2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Nincs több jailbreak, itt a PWN

  • (f)
  • (p)
Írta: |

iPod touch az apple kézikonzolja, pda-ja, hi-tech ipodja, telefonmentes iphone-ja, MID-je, nevezhetjük,...

[ ÚJ TESZT ]

iPod touch az apple kézikonzolja, pda-ja, hi-tech ipodja, telefonmentes iphone-ja, MID-je, nevezhetjük, aminek akarjuk. Egy pár hónapja birtoklok egyet, volt időm kitapasztalni, mennyire megbízható a gyári szoftverrel, és mennyire buta. 1.1.3-as volt a frimware rajta alapból, gyorsan fel is törtem. Na ez nem ment ilyen egyszerűen, downgrade-elnem kellett feltörnöm, vissza update-elnem, szóval elment vele egy egész napom, mire sikerült. Nekiálltam telepítgetni az installerrel, szinte öröm volt, felraktam rá kb 40 programot, össze is keveredett az egész, és fagyott az iPodom mint a fene. Kezdhettem előről, de ez most mindegy.
Akkor kezdtem nem érteni az Apple termékpolitikáját, amikor kijött az 1.1.4-es frimware, amibe végre belepakolták azokat a programokat, amik a iPhone-ban már rég benne vannak, a Weather, Maps, Stocks és Mail-ról van szó. Mindegyik egy külön cikket érdemelhetne, jó megnézni reggel 1 gombnyomásra hogy mijen idő lesz, és napközben hogy jött-e e-mailünk. Ekkor esett le az állam, ugyanis úgy gondolták, hogy ami az iPhone-seknek ingyen van, az nekem 7,99$-ba fáj. Ráadásul aki most vesz iPodot, az megkapja ingyen (Azt hogy külföldön ha diák vagy, egy Macbook mellé hozzád is vágják az egészet, nem is említem). Nem vettem meg, az installerben 1 gombnyomásra az összes ott termett az „asztalomon” ingyen, (donate if u want).

Mostanság itt az új hype, az iphone 3G, hipi szupi 2x gyorsabb, 2x olcsóbb, 2 x jobb.
Tisztázzuk a félreértéseket! Nem a hardvere lett 2x gyorsabb, csak EDGE helyett 3G-t használ, az 2x gyorsabb. 2X olcsóbb, ha a lelked is eladod az apple-nek, és megígéred hogy szépen befizeted a sok-sok ezer Ft-os előfizetést a solgáltatódnak havonta, egyébként 180.000Ft környékére várható itthon. Végre van rajta rendes méretű jack, de inkább az előzőben miért nem volt. Van GPS, meg hozzá rengeteg gyermekbetegség, autós navigáció teljesen felejtős. Bluetooth az még mindig csak mono fülesnek jó. Van még benne 3G, de ismerve az itthoni szolgáltatókat, semmi jóra ne számítsunk. Ez alatt lefedettség hiányt, sávszélesség hiányt, adatkorlátot, és horrorárat értsünk. JA! És állítólag reped a műanyagja [link]

Térjünk a lényegre: Hogyan telepítsünk 2.0-ás frimware-t az iPodunkra.
1. apple.com, megvesz újjabb(!) 9.95$-ért, és lehet az app store-ból vásárolgatni.
Kipróbáltam. Nem működött. Nem hajlandó elfogadni a bankkártyámat és/vagy nem lép tovább az itunes a regisztrációnál. Egyébként a store jól sikeredett, gombnyomásra lehet pénzt költeni, de komolyan, egy szoftver telepítése a kiválasztása, és a „buy now” gombra kattintásból áll, kidoba főmenübe, letölti, indulhat. Van sok-sok ingyenes progi is, még IM kliens is, szóval respect, de még mindig nem tudtam regisztrálni. Tehát:

2.Frimware letölt torrentoldalról.
Kalózéknál fent van, iPod1,1_2.0_5A347_Restore.ipsw -t keressük, az kell nekünk. Ha lejött, itunes megnyit, „restore” gombra az shift-el rákattintunk, megkeressük a letöltött file-t, hagyjuk dolgozni, és kész. Ezzel van 2.0-ás szoftverünk rajta, működik, van app store, a bűvös 4 alkalmazás. Itt meg is állhat aki szeretne, és várhat arra, hogy az apple mit potyogtat a kezébe. Mindenki más, aki úgy gondolja hogy ha egy hardwaret vásárol, azon azt futtat amit ő szeretne, az olvasson nyugodtan tovább.

