2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nagy használt VGA vásárlási tanácsadó

Avagy megateszt GeForce 8500 GT-től GTX 980 Ti-ig, mert a nagy videókártyás cikkem után 3 évvel újra kedvet kaptam!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - Végeredmény (erősorrend)

Elérkeztünk a tesztek végére, lássuk hát a végső sorrendet! A tesztek eredményeinek összegzéséhez a következő képletet használtam: minden kártyánál kiszámoltam, hogy az adott tesztben elért legjobb eredményhez képest hány %-ot teljesítettek, majd ezeket az eredményeket összeadtam. Az előző cikkeimhez képest annyit finomítottam a képleten, hogy a kis felbontásban és részletességgel mért százalék eredmények 1x-es, a közepes grafikával mértek 2x-es, a maximális beállítások pedig 3x-os szorzóval szerepelnek, vagyis ezekben a tesztekben rendre 100, 200, 300 pont szerezhető, azaz játékonként összesen 600. Erre azért volt szükség, hogy a kis felbontásban elhúzó, de nagy részletességnél elvérző kártyák ne tegyenek szert valótlan előnyre. Mivel a cikkben 20 játék szerepelt, ezért összesen 12000 pontot lehetett gyűjteni, abban az esetben, ha valamelyik kártya az összes tesztben az élen végez.

A lista elején csak GeForce-okat találunk, ám ez nem meglepő, hiszen az áruk is sokkal magasabb a cikk legerősebb Radeon modelljeinél. Utóbbiakat a vélhetőleg driver optimalizálatlanságból adódó, alacsony minőségi szinteken mutatott gyengébb teljesítményük is visszavetette, de az R9 290X így is szorosan a nyomában van a GTX 970-esnek, az R9 280X-re átnevezett HD 7970-es pedig megelőzte ősi ellenségét, a GTX 680-ast. Az elvileg modernebb felépítésű, ám gyengébb memóriarendszert használó R9 285-ös már nem szerepelt ilyen meggyőzően, és csak a gyengébb GK104-es modellekkel van partiban, a HD 7950-es pedig számomra érthetetlenül gyengén muzsikált, így összetettben alig tudta megelőzni a jóval kevésbé robosztus felépítésű 7870-est. Az első generációs dx11-es modellek közül a Fermis GeForce-ok szerepeltek jobban, hiszen még a GTX 480 is megelőzte a (fél)generációval újabb HD 6970-est.

A DirectX 10-es kártyák küzdelmében is NVIDIA dominancia figyelhető meg, ami elsősorban az elvileg modernebb felépítésű (és pár esetben valóban érezhetően gyorsabb) dx10-es Radeonok csapnivaló drivertámogatásának tudható be. Ennek ellenére elmondható, hogy az erősebb dx10-es modellek olykor meglepően jól szerepeltek a tesztekben, ám időtállóságuk egyre gyengébb lesz, hiszen amellett, hogy a drivertámogatásuk is véget ért, a jövőben egyre kevesebb olyan játék lesz, ami egyáltalán elindítható lesz dx11 támogatás hiányában. A lista végén érdemes egy pillantást vetni az Intel IGP szereplésére: gyakorlatilag a leggyengébb dx11-es modellel, a GeForce GT 430-al van egy szinten, és rengeteg dx10-es kártya is megelőzi annak ellenére, hogy sokkal kevesebb tesztet tudtak lefuttatni, így azokban értelemszerűen pontot sem szereztek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.