2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PC Faház kicsiben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vissza a természethez, avagy fában a PC! Az ötlet elég egyszerű volt. Volt pár kacatom otthon, ami...

[ ÚJ TESZT ]

Vissza a természethez, avagy fában a PC!

Az ötlet elég egyszerű volt. Volt pár kacatom otthon, ami nettezni, letölteni, filmet nézni tökéletes. (1 Ghz-es Celeron, 256 Mb ram, integrált hang és vga.)
Az alaplap integrált, csak a cpu-ra kell hűtés, ami épp volt otthon. A táp egy 100 W-s darab, IBM gépből érkezett. Halk 9 cm-es ventivel, amit pont úgy gondoltam beépíteni, hogy a procitól szívja el a levegőt.

Akartam csinálni egy olyan gépet, ami nem nagy méretű, de könnyen szerelhető és nem kell sokat költeni rá, max. 1-2 ezret.
A kis méret volt az első probléma, hiszen nem volt mini házam. Aztán jött az ötlet, hogy miért nem lehetne mindez fából. Volt egy felesleges kisebb méretű raklap, aminek a deszkái gyalultak voltak.

Nagyából kitálaltam a méreteket, aztán üvegpohárral kitámasztva össze próbáltam a gépet, házat:

A hátlappal kicsit több meló volt, kivágtam a táp helyét, a hátsó csatlakozókét, illetve a pci kártyákét.

A vinyó egy 10 GB-s seagate, egy dell gépből való, és igen csendes darab. Kapott külön tartót, hogy tudjon levegőzni is:

A tetejére kapott egy 8 cm-s ventit, ami egy nem működő tápból érkezett az aranyozott ráccsal együtt:

A ventit (illetve ventiket, mert kapott még később a közepibe is egyet) egy feszülségszabályozóval 6 V-ról üzemeltetem, a halk működés végett. Ez az eszköz a képeken még nem szerepel.

Aztán volt még otthon egy kisebb aktív hangfalam, na gondoltam miért ne építhetném be azt is;-) :

Az előlapra kerültek a gombok, ledek és a két hangszóró:

A zöld led a hangfalaké, a kék a vinyóé:

A kész gép így néz ki belülről… :

… és összerakva:

Ráadásul nem is kellett rá költenem, csak eszközök kellettek, meg idő. Fúrógépet, dekopír fűrészt, kézi szerszámokat használtam, kalapács, szög. És az se csüggedjen, aki panelban lakik, mert én is ott csináltam. Egy részét a pincében, a többit meg a lakásban;-)

Várom az észrevételeket!

Egy kis kiegészítés a hozzászólások alapján:

Köszönök ismét minden hozzászólást, a negatívakat és a pozitívakat egyaránt!
Első írás után legalább egy kis segítség a jövőre, illetve az újabb publikálásokra nézve.
A munka tényleg nem tökéletes, de mint mondtam inkább a méret csökkentés volt a cél. A másik alternatíva az lett volna, hogy egy rendes méretű házba pakolok be mindent, ami kb. vagy kétszer ekkora, 10-15 éves és szoba dísznek sem lett volna szebb. A munka inkább gányolás, mint alkotás, de nézzétek el nekem, sajnos nem voltak meg a megfelelő szerszámaim hozzá.
Itt inkább az volt a cél, hogy a meglévő lehetőségekből mit tudok kihozni.
Nincs se gérvágóm, se mahagóni lakkom itthon, emiatt a ház miatt meg nem akartam befektetni pár ezer forintot sem, mert azon inkább veszek egy használt vinyót, vagy egy procit, vagy valami ilyesmit.
A tápot azért nem tudtam elrejteni, mert a faanyag szélessége adott volt, a proci hűtő miatt meg nem kerülhetett közelebb a táp a laphoz, hogy ezáltal keskenyebb legyen.
Így olyan terminátoros, amikor már a fél arcáról hiányzik a bőr és kilátszik a fém :)) :DD

Nekem mindenesetre kellemes időtöltés volt, amíg készült. Ha lesz rev. 2, akkor megosztom veletek. A következő ténykedéseimben megpróbálok a szépség iránt érzékenyebb olvasókra is tekintettel lenni. :K

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.