2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Omnia7 találkozik a Case-Mate moddal

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jobb sorsra érdemes Omnia7-fórumtársaim idegeit kímélendő, inkább itt osztom az észt..

[ ÚJ TESZT ]

WP7 oprendszerű Samsung Omnia-7 telefon tulajdonosként (droidos-rom-bolós előélettel) a telefon belső világa már nem izgat olyan mértékben, hogy a stabilitást néhány funkció oltárán kockára tegyem (szép kép-zavar), vagy időt áldozzak a beavatkozások hosszas, idegőrlő procedúráira. (A Mangó azért megvan és aktívan marketolok!)

Inkább az adott tulajdonságok kihasználása érdekel. A kamera, Gps, telefonálás (videó is!), zenehallgatás, filmnézés...használatának kiterjesztése olcsón, ötletekkel.

Előzmények

Megrögzött bringásként bementem egy-két menőbb bicajos boltba, hogy tartót szeretnék a telefonomhoz.
Nem volt, vagy nagyon ormótlan, macerás eszközt ajánlottak. Beszorítós-satus-túlméretes, vagy típushoz passzoló-drága. (Omnia7-hez esélytelen) Egyik sem nyerte meg a tetszésemet és valahogy a végén ott maradtam tartó nélkül.
Nagyon kényelmes dolog a GPS használata és a kihangosított telefonálás a tartó segítségével. Bringán telefonálni elég baleset veszélyes is lehet. Mindig akkor van fontos hívásom, mikor a hátizsákban a telefon, hídon lefelé, a kanyarban fékezve. Tehát kellett a tartó és megcsináltam!

Ehhez szükségem volt egy Case-Mate kemény tokra az Omniához. Jó minőségű és pontosan illeszkedik.
Kedves fórumozó társam felbukkanó ajánlatára rázuhantam, miután rendelésre sem tudtam beszerezni telefonboltos forrásból. Megkaptam és örültem. Kicsit sajnáltam megfaragni, de muszáj volt..
A rögzítésben ötletként a tépőzár lehetősége merült fel. Megfelelő minőségben ez tökéletesen összekapcsol két tárgyat-oldhatóan.

Tehát vettem egy olcsó satus tartót és leoperáltam a túlméretes felépítményt. Maradt egy 5x8-as lap, ami a tartó gömbcsuklóján ad felületet a rögzítés elhelyezésre.
Erre egy ipari, 5cm- széles tépőzár "tüskés" fele került. Műgyanta alapú ragasztóval, ami rugalmas és bír hideget-meleget, és nem oldja a műanyagok egy részét, mint palmatext.

A bolyhos fele a Case-Mate tok hátára került, szintén evvel az előbb használt ragasztóval.
(A próbaragasztáskor a belső oldalon feloldotta a külső műanyag-réteget a palmatex, tehát el vele!)
A ragasztó jól vizsgázott és reggelre atomstabilan összegyógyultak a felületek.
A tartó kész.

A tépőzár a kerékpározás hatására inkább egyre erősebben tart, mintsem szétrázódna. Tehát működik!

Szovjet örökség újratöltve

A másik igényem kicsit extrább volt, de ezt is sikerült kimunkálni.
25 éve "lengyelpiacon" vetem egy nagyon príma szovjet távcsövet, ami elpusztíthatatlan és vigyázok is rá.
Pár éve egy gondolatkísérlet igazolásaként egy jó kompakt kamerát próbáltam rávenni, hogy képet csiholjak a távcsőből a fotómasinára. Makró módban ez sikerült is! A holdról olyan fotót csináltam pld., hogy azt millás géppel volt magától értetődően megoldható (600mm-fotó-ágyúval)
Az első komolyabb képalkotásra is alkalmas telómat egy nokia-N82-t is sikerült erre rávennem.
A probléma a két eszköz pontos illeszkedése volt és nem is törtem össze magam, hogy megcsináljam.

