2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia E51 VS E66 szubjektív teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A közelmúltban tulajdonosa lettem egy Nokia E66-nak, ami az előző Nokia E51-et váltotta.

[ ÚJ TESZT ]

A közelmúltban tulajdonosa lettem egy Nokia E66-nak, ami az előző Nokia E51-et váltotta. A csere okát tulajdonképpen az E51-ből hiányzó beépített GPS szolgáltatás jelentette. Mivel nem kedvelem a nagy PDA telefonokat (szeretem ha a zsebemben elfér) ezért mindenképpen valami kicsi, filigrán de nagy tudású készüléket szerettem volna. Így esett a választásom az E66-ra. Magát a készüléket nem mutatnám be külön, erre ott a remek mobilarénás teszt és az E51-ről is készült külön teszt így inkább a saját észrevételek kapják a hangsúlyt eme összehasonlító tesztben.

A külső:

Az E51 klasszikus elrendezést kapott mint öccse az E50 (nem nyitható vagy csúsztatható) míg az E66 is folytatta a családi hagyományt és az E65-höz hasonlóan szétcsúsztatható formát kapott. Kinek-kinek melyik elrendezés tetszik jobban, igaz a csúsztathatónál a slide egyel több lehetséges hibaforrást rejt. Az E66 csúsztató mechanizmusa nem olyan kifinomult mint a korábbi Samsung telefonjaim esetében, kicsit karcosabban jár de lehet hogy csak még nincs bejáratva teljesen. Külsőre egyformán bejön mind a két megoldás de nálam inkább a belbecs számít mint a külcsín. Amint a fenti képen látható az E51 hosszabb viszont keskenyebb mint az E66. Vastagságra közel azonosak az E66 pár mm-el vaskosabb ami elhanyagolható különbség kvázi. Mérlegre téve a két telefont, bizony az E66 felé indul el jobban a nyelv de nem nehezebb sokkal mint az E51. Ingzsebbe téve sem tűnt fel a minimális súlykülönbözet, viszont jobban elfér, az E51 kicsit hosszú ilyen szempontból csak átlósan fér bele a kisméretű zsebbe.

Szemből a telefonok azonos kezelőfelületet kaptak, a két menüválasztó gomb nekem kicsit nehezebben kezelhető az E66 estében, mert nem állnak ki ezek a gombok mint ez E51-en. Valószínűleg ezt is megszokom majd idővel. Érdekesen hat hogy az E66 középső gombja fehéren villog, mintha a telefon levegőt venne lassan de ritmikusan. Így sötétben könnyebben megtalálható a készülék viszont minimálisan ugyan de nő a fogyasztás.

A telefonokat hasra fordítva első ránézésre is látszik a különbség. Az E66-nak nagyobbnak tűnik a fémborítás a hátán de ez inkább csak optikai csalódás. Mind a kettő készüléken 1-1 ujjnyi a műanyag rész az antennák miatt. Míg az E51 esetén ez egybefüggő felület a telefon felső harmadában addig az E66 középre helyezett fém hátlapja ketté vágja az 1-1ujjnyi műanyag részt. Itt a telefon aljában és a tetejében is van antenna míg az E51 esetén mind a két antenna (GSM, WLAN) felül foglal helyet.
A másik jól látható különbség a kamera megjelenése. Nem csak vakut és tükröt is kapott hanem a CMOS képfelbontási képessége is jókorát hízott amit büszkén hirdet a 3,2 Mpixel és autofocus felirat páros (az E51 2 Mpixel-es). Sajnos a kamera lencséje eléggé védtelen a karcolásokkal és egyéb behatásokkal szemben akárcsak az E51 esetében. Annál a konstrukciónál érthető de itt nagy fekete pont jár a Nokiának, mert ha slide belső oldalára rakták volna, mint pl megannyi Samsungnál (pl D500, E900) sokkal kevésbé lenne kitéve a karcolódás veszélyének. Előnye viszont, hogy így összecsukott állapotban is tudunk kamerázni. Az oldalsó gombok esetén az E51 gumírozott gombjai határozottabb nyomáspontúak, kifejezetten nehezen nyomkodhatóak, míg az E66-nál sokkal könnyebben kezelhetők.