Jöjjön egy kis elmélet. A iP....-ban 412Mhz-es ARM alapú proci van, tehát nem x86-os. A rajta futó oprendszer az apple szerint iPhone Os, közeli rokonságot mutat az OSX-el, persze nem kell ebbe nagyon belemászni. Az OSX majdnem unix alapú (igyekszem nagyon közérthető maradni), ami már-már linux. Erre az ember akkor döbben rá, amikor a touch-on a konzolba működik a „who am i” parancs is, sok sok linuxos paranccsal egyetemben. Szóval a szoftvere feltörhető. És nincs is olyan sok dologra szükségünk, mint a régebbi verziónál. Ott egy az 1.1.1 szoftverben lévő tiff kiterjesztésű képekben elrejthető futtatható kóddal cselezték ki a védelmet, és ezután egyesével update-elték vissza a verziókat. Volt hogy órákig tartott a feltörése, és visszaállítása. Itt egyszerűen feltört szoftvert rakunk rá, és kész. Elméletileg a bootloadere lett rosz a mostani verziónak. Ebbe még nem másztam bele. Hogy törhetjük hát fel, mire lesz szükségünk?

-Az előzőleg letöltött frimware restore fájlra
-Szoftverre ami belemászik a kódba és módosítja
-Internet kapcsolat
-iTunes
-30 perc
-Mac or PC :)

Macesek a [link] ról tölthetik le a nekik kellő szoftvert, PwnageTool 2.0.1 a neve, [link] itt a közvetlen link. Ez az okosabb progi, wineseknek a fapados jut. Kiválasztjuk az eszközünk, megmutatjuk az ipsw helyét kiválasztjuk milyen extra progikat telepítsen fel előre, megcsináljuk a saját ipsw-t, várunk amíg lefordul (ez egy powerbook g4-en 10-15p volt) és betöltjük a ipodba. Ha error 4-et kapunk akkor állítsuk DFU módba az ipodot. Mindkét gomb lenyomva 10 másodpercig, aztán felső elenged, amíg nem látjuk hogy a készülék a mamája után sír (kábel meg itunes logó). Az egész program eléggé informatív és intuitív. Itunesbe Restore-ra nyomunk alt-option gombot lenyomva tartva,és megkeressük az új frimware-t betöltjük. És kész.

Win alatt a [link] oldalról lehet letölteni itt [link] vagy[link] a kellő progit. Ezek még fejlesztés, okosítás alatt vannak, a jelenlegi verióban ezeket az utasításokat kövessük:
Ipod csatlakoztat.
Browse ipsw - megmutatjuk neki a letöltött filet.
iPsw Bulider – Ez fogja megcsinálni az ipsw-t az install cyndia mindenképp legyen bejelölve. Core2-őn 5 perc volt.
ipwner ezzel lőjjük ki az itunest, DFU mód manuálisan(kezeddel) bekapcsol (lásd fentebb).
iTunes visszakapcsol, Restore gomb megkeres, shift lenyom, rákattint, a custom ipsw megkeres, rátölt az ipodra. Ezzel kész is.
Az 1.1.x-es installer helyett egy cyndia nevű alkalmazás van, kissé okossabb, kissé kevesebb progi van hozzá, de egyre több lesz. Sajnos Klondike még nincs, viszont van konzol, és egy csomó linuxos parancs. Pl ssh, vi és linx is készült rá. A GUI-s embereknek meg van már mxtube (youtube downloader) meg NES (nintendo emulátor) is. Szóval idővel több lesz. Nekem egész stabilan működött, még nem fagyott le, vagy omlott össze az új rendszer.
A régebbi iPhone-sek se csüggedjenek, azokra is hasonló a megoldás, ugyanezek a programok kellenek hozzájuk, de semmit nem garantál senki, én sem, lehet sok minden nem működik rajta, ami pl. a 112 hívásánál gond lehet. Szóval lehet visszavedlenek PDA-vá lehet nem, nem tudom.
Hát ennyi lenne az én kis útmutatóm, mindenkinek jó PWN-elést kívánok!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.