2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Noctua NH-U12F CPU hűtő - miniteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nemrég összerakott konfigurációm gyenge pontja a hűtés volt. Pontosabban a hangja. A...

[ ÚJ TESZT ]

A nemrég összerakott konfigurációm gyenge pontja a hűtés volt. Pontosabban a hangja. A hűtő teljesítménnyel nem volt gond, a processzoron és a videó kártyán is a gyári hűtő volt, tették a dolgukat, annak ellenére, hogy a procinak el kellett viselni egy kis húzást. Nem vagyok egy tuning-őrült, főleg az utóbbi időben, de a konfig összeállításánál úgy döntöttem kipróbálok egy a tuning potenciáljáról és kedvező áráról elhíresült Intel Core 2 Duo E4400 processzort.

A CPU a gyári 10 x 200MHz helyett gyakorlatilag simán vette a 10 x 300MHz, azaz a 3GHz sebességet. A feszültséggel kellett egy kicsit trükközni, az alaplap BIOS-ában az automata értékadás helyett kézzel kísérleteztem ki a megfelelő beállítást. Így az ASUS P5KC BIOS-ában beállított 1.375 V lett a jó érték, így a CPU-Z 1.41-es verziója szerint alap állapotban (idle) a 6 x 300MHz-n járó processzor kap 1.336 V-t, ami terhelésre még így is leesik 1.3 V alá, pontosabban 1.28 V-re. Ezen beállítások mellett a Core Temp és SpeedFan programokkal mért maghőmérséklet idle állapotban 37 fok, terhelve 71 fok volt. Amit még tudni kell, hogy a gép egy régebbi Chieftec házban kapott helyet, amivel azon kívül, hogy nem 12 centis, hanem 2 darab 8 centis ventilátort lehet hátulra szerelni semmi bajom. Tehát a ház hátuljában forog 2 darab 8 centiméteres Zalman ventilátor 5 Volton – vagyis halkan. A gyári hűtővel nem akartam ennél jobban megizzasztani a procit. De nem is a további tuning, hanem a gyári hűtő terhelés közbeni hangja miatt kerestem más hűtési megoldást.

Körbenéztem a piacon, teszteket és fórumokat olvastam, aztán egy másik téma kapcsán találkoztam egy kedves fórumtársunkkal, aki felhívta a figyelmem a Noctua ventilátoraira. Az előtt is láttam az árlistákban itt-ott ezt a nevet, de a Zalman, Scyte, Asus megoldások mellett erre nem is fókuszáltam. De kicsit utánanézve kiderült, hogy a gyártó nem csak ventiket, hanem CPU hűtőket is készít, méghozzá kettő, 9 és 12 centiméteres ventilátornak megfelelő méretben. Mivel nem olvastam rosszat a bordákról és egyébként is ilyen kísérletezgető típus vagyok, úgy gondoltam, hogy kipróbálom ezt az itthon nem annyira elterjedt márkát és mivel az árkülönbség csekély, plusz ha már lúd legyen kövér alapon rögtön a nagyobbikat.

A hűtőt egy nagyméretű, egyszerű hasáb dobozba csomagolja az egyébként osztrák gyártó.

A hűtő felépítése a következő, a réz magból 4 réz U alakban hajló heatpipe nyúlik a magasba a 38 alumínium lamella közé. A borda méretei: 155 mm magas, 126mm széles és 70mm mély, mindehhez 640 gramm tömeg párosul.

A borda mellé a csomagba a nagyobbik teljesítményű 12 centis ventilátorát adja a gyártó (NF-S12-1200). Ennek maximális fordulata 1200 RPM, ilyenkor az adatlap szerint 81 légköbmétert szállít 17 dB zaj mellett. A hozzá adott ún. U.L.N.A. azaz Ultra Low Noise Adapter segítségével a fordulatszám 800 RPM környékére redukálható, ekkor a légszállítás 59 légköbméterre a zaj pedig 8 dB-re módosul.
Létezik a gyártónak egy kisebb teljesítményű, de még halkabb ventilátora is (NF-S12-800) aminek alap fordulatszáma 800 RPM és ez az U.L.N.A. adapterrel 500 RPM-re csökkenthető.

