2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mobilhasználat külföldön, Románia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tavalyi Ausztriás cikkem után jöjjön az újabb, külföldi mobilozásról szóló cikk.

[ ÚJ TESZT ]

FIGYELEM! A cikket 2010. augusztusában írtam, akkor volt aktuális, de mára már elavult. Csak érdekességnek hagytam fenn, hamarosan új cikket írok.

Aki a délkeleti szomszédunkba (annak főleg Erdély nevű részére) látogat, jó árakat, lefedettséget talál. De ne szaladjunk még ennyire előre. Jelenleg Romániában négy és fél szolgáltató üzemel. Az hogy lehet? Kérdeznék sokan. A cikkből kiderül! Kezdjük is!

Roaming magyar SIM kártyával

T-Mobile:
A T-Mobile-osok az Orange, Cosmote és a Vodafone hálózatát használhatják egységes úniós percdíjakkal, vagyis a hívás 134 Ft, hívásfogadás 51,50 Ft, SMS 37,50 Ft. 3G roaming csak a Vodafone és az Orange hálózatán érhető el. Dominósoknak aktiválniuk kell a roaming szolgáltatást.

Telenor:
A Telenorosok is ugyanazokkal a percdíjakkal beszélhetnek, mint a T-Mobile-osok. Orange, Vodafone és Cosmote hálózat használható. 3G roaming a Vodafone és az Orange hálózatán.

Vodafone:
A Vodások is ugyanazokat a hálókat használhatják, azonos percdíjakkal, mint a többiek. A Passport hetijegy a Voda, Orange és Cosmote hálózaton elérhető. Passport hetijeggyel 1990 Ft-ért hazai percdíjakkal beszélhetünk. Indulás előtt érdemes elküldeni a 1270-re, hogy "SROA". Ezzel ellenőrizhetjük, hogy be van-e kapcsolva a Roaming. Ha nincs, akkor egy "ROA" szövegű SMS-el megtehetjük.

Helyi szolgáltatók:

Orange:

Románia piacvezető szolgáltatója, jelenleg 11 millió ügyféllel rendelkezik. Korábban Dialog-nak hívták. A GSM szolgáltatást 1997. júniusában, a 3G-t pedig 2006. júniusában indította. A csomagjaik átlagosak, de van pár jó ajánlatuk. Oldaluk valami miatt gyakran nem érhető el. Szerk.:Mivel múltkor nem volt elérhető az oldaluk, így nem találtam tarifákat, ezeket most pótolom. Az Orange-nél inkább szezonális, mint állandó ajánlatok vannak. Az alap tarifák nem rosszak, de az extraopciókat kell inkább használni. ITT és ITT is találunk opciókat, amúgy az oldalukon a feltöltőkártyás csomagok szekcióját ITT találjátok. Érdekesség még, hogy mivel az Orange több román focicsapat támogatója, így vannak külön focis csomagok, amiknél bónuszt kapunk ha nyer a csapatunk, meg a SIM-hez állítólag póló is jár. Ötletes kis csomagok.

Kijelzőn megjelenő felirat: orange, RO ORANGE (régebbi mobilokon a Dialog logó is megjelenhet)

Lefedettség:

A világos a GSM, a sötét a 3G. A GSM használható, bár nem a legjobb. A 3G itt a leggyengébb Romániában, kb. csak a hazai 3G szintjén van.

Vodafone:

Románia második legnagyobb, jelenleg közel 10 millió előfizetővel rendelkező hálózata. A GSM-et 1997. áprilisában, a 3G-t 2005. áprilisában indította. Korábban "Connex" néven üzemelt. Prepaid csomagjait "Cartela Vodafone" néven kell keresni. ITT vannak a tarifái, amik önmagukban se rosszak, de ha hozzávesszük a rengeteg Extraopciót, akkor hihetetlenül olcsón lehet vele telefonálni. A hálózaton belüli perceket szinte ingyen adják. Például 6€-ért 1000 hálózaton belüli perc, vagy SMS. Európa minden vezetékes számát is olcsón hívhatjuk. A Prepaid internet se drága, az árakat ITT találjuk. Érdemes odafigyelni, mivel a Vodafone Romania akár 21 Mbps-es 3G-t is kínál, de ezt csak a drágább feltöltős csomaggal érhetjük el. A havidíjas internet olcsóbb, és már kisebb csomaggal is megy a HSPA+, de ezt csak olyan igényelheti, akinek van Román lakcíme. Figyelem! Akinek a mobilja nem támogatja a 900 MHz-s 3G-t, az nem tudja használni mindenhol, mivel csak bizonyos helyeken van kiépítve a 2100 MHz-s háló.

Kijelzőn megjelenő felirat: vodafone RO, Vodafone RO (régebbi mobiloknál CONNEX, RO CONNEX, Connex vagy RO Mobifon felirat is megjelenhet)

Lefedettség:

A piros a 2G, lila a 3G. Erre mondják, hogy hihetetlen. A 2G is jó, de ilyen 3G lefedettséget nem sok országban találni. Oké, hogy 900 MHz, de akkor is. 21 Mbps-es HSPA+ jelenleg 16 városban érhető el.

