2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nálam már a víz az úr

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hosszas vitákat folytattam a számítógépes vízhűtés létjogosultságáról, annak előnyeiről és hátrányairól...

[ ÚJ TESZT ]

Hosszas vitákat folytattam egy barátommal a számítógépes vízhűtés létjogosultságáról, annak előnyeiről és hátrányairól a hagyományos léghűtéssel szemben. Türelmes volt velem (gondolom előre tudta, hogy igaza lesz) mert az összes érvemet ami a vízhűtés ellen szólt tényekkel/tesztekkel alátámasztva megcáfolta. Végül nem maradt más választásom, már csak idő (és pénz) kérdése volt mikor történik meg a váltás.

A gyári szettektől nem volt elragadtatva mint ahogyan a Vízhűtés topikba járó fórumozók sem, ezért ezeknek én is utánanéztem különféle hazai és külföldi oldalak tesztjeit olvasva. Egy előnyük azért akad, általában összeszerelve érkeznek, felszerelésük nem sokkal bonyolultabb mint egy mai modern léghűtőé. Viszont a teljesítményük is nagyrészt ezekkel van egy kategóriában (rosszabb esetben alattuk), de mivel ennél többet akartam és egy kis barkácsolástól sem riadok vissza más megoldást kerestem.

A másik lehetőség egy külön alkatrészekből álló szett összeállítása, ami keményebb dió mint gondoltam. Elképesztő mennyiségű alkatrész áll a rendelkezésére annak aki vízhűtésen töri a fejét, nem könnyű eligazodni közöttük. Terveim szerint csak a processzort hűtöttem volna vízzel, de később úgy alakult, hogy a videókártya is bekerült a körbe. Az alkatrészek kiválasztásában ismét a barátom segített, és végül összeállt a kép.

A CPU blokk:

XSPC X2O Delta V2 névre hallgat, két- és négymagos CPU-kra ajánlja a gyártó. A V2 egy frissített verziót jelöl, a blokk talpát ami rézből van egyenletesebben eldolgozták. A hőelvezetésről ezernél is több apró tüske gondoskodik, ezeket szintén átalakították, hogy a blokk kisebb ellenállású legyen. A fölső része bronzból készült ami krómozott. Univerzális lefogató jár hozzá, Socket A/462, 478, 604/603, 754/939/940, AM2 és LGA775 foglalatokra lehet vele rögzíteni. A lefogatáshoz csavarok is kellenek, ezekből 4 darabot találunk műanyag alátétekkel, csavarokkal és rugókkal. Nálam egy 4200+-os A64 X2-t kell hűtenie.

A VGA blokk:

A Zern gyártja, GPU WAK "Black-series" a becsületes neve, minden VGA-ra felszerelhető, csak a GPU-t hűti. Teljesen szétszerelt állapotban érkezik, de az összerakása nem okozhat problémát senkinek. A Sapphire gyártmányú X800GTO-mra kicsit érdekes volt felszerelni, az egyik rögzítőfület fordítva kellett felcsavaroznom rá, hogy a csavarok illeszkedjenek a gyári hűtő furataihoz. Így is tökéletesen stabil tartást biztosít, ezért valóban rászolgál az univerzális jelzőre.

A radiátor/hőcserélő:

A házam nem túl nagy, ezért egy Alphacool gyártmányú Nexxxos Pro II dual radiátorra esett a választás. Mindkét oldalára két 12 cm-es ventilátort lehet felszerelni. Úgy tervezték, hogy könnyen áramolhasson benne a víz, réz lamellákból épül fel, a csatlakozók anyaga bronz. Szép fekete színe van, egy RoHS logót is találunk az oldalán.

A szivattyú:

Magicool High Flow 600-as, mint a neve is mutatja a mai trendeknek megfelelően nagy mennyiségű vizet képes megmozgatni, ez egészen pontosan 600 liter óránként. Ezt a teljesítményt 12 V-on produkálja szinte hangtalanul. A gyártó a vájtfülűekre is gondolt ezért 7V-ról is üzemeltethető, az abszolút csendmániások pedig 5V-on is használhatják. Az alján négy tapadókorong található, de szükség esetén ezeket eltávolíthatjuk és lecsavarozhatjuk.

