2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 5310 XpessMusic - penge zene

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Történt, hogy anyummal elmentünk telefont venni neki, nézegettem én is a mobilokat, majd megláttam a...

[ ÚJ TESZT ]

Történt, hogy anyummal elmentünk telefont venni neki, nézegettem én is a mobilokat, majd megláttam a 3600Slide-ot. Szerelem volt első látásra, de az ára miatt nemet mondtam. Nézegettem tovább a kirakatot, nem találtam mást. Itthon kutakodtam, olvasgattam, mérlegeltem, két Nokia maradt a látókörömben: 5310 és a kistesója, 5130. Nézegettem a 5130-as specifikációit, maradtam inkább a nagytesónál, az 5310-nél. Róla szól most ez az írás.

Elballagtam hát a T-Mobile boltba, mikor sorra kerültem, meglepve tapasztaltam, hogy 5 perc alatt megvolt az egész procedúra. Elintéztem a többi dolgom, majd többszörösen bőrig ázva hazaértem, elkezdtem kibontogatni a kapott kis dobozt.

[link]

Vicces dolog volt, ugyanis egy szép magenta dobozból előkerült az eredeti Nokiás doboz, szóval a magentás doboz csak egyfajta "skin" az eredeti dobozon.

Maga az eredeti Nokia doboz nekem rettentően tetszik,

különösen az jött be, ha kinyitom, nem rögtön a telefon bújik elő, hanem egy, a zenére utaló füles képe bújik elő. Aztán ha nyitunk még egyet a dobozon, elénk tárul végre a tartalma. Pontosabba annak egy része, mert "2 emeletes" a doboz

Lássuk, mit is tartalmaz a doboz:

- Nokia 5310 XpessMusic telefon 2 GB microSD-vel felszerelve
- BL-4CT akksi
- töltő
- adatkábel (micro USB)
- headset "alsó rész" mikrofonnal, 3,5-ös jack dugóval
- stereo aszimmetrikus füles
- MD8 mini speaker

Kezdjük a speakerrel. Érdekes, aranyos kis darab, 3 darab AAA elemmel működik, kb 30 centi kanóc van rajta, kellemesen körbetekerve a hátuljára, először nem is értettem, hogy működik. Tesztelve az erősítőmön meglepve tapasztaltam (és tesóm is) hogy meglepően szépen szól, kellemes dolog. Fehér led mutatja, ha be van kapcsolva a tetején lévő kis csúszókapcsoló. Igaz, nem sokszor fogom használni, de esetleg egy autószerelésnél jól jöhet, ha nincs más. Szerintem szebben szól mint a telefon, érdemes mindenképp használni.

És akkor jöjjön végre maga a telefon.

Maga a telefon valami iszonyatosan rendben van első fogásra. Még télen tapicskoltam ilyen telefont, keresztapum vett magának, kegyetlenül bejött akkor is a vékonysága, az egybenlévősége. Aztán az enyimnek megfogdostam a billentyűzetét, kellemesen nyomható, jó vele lépkedni a menüben, jó vele sms-t írni. Hátlap is fixen a helyén van, nem nyöszörög, nem mozog, semmi ilyen nincs. Egyetlen negatívum, hogy a kamera kicsit kilóg a hátlap síkjából, fogásnál nem érezni, csak ha lerakjuk valahova, akkor az kezd majd valószínűleg karcolódni. Egyébként a hátlap nem karcolódós anyagból van szerencsére, szóval ez is pozitívum.



(katt a képre a nagyításért)




(katt a képre a nagyításért)

Tetején megtaláljuk a 3.5-ös jack aljzatot (igen, teljesértékű 3.5-ös dugalj!!) a micro USB csatlakozót az ajtó mögött (soha nem sikerült még úgy kinyitnom az ajtót, hogy rendesen be tudjam dugni a csatit) illetve a bekapcsoló gomb. Telefon elején a bal oldalt helyezkednek el a zenevezérlő gombok, oldalán a töltő csatlakozó, jobb oldalán a hangerőszabályzót találjuk. 2 MP-es fixfókuszos kamera a hátlapon helyezkedik el, videóhívás kamera nincs, mivel nem 3G képes a telefon. Memóriakártya foglalatot ne keressük, a hátlap alatt van a SIM kártya alatt. Az 5310 méretileg normális méret, egy V630i-hez hasonlítva kábé megegyezik a mérete, ellenben fele olyan vastag.



(katt a képre a nagyításért)



(katt a képre a nagyításért)

Menürendszerben megkapta az S45-öt, azaz az S40 platform 5. kiadását. Aki fogott már Nokiát, tudja milyen: logikus menürendszer felépítés, sebesség terén teljesen jó, kinézetre is pofás, bár kedvünk szerint tölthetünk fel témákat rá, szóval teljesen magunkra formálhatjuk. Megjelenítésről egy QVGA kijelző gondoskodik, 16 millió színben, állíthatom, iszonyat rendben van, szép képe van.