Mindkét ventilátor motorja az SSO (Self-stabilising oil-pressure bearing) technológiát használja, ami magyarul önstabilizáló olajnyomás csapágyazást jelent. Ennek köszönhető a halk működés és a gyártó által ígért több, mint 150.000 órás meghibásodás mentes üzemidő.

A borda az AMD 754, 939, 940 és AM2 foglalataira és Intel 775-re szerelhető fel, az ezekhez szükséges alkatrészek külön visszacsukható zacskókban állnak a rendelkezésünkre. A szerelésben a mellékelt 60 oldalas igényes könyvecske lesz a segítségünk, és a figyelmes gyártótól még egy egyszerű csavarhúzót is kapunk.

A hűtő akár mindkét oldalára szerelhetünk ventilátort, az ehhez szükséges 4 rögzítő elem az alapcsomag része. Ahogyan a vékony szilikon csíkok is, amit a borda a ventilátorral érintkező részéhez ragaszthatunk, ezzel csillapítva a ventilátor bordára ható esetleges rezgéseit.

A borda felrakásához ki kell szerelnünk az alaplapot, mert a hűtőnek az alaplap hátuljára is támaszkodó rögzítése van., ehhez kell csavarozni a két tartó elemez amire támaszkodni fog majd a borda.

A hűtőt kétféle képpen tehetjük fel. Az egyik amikor az alaplappal párhuzamosan áll, vagyis a ventilátor a ház hátulja felé fújja a levegőt, a másik pedig amikor keresztben van, ilyenkor a ventilátor a táp felé fúj. Én az előbbit választottam.

A tesztelés a következőképpen zajlott. Az gépet bekapcsolása után kb. 10 perccel mértem meg az idle hőfokot, majd az Orthos CPU stress-jét futtattam kb. 20 percig, ekkor néztem meg a terhelés alatti hőfokot.

Először 1200-as fordulaton járt a ventilátor, ekkor az alapjárati hőfok 30 a terhelt hőfok pedig 60 fok volt. Ugyebár minden viszonylagos, de a ventilátor így hangosabb volt annál, mint amit én halknak nevezek. Beraktam az U.L.N.A. adaptert, ami gyakorlatilag egy ellenállás, kb. mint amint a Zalman is ad a ventilátoraihoz. Ezen a fordulatszámon már jóval halkabban muzsikált. Az alapjárati hőfok 33 fokra a terhelés alatti pedig 64 fokra emelkedett.

Különböző módszerekkel próbáltam tovább halkítani a ventilátort, azaz csökkenteni a fordulatszámát. Kísérleteztem még egy ellenállás berakásával, illetve fordulatszám szabályozó potméter berakásával, végül gondoltam egy merészet és leszedtem a ventilátort a bordáról. Meglepett az eredmény, a hőfokok ugyan elérték a gyári hűtővel mért értékeket, viszont mindezt ventilátor nélkül, azaz csak a ház hátuljában levő 8 centis ventik húzták le a meleget a bordáról.

Elégedettséggel nyugtáztam a végeredményt. Azóta a videókártyára is felköltöztettem egy Thermalright hűtőt, egy alacsony fordulaton hajtott 9 centis Zalman ventivel, így a legnagyobb zajt keltő eszközök kikerültek a gépből. Viszonylagos csend mellett megfelelő hőmérsékleten megy a konfiguráció.

Végül a két hátsó 8 centiméteres ventilátorokat kiszedve és a Noctua ventit 800-as fordulaton hajtva is megnéztem a terhelés alatti hőfokot. Gyakorlatilag ugyanazt az értéket mértem (64 fok), amit a két kiegészítő ventivel. Viszont a Noctua ventije ezen a fordulaton szinte hangtalan, halkabb, mint a két Zalman 5 volton, tehát ez a megoldás hozta a leghalkabb működés melletti legjobb hőfokot egyelőre.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.