A kiegyenlítő tartály:

Innovatek AGB-O-Matic névre hallgat, közvetlenül a szivattyúra szerelhető. Speciális kialakítása révén a levegőbuborékok könnyen távoznak a rendszerből, nagy betöltönyílása megkönnyíti a feltöltést.

Ventilátorok:

Aktív hűtésű rendszerről lévén szó, beszereztem két Arctic Cooling SF-12025 típusú 12 cm-es ventilátort. 1500-as fordulat mellett 95.7 m3 levegőt tudnak megmozgatni óránként 24.5 dB-es zaj mellett. Fluid Dynamic Bearing csapágyazásuk a gyártó szerint 400.000 órát bír ki, 6 év garanciát vállalnak rájuk.

A hűtőpaszta:

Sokáig egy noname fehér színű pasztát használtam, de nemrég ismét beszerezhető lett az Arctic Cooling MX-2 nevezetű csoda, gondoltam kipróbálom mit tud. Olvastam róla több tesztet is már, mindegyikben kimagaslóan teljesített, a legjobbak közé való. Kíváncsiságból én is kipróbáltam mit tud, eltávolítottam a régi pasztát a prociról és a hűtőről majd felapplikáltam az MX-2-t. Mivel WCG-zek a proci mindig 100%-on dolgozik, a régi pasztával Everest szerint a CPU 55 fokos volt, a magok 60 és 66 fok környékén dolgoztak. A változás elég jól szemlélteti mit is tud az MX-2, a CPU hőmérséklete 49 fokra állt be, a magok 55 és 59 fokosak lettek. A proci 2770 MHz-en jár 1.44V-on.

További kellékek:

Az összeszereléshez szükségem volt még csőre amiből 11/8-ast vettem, ehhez való 11/8-as csatlakozókra G1/4" menettel, desztillált vízre, etilén-glikol alapú Aluprotekt-es fagyállóra és egy 2x12-es ventilátorrácsra.


Előkészületek:

Említettem, hogy a házam (Cooler Master Cavalier 3) nem túl tágas, ráadásul mindent házon belül akartam tudni és ez kisebb bonyodalmakat okozott. A legnagyobb gondot a radiátor elhelyezése okozta, ami végül a ház tetejébe került a ventilátorokkal együtt némi lemezdarabolás után. Kicsit aggódtam, hogy a tápegység útban lesz, de ez - mint később kiderült - felesleges volt. A ventilátorok a ház tetejére rögzített rács és radiátor közé kerültek azon átszívva a levegőt.

Összeszerelünk:

Egy vízhűtéses rendszert sokféleképpen össze lehet állítani, én a szivattyú -> radiátor -> CPU blokk -> GPU blokk -> tartály sorrendet választottam. A GPU blokkot összeszereltem, belecsavartam a csatlakozókat, ahogyan a CPU blokkba, a radiátorba és a tartályba is. A blokkokat felszereltem a CPU-ra és a GPU-ra, majd beszereltem mindent a házba. Többféle elrendezést is kipróbáltam, de csak egyféleképpen fértem el igazán. A csöveket levágtam, és a hollanderekkel rögzítettem a csatlakozókhoz. A szivattyúnál a hozzá adott műanyag csonkra erőszakoltam rá a csövet amit gyorskötözővel tettem lecsúszásbiztossá. Hint: nem volt egyszerű feladat, de némi forró víz segített. A tartályt és a szivattyút összeillesztettem, ezzel készen is volt a zárt rendszer.