Van nekünk a telefonban RDS képes rádiónk, PushToTalk funkciónk (nem láttam még olyan embert, aki ezt használta volna), fény függvényében automatikusan állítódó háttérvilágítású kijelzőnk és billentyűzet világításunk, meg minden, amit egy mai telefonnak tudnia kell. Adatátvitel történhet USB 2.0-s kapcsolaton, vagy ugyanilyen verziószámú BlueTooth-on keresztül is (természetesen tud stereo fülest is kezelni). Naptárunk is kellően részletes, ébreszt kikapcsolva is, és természetesen egy jó zenelejátszónk is. Nézzük meg közelebbről is:

A zenelejátszó.

Funkcionálisan teljesen rendben van, ID3 tag-ek alapján rendezi sorba a zenéinket előadó, műfaj vagy album szerint, de természetesen megtaláljuk az összeset egyben is. Tud a lejátszó equalizert-t is, vannak előre definiált és magunk által beállítható és elmenthető profilok is. Lehet skint is cserélni a zenelejátszó alatt, lehet véletlenszerű vagy ismétlést is beállítani, illetve természetesen kezeli a lejátszási listákat is. A mellékelt 2 gigás memóriakártyát jól meg lehet tömni zenével, amit hallgathatunk aztán míg bírja az akksi. Magam még nem teszteltem, mivel nem rég óta van meg a telefon, de többek szerint bírja sokáig, hiába vékonyka a telefon. Mindenképp pozitívum.
Hangminőségre nem lehet panasz, kihangosítva a hátsó 3 lyukon szól a hátlap alatt, de még nem az igazi, a mellékelt kis hangszóróval már határozottan jobb, de egy jó fülessel az igazi. Jómagam egy Sennheiser CX300-al próbáltam ki, és állíthatom: jól szól.

A rádió

RDS képes, 20 állomást képes eltárolni, nekem 24-et talált (első indításra automatikusan végigkeresi az állomásokat) és képes kiírni, melyik adót is hallgatjuk. Vételi minőség jó, szokás szerint a fülesből / hangszóróból veszi az antennát, szóval anélkül ne próbálkozzunk, nem megy. Szól kihangosítva is, de a füles akkor is kell. A 20 eltárolt adót természetesen elnevezhetjük, sorba rendezhetjük, hallgathatjuk :)

Az adatátvitel mint említettem a 2.0-s USB és szintén 2.0-s Bluetooth technológia jelenti. Edge képes maximum a telefon, 3G-t nem tud, netezni a beépített Opera Mini-vel lehet. Nem próbáltam, netre ottvan az asztali gépem vagy a notim, de biztosan jól működik. Bluetooth úgy működik, ahogyan kell, USB is megy, bár 2 gigát megtölteni zenével inkább keressünk egy SD-microSD átalakítót és egy kártyaolvasót, ha nem akarunk megőszülni, mire átér :)

A hátlapon fekvő kamera mint említettem, 2 megapixeles, fixfókuszos. Tekintve, hogy egy zenetelefon, úgy érzem, éppen elég ide az optika. Kép készítése történhet álló vagy fekvő módban, (fekvő nekem jobban fekszik) illetve állíthatunk méretet, minőséget, miegymást, van 4x-es digitális zoom-unk, ami tudjuk, hogy semmitse ér, csak jól mutat.
Videó szokásos "egérmozi", szóra se érdemes. Bár továbbra is fenntartom, ez a telefon nem erről szól (nekem meg főleg, ha fotózás, akkor dSLR)

Természetesen kezeli az MMS-t és az SMS-t is, egyben. Üzenetírás jó, van prediktív szövegbevitel is (aka T9) illetve 300k-ig kezeli az MMS-t. Van e-mail kliens is, ami ha valami ismert szolgáltatónk van (yahoo, stb) akkor varázslón keresztül segít beállítani, amúgy marad a kézi módszer.

Menürendszer mint említettem teljesen rendben van, személyre szabható, van aktív készenlét (imádom, egyszerre látni minden a készenléti kijelzőn, pár gombnyomással bármit elindíthatsz, látod az sms-t, elmulasztott hívást, mindent) illetve használhatunk témákat is. Lépkedésre gyors, beállítási lehetőségek rengeteg, mégis logikus. Mondhatnám: olyan szokásos Nokia.. Megvan a szokásos Média mappánk is, ebben látjuk az összes a telefonon lévő cuccot kategorizálva mindenféle mappákban, teljesen biztos, hogy megtaláljuk, amit keresünk.

Összegezve: szerintem nagyon jó telefon, a Domino-s 24990 FT-os árat mindenképpen megéri, sőőt. Kapunk egy jó zenetelefont, amit jó kézbe fogni, egy jó gyári fülest, 2 gigás memóriakártyát, illetve mindent, amire szükségünk lehet. Ha egyszóval kellene jellemeznem az eddigi véleményem a telefonról: nagyonjó! Bátran ajánlom mindenkinek!

KrenAtesz

A telefonban lévő menürendszer a gyári, nem a "Té" sajátja, ennek átalakítása a garancia elvesztésével jár, ezért nem szeretnék ilyenekre válaszolni, aki nagyon akarja, 2 perc gugli kereséssel megtalálja, amit keres.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.