Nekem a fekete E51 visszafogottabb stílusa jobban bejött (a krómozott nekem túl vásári hatást kelt), nem szeretem a hivalkodó telefonokat. Az E66-om szürkés, matt króm színű az E51-em teljesen fekete, kicsit a csillogása és a villogása miatt az E66-ot vásáribbnak érzem. Természetesen sugárzik az E66-ról a jó minőség érzése és megfogva sem csalódunk az első érzésben.
Itt még kitérnék az E66-hoz adott bőrtokra: Kicsit nehézkes ki-be rakni / húzni a telefont. Ezen a csuklópánt felszerelése könnyít de ez sem tökéletes megoldás mert az túl hosszú és kilógna a zsebemből ami nem tetszik (nem szeretek kábeleket húzni magam után) és nem is praktikus (simán kiránthatják egy lazább zsebű nadrágból is). A tok másik hátránya, ha nem nézem milyen irányba teszem bele a tokba akkor bizony a tok oldala pont kitakarja a hangszórókat, ezáltal jelentősen halkabban szól. Például utcán már nehéz meghallani (arról nem is beszélve ha valaki például táskában hordaná a telefont) és a tok a rezgést is igen jelentősen csillapítja. Ezzel szemben nagyon minőségi és tartósnak tűnő darab, mert kívül-belül bőrből van (a csuklópánt is). A fekete tok belseje piros színű és fekete cérnával varrott. Egy puhább belsőborításnak jobban örültem volna (filc vagy bársony) de így sem érheti nagy panasz a tervezőket hiszen a bőr is elég puha nem karcolja a kijelzőt.

A doboz tartalma alig különbözik a két modell esetén. Az E51-hez járt pluszban törlőkendő, viszont tok és csuklópánt nem. Eltérőek az adatkábelek, de a töltők egyformák a két készülék esetén (az akkumulátorok nem kompatibilisek), akárcsak a headset, és megvan mindkét termék esetén a driver cd, a leírások és a garanciális papírok (2 év teljes gyártói garancia van mind a két készülékre).
A gyári headset-ek nagyon gyenge minőségűek, zenehallgatásra gyakorlatilag alkalmatlanok kivéve ha valakit nem zavar a Sokol minőségét hűen visszatükröző hangzásvilág. Ezzel szemben maga a doboz mind a két termék esetén magas minőséget sugalló és igényes kivitelezésű (inkább ezen spóroltak volna, persze tudom fontos az első benyomás ugye).

A belső:

Maga a menü felépítése szinte azonos logikára épül, egy-két ikont átvariáltak éppen csak annyira, hogy a több mint féléves E51 használat után pont kicsit kelljen keresgetni a telepített alkalmazások menüpontját például. A összes téma kompatibilis, hiszen ugyan az a szoftverkörnyezet (noha az E51 csak Feature Pack 1-es, nem is upgrade-elhető, az E66 pedig FP1.5-nek mondott, valójában FP1+kiegészítésekel megspékelt) és még a hardver is azonos, ugyan olyan jó, gyors mint az E51, bár az E66-ot már sikerült lefagyasztanom amit az E51-nél soha nem következett be.
A nagyobb kijelző sokkal jobban olvasható, az automata képernyőtájolás hasznos főleg webes böngészés esetén vagy fénykép nézésnél illetve készítésnél. A nagyobb kijelző böjtje természetesen a kisebb készenléti időben nyilvánul meg. Ráadásként a többet fogyasztó E66-ban minimálisan de gyengébb akkumulátor dolgozik (sajnos nem kompatibilis a két akku fizikailag). A Billentyűzet megvilágítása erőteljesebb az E66 esetén ami jól jön ha félhomályos környezetben használjuk a telefont.

A telefon kijelzője jóval jobban is látható még akár videónézésre is alkalmas ha elforgatjuk a kijelző tájolását, noha a QVGA-s felbontás (320x240) maradt az E66 esetében is. Fényképezésre viszont nem ez a legjobb megoldás. Sőt ettől kvázi minden megoldás jobb. Értem én, hogy ez üzleti telefon ne kamerázzál vele, de a készített képek minősége kritikán aluli. Ez sajnos mind a kettő telefonra igaz, ez E66-ra is 3,2 Mpixel ide, autofocus oda. A képed zajosak, még jó fényviszonyok mellett is gyenge képeket készítenek. Az általam tulajdonolt készülékek közül még mindig a Samsung D900 viszi a prímet. Az felért egy normál digigéppel is akár, jó fényviszonyok között. Igen aki fényképezni akar vegyen N szériát, érthető nem akarnak házon belüli konkurenciát. A zenelejátszó hozza az elvárható szintet, egyformán jók mind a két telefonban viszont sajnálatos, hogy nem a standard 3,5' jack csatlakozót kapta egyik telefon sem.
Szerencsére a pontos dátumot az E66 már nem felejti el. Az E51-nél ugyanis folyamatosan hétvégente szombat után nem vasárnap jött hanem pl péntek. Ez az idő automatikus szinkronizálásával lehetett kiküszöbölni, apró ám annál bosszantóbb baki. Apró bosszantó hibák persze az E66-ban is akadnak. Ilyen például a kétkarakterből álló betűkre képtelen rákeresni a telefonkönyvben, mint pl a gy betű. Ez a legfrissebb szoftverben orvosolták már.

