2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N80

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előző telefonom történetét bizonyára sokan ismeritek már: május végén beadta kulcsot,...

[ ÚJ TESZT ]

Előző telefonom történetét bizonyára sokan ismeritek már: május végén beadta kulcsot, szervizbe került. Én pedig elkezdtem bújni a Mobilarénát, hogy megfelelő készüléket találjak magamnak. Egyetlen gyártó jöhetett szóba, a Nokia, neki is a felsőkategóriás készülékei, S60-as oprendszerrel. Lényegében az összes tesztet elolvastam, ami ebben a témában megtalálható volt, így 3 készülékre szűkítettem látoköröm: E65, N73, N80. Az E65 mellett szólt a nagyon jó összeszerelési minőség és a WiFi, ellene pedig a gyenge 2 megapixeles kamera és a QVGA kijelző. Az N73-ban nagyon tetszett a 3.2-es autófókuszos kamera, valamint a szintén jó összeszerelési minőség, azonban nincs benne WiFi, nem is túl szép és a kijelző is csak QVGA. Az N80-ban van WiFi, 3 megapixeles kamera, amely bár nem autófókuszos, de kapcsolható makró azért van benne, továbbá 352*416-os kijelző, hátrány azonban a lötyögős slide és az elég nagy vastagság. Mivel utóbbi szokható, előbbi pedig orvosolható, ezért az N80-at választottam, hosszas gondolkozás után ezüst színben.

[kép]

Szerintem így jobban néz ki, azonban lehet, hogy a feketével jobban jártam volna, ugyanis a csiszolt fém előlap gyűjti az ujjlenyomatot és tisztítani sem könnyű a gombok körül. Picit lötyögősen kaptam, a hátlap viszont nagyon laza volt. Az N80 fórumtéma és Pompi hozzászólásai alapján a hátlap két pöckére celluxot raktam, így már nem lötyög, masszívan bekattan. Ez amúgy tervezési hiba, a két pöcök kisebb, mint amibe be kéne pattanniuk. Szétcsúsztatva a telefont meglátjuk a slide sínjét, amikbe fogpiszkáló segítségével szintén celluxot ragaszthatunk, így minimalizálva az összecsukott állapotban történő lötyögést. Szétnyitva masszívan „áll” a készülék. A bekapcsológomb a telcsi tetején van, ez egyben a profilválasztó is. Eleinte szokni kellett, most már rááll a kezem. Az ötirányú gomb jól kezelhető, nekem nagy kezem van, de nagyon-nagyon ritkán navigáltam eddig félre. Mellette található a két softkey, a hívásindításra és befejezésre szolgáló gombok, valamint az S60-as készülékek sajátjai: ceruza gomb (ennek értelmére a mai napig nem jöttem rá, egyedül a képlopó programokban tudtam hasznát venni, de a fórumtéma alapján már tudom, hogy szövegkijelölésre, beillesztésre, kivágásra, valamint több elem kijelölésére alkalmas), a kék Symbian gomb, amit röviden megnyomva a menü, hosszasan pedig az éppen futó alkalmazások listája jelenik meg. Tőle jobbra a multimédia gomb, amit egyszer kipróbáltam, aztán annyi, látványosan hozza be ugyan a multimédiás lehetőségeket, de az aktív készenléten úgyis minden elérhető… Végül pedig a „C” gomb, amely egyértelműen a karakterek törléséért felel. A számgombok jól használhatók, gyorsan írható az SMS. Ha már az SMS-nél tartunk, megjegyzem, hogy a T9 szótár meg sem közelíti a Motorola iTap-ját, utóbbival sokkal kényelmesebb írni, valamint jóval tanulékonyabb is. Mielőtt rátérnék a szoftverre, megemlíteném még a kijelzőt is, amely tényleg fantasztikus, azonban mivel csak néhány Nokia modellben található ilyen, így támogatottsága viszonylag alacsony, főleg témák terén.