Szétszerelünk:

Mindent kiszedtem a házból, a vizes cuccokat egy lavórba költöztettem és nekiálltam feltölteni a rendszert. Ehhez először bekevertem a fagyállót és a desztillált vizet kb 1:8 arányban. A szivattyút rákötöttem az egyik molex csatlakozóra, az alaplapi tápkábelen a zöld és fekete kábelt összezártam így a tápkapcsolóval ki-be tudtam kapcsolgatni. A tartályt csurig engedtem a keverékkel és szépen fokozatosan feltöltöttem a rendszert figyelve arra, hogy a szivattyú ne szívjon levegőt, ugyanis ekkor nincs kenése. A radiátor elég sok levegőt tud elrejteni magában, ezért időnként megrázogattam, amit - ha jól csináltam - lelkesen csobogással hálált meg és buborékokat köpködött ki magából. Egy negyed óra után már csöndben maradt, remélhetőleg az összes levegőt sikerült eltüntetnem belőle. Ellenőriztem az összes csatlakozót az esetleges szivárgásokat keresve, de szerencsére nem találtam ilyet. A tartályba egy utolsó adag folyadékot öntöttem úgy, hogy a visszajövő ág csőnyílását ellepje, majd magára hagytam.

Megint összeszerelünk:

Néhány óra elteltével miután még mindig nem tapasztaltam szivárgást, kikapcsoltam a szivattyút. A blokkokat a helyükre erősítettem, nem felejtve el a pasztát is felhasználni, majd beszereltem mindent a házba. Ez így leírva nem is olyan bonyolult, megvalósítani már nehezebb volt a szűk helyek miatt, de azért nem fogott ki rajtam. Megpróbáltam a kábeleket is a lehető legjobban elrendezni. Kb 2 órámba telt, cserébe számtalan apró vágással és horzsolással lettem gazdagabb mire végeztem.

Végeredmény:

A gépem a helyére került, minden eszközt újra csatlakoztattam hozzá, majd egy fohászt elmormolva lenyúltam a bekapcsológombhoz. A két 12-es AC venti majdnem levitte a parókám olyan légnyomást (és hangot) produkáltak. A BIOS-ban találtam magam, mert a lapom azt hitte egy félresikerült tuning miatt maradt sokáig áram nélkül. Meggyőztem róla, hogy minden rendben, nem is tiltakozott tovább. Betöltött a Vista, amire már előre feltettem a Speedfan-t és megzaboláztam vele a két AC ventilátort. Minimumnak 30%-ot állítottam be az alatt már el sem indulnak. Hangjuk ilyenkor abszolút nincs, egy enyhe brummogást lehet hallani ha nagyon közel hajolok hozzájuk, de ezt elnyomja a két nyolccentis tápventi hangja pedig csak 900-as fordulaton járnak. A maximális fordulatnak 80%-ot adtam meg, afölött már nem voltam kibékülve a zajjal és féltem, hogy a házban lévő alkatrészeket megpróbálják kiszippantani a radiátoron keresztül.

Ugyanazon beállítások mellett mint léghűtésnél volt (2770 MHz@1.44V), a CPU hőmérséklete 45 fokra, a magok 49 és 56 fokra álltak be egy pár óra elteltével. Mindezt a rendszer 30%-ra leszabályozott ventilátorokkal és újra feltett oldallappal tudja produkálni a legnagyobb csendben. A leghangosabb elem a gépben a táp és annak ventilátorai lettek, de ez már bőven elviselhető.
A magok közötti eltérés Prime-al tesztelve még nagyobb lett, ezért kicsit utánanéztem mi lehet a gond. Kiderült, hogy a processzorom IHS-e homorú, és a blokk sem teljesen sík. Egy kicsit felfekszik az IHS szélén az egyik oldalon, próbáltam elforgatni de nem jártam sikerrel. Megoldás van kettő, is de sajnos ezek garanciavesztéssel járnak. Még gondolkodok rajta mi legyen.

A végeredmény képekben:

Köszönöm OC-nek a rengeteg segítséget, jótanácsot és hogy annyit rámszánt az amúgy is elég szűkös szabadidejéből, nélküle nem lenne most vízhűtésem!
A fotók minőségéért elnézést mindenkitől, nem vagyok fényképész.
Végül egy Link kedvcsinálónak rengeteg fotóval, ötletgyűjtéshez is kiváló.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.