Az adatkommunikáció terén nincs hiba egyik készülékben sem, sőt az E66-ra Blackberry emulátor is letölthető (és még számos jó alkalmazás innen és innen is). Jó pont az E66 javára, hogy számos hasznos program előre van telepítve (pl angol szótár (további nyelvekkel bővíthető ingyenesen), névjegykártya digitalizáló, vonalkód olvasó) és alapból tudjuk is szerkeszteni a dokumentumokat, igaz ez is csak próbaverziós változat akár a térképszoftver. Szerencsére egyéb alternatív módokhoz folyamodva megoldható a teljes értékű ingyenes office alkalmazás. Sajnos a GPS hangos irányítás szintén fizetős az E66 esetén is, amiért 90€ kell kipengetnünk. Ezért az árért 1 év hangos útbaigazítást kapunk a Nokiától. Itt szintén vannak a fentebbihez hasonló alternatív módszerek, hiszen a Garmin MobilXT is és a Sygic DRIVE Traffic GPS is fut Symbian OS-ek alatt például, mi több állítólag készül már az I-GO is Symbian rendszerhez..

A WLAN képességet összevetve: bizony az E51 antennája érzékenyebb. Azonos körülmények között egy jól eldugott sarokban két elérhető hálózat volt. Az E51 megtalálta az X szomszéd kapcsolatát 12% jelerősséggel az E66 pedig szintén megtalálta de 17%-os jelerősséggel. Viszont lefagyott a mosoly az arcomról, mikor a másik kapcsolat, Y szomszéd routerét az E51 25%-os jelerősséggel látta az E66 pedig egyáltalán nem! Hangsúlyozom teljesen azonos beállítási paraméterek és elhelyezés esetéről beszélek. Mind a két antenna a legerősebb, 100mW-on üzemelt. Az okra még nem derült fény, első blikkre azt mondnám hogy az eltolt fém hátlap rész többet lefog a jelből, jobban belóg az antenna elé. Azt hiszem ez nem elég indok és nyilván a dizájn miatt nem hoztak volna ekkora áldozatot a készítők.

Sajnos újabb fekete pont az E66-nak, hogy a telefonon nem a standard mini USB csatlakozót kapta így a saját kábelét kell majd magunkkal hurcolásznunk. Első ránézésre olyan mint a sima mini USB de a csatlakozó formája nem azonos, a mini USB trapezoid alakú ez meg gömbölyített tetejű. Sajnos a kábelt elég nehéz kihúzni a készülékből ráadásul a telefon portját takaró kis műanyag lapka is nehezen kivehető és eléggé instabil érzést kelt, attól félek hogy letöröm egyszer. Mivel nem hajlik el oldal irányban (mint pl Samsung D900-on és társain) ami ront mind a használhatóságán - hiszen folyton vissza ugrana a helyére - mind a gondosan tervezett telefon imázsnak.

Az üzemidő a nagyobb fogyasztás ellenére nem csökkent jelentősen, átlagos használat mellett (tehát nem egész nap netezve, beszélve, estére kikapcsolva stb) nálam az E51 4-5 napig míg az E66 3-4 napig bírja.

Verdikt:

Összességében egy jobban használható nagyobb tudású telefont kap az ember az E51-hez mérten. Egyik telefon sem tökéletes de maga a fogalom szubjektivitása miatt ilyen soha sem fog születni. Akinek nem szükséges a GPS illetve a nagy kijelző az nem veszít vele ha E51-et vesz E66 helyett viszont rengeteget spórol vele és ne feledjük az E51 külső antenna segítségével képes navigálni is, ami ráadásul biztos hogy jobb vételt biztosít mint az E66 beépített antennája. Egy-egy alagútban vagy aluljáróban bizony az E66 könnyen elveszíti a fonalat.
Az E51 másik nagy hátrányára szeretném így a végén felhívni a figyelmet: Sajnos zsebben hordva nagyon könnyen koszolódik a belseje, ami oda vezetett nálam pár hónap használat után, hogy szét kellett csavarozni és kipucolni mert egy zajosabb környezetben egyszerűen nem hallottam a hívó felet hiába hangosítottam fel a telefont teljesen. Nyilván ha tokban tartja az ember akkor ez a veszély kisebb.
Így a végére még össze szedtem a legfontosabb nem szubjektív pro és kontra érveket a két telefon mellett, ellen. Nyilván ezek bővülni fognak, ha még többet nyúzom az újonc E66-ot. Addig is:

E51 Pro:

-Hosszú készenléti idő
-Erős WLAN antenna
-Standard mini USB csatlakozós

E51 Kontra:

-Kisméretű kijelző
-Nehezen kezelhető oldalsó gombok
-Nagyon gyenge kamera

E66 Pro:

-GPS
-Nagy méretű kijelző
-Valamivel fejlettebb kamera

E66 Kontra:

-Rövidebb készenléti idő
-Gyengébb WLAN antenna
-Nem standard mini USB csatlakozós

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.