[kép]

Elsőként tudjuk le a telefonkönyvet: rengeteg információt tárol, nem hiszem, hogy bárkinek is kevés lenne. Az üzenetírásról már beszéltem. Lássuk, hogyan állja meg a helyét az irodában! Gyárilag jár hozzá Acrobat Reader, és Quickoffice, előbbivel PDF fájlokat, utóbbival Office dokumentumokat tekinthetünk meg. Utólag telepíthető olyan Quickoffice is, mellyel szerkeszteni is tudjuk a dokumentumokat, hasznos kis program. A számológép alapfunkciós.
Gyárilag két játékot kapunk, a 3D-s Snake-t és egy kártyajátékot. Utólag rengeteg izgalmas és gyönyörű grafikájú játék telepíthető, de megoldható olyan klasszikusok futtatása is, mint a Duke Nukem 3D, vagy a Doom 2. A készülék simán futtatja ezeket is, még a nagyfelbontású kijelző ellenére is. A menü néha kicsit lassan reagál, ez S60-as tulajdonság, az újabb készülékek már gyorsabbak (pl. N95). Mielőtt rátérnék a multimédiára, ami a telefon fő ütőkártyája, beszélek az aktív készenlétről. Ezek pici ikonok a készenléti kijelzőn, melyek között váltogatva gyorsan elérhetjük a különböző funkciókat: telefonkönyv, új SMS, naptár, Internet, galéria, zenelejátszó. Az utólag telepíthető WLAN varázsló is kirakja magát ide, így egy gombnyomással kereshetünk hálózatokat a környéken.

[kép]

Kezdjük a kamerával! Tehát: 3 megapixel, fix fókusz, makrókapcsoló. Jó fényviszonyok mellett élvezetes képeket csinál, nemrég voltam Horvátországban, sokat használtam, nem csalódtam benne. Van benne vakunak csúfolt led, ez még egy kisebb szobában, vagy 1 méteren belül lévő témánál ér valamit, amúgy teljesen használhatatlan. Az optika megérdemelt volna egy xenon vakut. A galéria látványos, szép animációk közepette váltogatja a képeket, de néha előfordul, hogy egyes képeket nem jelenít meg, ilyenkor a galéria újraindítása segít. Elképzelhető, hogy egy szoftverfrissítés is megoldaná a dolgot, de a Nokia Software Updater nem működik Vista alatt, bármennyire is állítják. A zenelejátszó jó, van hangszínszabályzó, ID3 tagek alapján is kereshetünk, lejátszási listákat hozhatunk létre, természetesen fut a háttérben is. Ilyenkor az aktív készenléttel egy gombbal elérhető. A gyári HS-23 sztereó füles nem rossz, nyakba akasztható, viselése kényelmes, elég szépen szól.

[kép]

A telefonnal DivX videók is nézhetők, ha feltelepítjük a SmartMovie-t. Ennek a PC-s konvertere átalakítja videónkat úgy, hogy optimálisan fusson a telefonon is. Egy-egy sorozatrészt simán meg lehet rajta nézni, még a feliratok is jól olvashatók.

A jó kijelző miatt élvezetes internetezni, gyorsan 3G kapcsolattal, vagy WiFi-vel tudjuk elérni a világhálót. A WiFi támogatja a WEP, WPA, WPA2 titkosításokat is. Hatótávolsága nem rossz, de nem bánnám, ha kapható lenne POP portba dugható antenna hozzá. Sajnos ilyen nem létezik.

[kép]

Vettem hozzá egy LD-3W GPS vevőt, amihez adtak autós töltőt is, így a telcsi is töltődhet az autóban. Elég gyorsan talál pozíciót. Navigációra a legjobban a TomTom Navigator 6 használható. A legújabb térképcsomag rendkívül részletes. Hasznát vettük a nyaraláson, olyan címekre vitt el, amit magamtól sosem találtam volna meg (pl. Zárda utca Nagykanizsán, stb.). A hangokat válogatni kell, Marika nyelvtanilag helytelenül beszél, azonban fellelhető az iGo női navigátorának hangja is, ő már kellemesen terelget utunkon.

[kép]

Végül az akkumulátorról: a nagy kijelző bizony szívja rendesen az akksit, átlagos használat mellett két napot bír, ha többet beszélek vele, vagy filmezek, akkor hamarabb lemerül. A navigáció azonban nem szívja látványosan.

Mindent összevetve, én nem bántam meg az N80-at, remélem ez nem dobja be a kulcsot és még legalább 1 évig hűségesen szolgálni fog.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.