2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Monitor PC projekt!

Hogyan készült burkolat nélküli monitorokból, perofált lemezből és MDF lapokból egybeépített számítógép.

[ ÚJ TESZT ]

Monitor modding

A monitorok az eredeti formájukban nem igazán alkalmasak, hogy szorosan egymás mellé illesszem őket. A hátsó fém borítás és az azokat rögzítőcsavarok jó pár mm-el megnövelik az LCD panelek képe közötti távolságot. Az LCD panel oldalsó kávája 10 mm-es, azaz a panel szélétől 10 mm-re található az első képpont, amire rájön a hátsó fémburkolat lemezvastagsága és azt rögzítőcsavar fejének vastagsága. A két panelt egymás mellé téve 24 mm-re adódott a képtávolság. Ezen szerettem volna csökkenteni, felmerült magának az LCD panel keretének a megszabdalása is, de ezt elvetettem, középen ahol a két panel érintkezik, nem tudnám mivel összefogni a fényterelő fóliákat magával az LCD panellal, így csak a hátsó fémburkolatot alakítottam át.

Az eredeti üveglap borítást eltávolítottam a fém keretről, ami viszonylag könnyen ment, egy sniccerrel átvágtam a szivacsos két oldalas ragasztót. A ragasztó maradványok eltávolítása már nehezebb feladat volt.

A panel megfosztva az üveglaptól

A ragasztó maradványait nem volt könnyű eltávolítani

Az összefogó fém keretet óvatosan eltávolítottam a panelról. Nitro-higító segítségével a ragasztó maradványait sikerült eltüntetni. Felcsiszoltam a felületet és denaturált szesszel zsírtalanítottam.

Letisztított megcsiszolt keret

A keret kapott két réteg selyemfényű fekete akril lakkot.

Az LCD kerete lefestve

A keretek végül visszakerültek a helyükre.

Az LCD panel összeszerelve a már fekete kerettel

A két LCD panelt szorosan egymás mellé téve felkerültek a kétoldalas szivacsos ragasztó csíkok, melyek az egybe üveglapot rögzítik a panelok előtt.

Egymáshoz rögzített LCD panelok

Az üveglap helyére ragasztása nem volt egyszerű művelet, hiába takarítottam ki a korábbi porolós munkák után, még mindig elég sok porszem kavargott a műhelyben, hogy amíg az üveg lapot takarítgattam, újra lett pár porszem valamelyik LCD-n, de legvégül csak sikerült pormentesen a helyére ragasztani.

Az üveglap is a helyére került

Az elektronikát visszakötve a lakásban kipróbáltam, meggyőző volt a végeredmény.

Az első próba

Az LCD panelokat szorosan egymás mellé téve a hátsó 1 mm-es fémburkolat már nem ment a helyére, így azokat kicsit átszabtam sarokcsiszoló és 1 mm-es vágókorong segítségével. Lekerültek az eredeti rögzítőfülek is, mert a panelok rögzítését máshogy fogom megoldani. A jobb oldali panel inverterét is beljebb kellett telepíteni, hogy a majdani magát az egész monitor PC-t tartó láb rögzítési pontjait szimmetrikusan tudjam kialakítani. A kivágott lemez darabot az eredeti kivágás helyére rögzíttettem a hegesztéshez.

Az LCD fém borítása megszabdalva, előkészítve hegesztésre

A lemezek egymáshoz rögzítését ív hegesztővel végeztem el. A vékony 1 mm-es lemez miatt nem ment egyszerűen, és a varratok sem lettek 100%-osak, de kisebb állítgatás után sikerült úgy belőni az áram nagyságát, hogy átégetés nélkül sikerül már a két burkolatot összehegeszteni.

Összehegesztve és a varratok lecsiszolva...

...a másik oldalon is

A felületeket kétkomponensű javító kittel igazítottam meg, így eltűntek a sarokcsiszoló mélyebb karcai is.

A nagyobb hibák javítókittel eltüntetve...

...mindkét oldalon

A felület kapott még egy réteg szórókittet, hogy teljesen eltűnjenek a javítás nyomai, sajnos a teljes burkolat lefújásához nem volt elég a flakonban, újabb adag vásárlása után, és festés előtt a teljes lemezburkolat kap majd egy újabb réteget.

A felület szórókittet kapott

A felület szórókittet kapott

Az invertereket tartó hajtott elemeket popszegeccsel visszarögzítettem a helyükre. A jobb oldali panel beállítására szolgáló gombok panelját, két réteg szivacsos kétoldalas ragasztóval rögzítettem az inverterek burkolatán, miután az alkatrészek hosszabb lábait rövidre vagdaltam, hogy ne tudjanak a ragasztón átszúrva zárlatot okozni.

Az egyik gombos panel ideiglenesen az inverter fémburkolatára ragasztottam

Végül helyükre kerültek az elektronikát takaró fémburkolatok is, a jobb oldali panel burkolatát kicsit módosítani kellett, hogy a helyére menjen. Ezek a kisebb burkolatok csak ideiglenesen kerültek vissza, a méregetés és próbálgatás közben védik az LCD-k elektronikáját, későbbiekben le lesznek cserélve és a beállító gombok is máshol kapnak majd helyet.

egyben a két monitor

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mini BoomBox - zene bárhol, bármikor

    20 óra és 15.000 forint befektetésével, házilag épült, jó minőségű boombox, amely 13 órán át működik.

  • Antec-ASUS-NVIDIA

    2013-as Veletech moddingverseny nyereményház átalakításának története. Jelige: családon belül marad!

  • O.A.C - OpenAirCase

    Nyitott kivitelű számítógépház tervezési folyamata lézervágó berendezésre és casecon versenyre hangolva.

  • voland-féle casemod

    A 2014-es Veletech moddingversenyre épülő gépem alapját egy CoolerMaster Elite 335 ház adja - és sok-sok munka.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.