2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefonok, kézi eszközök belülről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy hardverek, oprendszerek, trendek a mobilok, PDA-k, MID-ek világából

[ ÚJ TESZT ]

Apple A4

Apple A4

Az Apple iPad lelke az Apple saját ARM Cortex-A8 alapú SoC fejlesztése az A4. A processzor mellé a PowerVR SGX535 és VXD chipeket ültették a video és a hang vezérlésére (ugyanúgy, mint az iPod 3. generációja vagy az iPhone 3GS is ezt a párost kapta), egybeintegrálva azzal. A Samsung gyártja az almásoknak a terméket 45 nm-es csíkszélességen. Sajnos még most is titkolják, hogy vajon egy- vagy többmagos processzor dolgozik-e benne.

Az SGX535 GPU DirectX 9, OpenGL 2.0 és Shader Model 3 támogatással készül. Mivel az iPad csupán 1024-es felbontással rendelkezik, a GPU nem ütközik akadályokba és így ebben jobb az iPhone-nál, azonban játékok futtatása közben kiderülhet az is, hogy teljesítményben nem éppen a legjobb és érthetővé válik a viszonylag alacsony felbontás. Az Intel ugyanezt a chipet használja GMA500 modelljeihez, amit már sokan ismerhetnek – na nem az erejéről.

A gyártó szerint sikerült olyan optimális energiafelhasználást elérni, amivel az iPad-nek 10 órás használatot biztosít az A4. Megalkotásánál hasonlóan energiahatékony kialakításra törekedtek, mint tette azt az nVidia a Tegra rendszerénél.

Az A4 története 2005-ben kezdődött, majd rengeteg ígéret, változás után nagy hallgatásba burkolóztak vele kapcsolatban egészen mostanáig. Az, hogy 2008-ban az Apple megvette a P.A. Semiconductor céget, sokat segített nekik a fejlesztésben (emlékezzünk csak a cég 2005-ben bemutatott lenyűgöző hatékonyságú PWRficient architektúrájára), ami egyébként több száz millió dollárt emésztett fel az évek során, ezért az Apple nagyon nagy reményeket fűz a jövevényhez. Mindemellett elvárás, hogy az iPhone 4G is megkapja majd az A4-et.

A titkolózás egyik oka az lehet, hogy nem csupán felhasználták a Cortex architektúrát, hanem át is alakították némiképp. Erre utal az, hogy az iPad az iPhone-ból ismert 30 pines csatlakozót kapta és nincs benne kamera sem – vagyis lehet, hogy volt átalakítás. Mindenesetre a P.A. Semiconductor clock gating technológiája ezek szerint nagyon áldásos hatásokkal bír és nem hiába vette meg az Apple a céget.

Eszközök, amikben megtalálható: Apple iPad

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.