Aztán jött az Omnia7 és meglepetésre tapasztaltam, hogy legalább/majdnem olyan képet csinál, mint nokiás elődje. Később kiderült, hogy makró módban remek mélységélességet produkál. A Mangós frissítés érkeztével immár a touch-focus is rendelkezésre áll. Kínálta magát a dolog, hogy kipróbáljam a távcsővel.
Miután meggyőződtem, hogy rendben az alapelv, a kivitelezésre fókuszáltam. A telefon kameráját kell pontosan fénytengelybe illeszteni a megfelelő távolságra és stabilan ott tartani. A príma kemény tokot használtam ehhez is adapterként.

A telefon optikája a távcső okulárjától nem lehet 7-8mm-nél távolabb, de nagyon közelebb sem, mivel a szem normálisan itt helyezkedik el távcsövezéskor. Ha távolabb van, átfordul a kép és nem lehet korrigálni az okulárral sem. Ha közelebb van, az autófókusz tartományán kívül esik a vetített kép, szintén nem jó. Ez fontos, valamint a fénytengelyek egybeesése a minél kisebb torzítások érdekében.

A Case-Mate tokra a távcső okulárján lévő fényterelő bakelit gyűrűt ragasztottam rá a megfelelő helyre. Ezen a gyűrűn menet van, ami az okulár menetére csavarodik.
A felragasztás előtt a lehető legkisebbre csiszoltam a bakelit gyűrűt, hogy ne lógjon nagyon ki a tok hátából és legyen lekerekített, zsebbarát. Csiszolás után a bakelit gyűrű azonos színűvé vált a tok sötétszürkéjével. Ez szerencsés összejátszása a véletleneknek. Tetszik!

Biciklilámpa

A gyűrű belsejében a led-égő fényét szabaddá kellett tenni, mert kicsit takarásban volt. Ezt pici gömbreszelővel oldottam meg. Szabadon világíthat. Hála a Zseblámpa7 alkalmazásnak és fejlesztőjének, már használható a Wp7 telefonok led-fény világítása. Nem hallatszik az autófókusz ketyegése, nem pislog.. Szóval használható! A kerékpáros tartón elhelyezve tartalék világításként működik a bicajon, komoly fényerővel. Ez is kipipálva!

A Case-Mate barely-there tokon kívül van egy finom tapintású, gumiszerű réteg, ami csúszásgátló és az ujjnyomatokat sem gyűjti. Ez lejön róla, bár csak erővel. Alatta viszont kemény, rugalmas műanyag van, amihez ragasztanom kellett a gyűrűt, mivel ez tartja a telefont a távcsövön. Erősnek kellett lennie a ragasztásnak.
Szintén a korábban használt drága műgyantás anyagot használtam. Pár percig még igazgattam a központozást egy tolómérővel. Aztán megmerevedett.

Fontos, hogy a két optika fénytengelye pontosan egybe essen, különben torzít és nincs fókusz.
A tartó elkészült és jöhet a főpróba, az optikák együttműködésének ellenőrzése.

A telefon könnyedén beleugrott a helyére. Kivenni sokkal körömpróbálóbb feladat. Bekapcsolva egész pofás az Omnia7 képernyőjét is mutatva.

Munkába menet a győri Kossuth hídon megállva lőttem két fotót kézből. Egyiket a csupasz telefonnal, másikat a fix 20X-os "teleobjektívvel".



Ugyanarról a két madárról...

Érdemes észrevenni, mennyivel több fény került a távcsővel készült képre. Várom a jobb időt-több fényt és állvánnyal szerintem még erősebb lesz a látható minőség.

A fórumon korábban hirtelen felindulásból összeeszkábált videocall-periszkóp rendszerbe illesztése még a következő feladat. Evvel lehetővé válik, hogy a Tango- videocall alkalmazás használatakor jó minőségben közvetítsem arcképem az arra érdemeseknek a hátoldali kamera használatával. Mivel előlapi- nincs is, viszont a Tangó támogatja a hátfali nagykamerát. Így a tok igazi interface-adapterként fog működni.

Jó ötletelést mindenkinek mindenhez!

Közben a jó időt kihasználtam és készült egy gyors kis összehasonlítás egy Fujifilm hd2000 bridge kamerával.

Google album-az összehasonlításról.

Az omnia szerintem szerethetőbb képeket csinál és élesebbeket.
Az új tartó: A régi alapján.


az alátett bicajjal

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.