszor láttam már, hogy a képszerkesztéshez nem értők, olyan ötletekkel állnak elő, hogy az embernek a haja égnek áll. Láttam olyat is, hogy a segítő, és a jogosult, még ha a cél előtt is voltak, szabályosan elbeszéltek egymás mellett, majd ebből egy kisebb összetűzés kerekedett. Ezeknek és más egyéb kellemesebbnél kellemesebb szituációknak is voltam már résztvevője én is.

Azért írom ezt a cikket, hogy az arcképre jogosultak kapjanak egy irányt, hogy mi az, ami reális. Persze a határokat kijjebb és beljebb is lehet tologatni, mert már volt rá példa, hogy egy ultra-brutál képből is lett arckép, de ez nem a leggyakoribb események közé tartozik a PH!-s arcképek világában.

Akkor kezdjük is az elejéről. Van nekünk ugyebár egy nagyon jól összeszedett kis >szabályzatunk<, az arcképigénylésekkel és szerkesztéssel kapcsolatban. Ezen szabályzatban, találunk egy kis listát a technikai követelményekről. Ezekre mi alapként tekintünk. Íme:

A képekkel szemben támasztott technikai követelmények:

- illeszkedniük kell a PH! arculatába, a meglevő arcképekhez;
- nem lehet fotó, logó jellegű ábra, céges, védjegyes logó (kivétel a PH partnerei, ha felvállalják a hivatalos jelenlétet, hogy közvetlenül kommunikálhassanak a fórumon);
- legyen ''arcuk'' az arcképeknek;
- rajzos-mesés képek kellenek átlátszó háttérrel;
- preferált méret: 40x50 pixel ill. 16x20 pixel (a kicsi verzió), ezektől kis mértékben el lehet térni, de szemre jó legyen, legyen arányos;
- transzparens (átlátszó hátterű) gif-ek legyenek, melyeket #B4B6B1-re kell optimalizálni.”

Nos akkor miről is van szó?

Nem lehet ilyen:

Ilyesmi legyen:

Hozzávetőlegesen ekkora:

Ilyenre legyen optimalizálva:

Azt most nem írom le, hogy kinek lehet egyedi arcképe és kinek nem. Nem az én dolgom ezt megmondani, én csupán a technikai részét írom le. Egyébként többek között ez is le van írva a már linkelt >szabályzatban<.

Nos akkor vágjunk is bele a szerkesztgetésbe, ha már megvannak a követelmények. A írás során az egyetlen tulajdonomban lévő képszerkesztő programot használom, az Adobe Photoshop 7.0CE-t. Ha valakinek más típusú, vagy fajtájú van meg, akkor sem kell pánikban esni, hiszen nagyon jó képszerkesztő programokkal kapcsolatos témák vannak itt a PH!-n, ahol bátran kérdezhet.

Első lépésként válasszuk is ki a képet, ami egykori arcképünkként fog szolgálni. Mit is kell figyelembe venni? Tegyük fel, hogy mi vicces fazonok vagyunk, és valami halál humoros képet szeretnénk arcképnek. Hosszú keresgélés után meg is találjuk a nekünk tökéletesnek tűnő arcképet:

Na igen. Rémálom! Lássuk csak a hibáit. Leginkább azért nem lehetne ebből avatar, mert ha kicsire vesszük (azaz 40x50-es pixel méretre), akkor ennyi fog belőle látszódni:

„Hát most mondja rá valaki azt, hogy nem tökéletes!” Sajnos pedig nem. Lehet hogy hosszas, kemény munkával ki lehetne hozni ebből egy megfelelő arcképet, de akkor át kellene rajzolni majdnem az egész képet. De hogy ne lehessen rám fogni, hogy nem tudok igazi katasztrófákat felmutatni, akkor itt van ez:

Na… Hát szóval erről van szó. Ami a legjobb, hogy ilyenkor szokás oda írni hozzá ezt: „nekem csak a feje kell”. Aha. Nekem meg egy pár szem nyugtató. De lássuk mi lesz belőle kicsinek:

Erről a kellemetlen szituációról írtam feljebb, mert hát ilyenkor küldjük el melegebb éghajlatra, de azért ezt tegyük úgy, hogy ne bántsuk meg, mert hát szegény nem ért hozzá. Végül akkor találjuk egy már megfelelő alapanyagot, és vágjunk bele a munkába. Én ezt választom:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.