COSMOTE:

Egyik legérdekesebb szolgáltató a román COSMOTE. A GSM-et 2000. áprilisában indította Cosmorom néven. A görög OTE 2005-ben vette meg, így lett a neve COSMOTE. Többször elveszítette a 3G licencet, meg se kapta hivatalosan a mai napig sem, de mégis van 3G hálózatuk, ugyanis megvették a Zapp nevű szolgáltatót. Érdekes még, hogy jelenleg a GSM/UMTS technológia mellett CDMA-at is szolgáltat. 7 millió előfizetője van. CDMA-at anno a Zapp szolgáltatott, de mivel megvették, ez a háló is az övék lett. Feltöltőkártyás csomagokat "Cartela COSMOTE"-nek hívják. ITT vannak a csomagok. Érdekes még, hogy az oldaluk bizonyos szempontból hiányos. Több opció nincs rajt, amik léteznek, mert a boltban meg volt hirdetve, de az oldalukon nem is szólnak róla. Érdemes venni ILYEN kártyát, mivel így 48€ (!) ajándékot kapunk. Ha valaki feltöltőkártyás netet szeretne használni, akkor is jó a COSMOTE, mivel jók a csomagjaik. Ezek ITT találhatók. Például 10€-ért kapunk 2GB-ot, amit egy hónapig használhatunk fel, és túllépés esetén is mindössze 1 eurocent egy megabájt. A net 7,2 Mbps-el megy.

Kijelzőn megjelenő felirat: RO COSMOTE, COSMOTE (régebbi mobilokon RO Cosmorom vagy Cosmorom)

Lefedettség:

GSM:

EDGE/UMTS:

CDMA:

Na, itt kissé kaotikus a helyzet, de megmagyarázok mindent. Az első képen a COSMOTE GSM lefedettsége látható. Erről elmondhatjuk, hogy nagyon jó. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy Romániában sok a hegy, és viszonylag nagy ország. A másodikon a világosabb szín az EDGE, a sötétebb a 3G. Az EDGE jó, a 3G a Magyarországinál jobb, de elmarad a Vodafone Romania szintjétől. A harmadikon a CDMA látható, mondjuk ez nekünk nem olyan fontos, úgyse tudjuk sima készülékkel használni, csak ha a COSMOTE-nél veszünk mondjuk CDMA modemet, vagy készüléket. Használható a CDMA lefedettség is.

DIGI:

Sokaknak ismerősen csenghet ez a név. Hogy miért? DIGI TV-ről hallott már valaki? Igen? És köze van ehhez? Kérdeznék sokan. Erre a válaszom: IGEN! A DIGI TV és a DIGI Mobil ugyanaz a cég. Romániában a DIGI a TV és vezetékes telefon mellett mobil szolgáltatást is nyújt. A remek, megújult oldalukon sok információt találni. De egy dolog miatt nem illik bele a cikkbe ez a szolgáltató. Ennek egy oka van: nincs Prepaid csomagja, így külföldi nem vehet. Csak a teljesség kedvéért kerül bele a cikkbe. 3G-t amúgy 2007. novemberében indította, GSM-et nem is szolgáltat. Jelenleg 2 millió (!) ügyféllel rendelkezik. Az áraik jók.

Kijelzőn megjelenő felirat: Digi.Mobil (régebbi mobilokon ROU 5)

Lefedettség:

A rózsaszín a 3G, a zöld a HSDPA. A 3G jó, de a HSDPA csak nagyobb városokban érhető el. Érdemes megfigyelni, hogy milyen okosan építik a hálózatot, elsősorban összefüggő területekre, közutak lefedettségére koncentrálnak.

Zapp:

Ez a négy és feledik szolgáltató. Bár megvette a COSMOTE, még az oldaluk működik, de el tudom képzelni, hogy már új előfizetést se lehet kötni, csak vezetékest, mert azt is szolgáltatnak. Régen ők szolgáltatták az NMT-t is. Megvétel előtt CDMA-t és 3G-t szolgáltattak.

Kijelzőn megjelenő felirat: Zapp (régebbi mobilokon ROU 6)

Lefedettség:

A világospiros a 153,6 kbps-es CDMA, a sötét a 3,1 Mbps-es, a sárga pedig a 3G.

Virtuális szolgáltatók:

Elvileg van ilyen is, de én se tudok róla többet. Nagy szám nem lehet a cég, mivel szinte mindenki a saját hálóval rendelkező szolgáltatókat használja.

Helyi SIM-et vennék. Melyiket válasszam?

Telefonálásra ajánlom:

A DIGI-t kizárhatjuk, mivel nincs Prepaid szolgáltatása. Az Oranget csak annak ajánlom akinek elég a gyengébb lefedettség, és hálón belül szeretne telefonálni. A Vodafone csomagjai jók. Ajánlom még a COSMOTE kártyát, mivel ha olyat vesz az ember, akkor rakni kell rá 3€-ót, és akkor 48€ ajándékot kap. Bármelyiket is válassza valaki, az aktiváljon valamilyen extraopciót, mert sokat spórolhat.

Internetezésre ajánlom:

Az Orange-t itt pláne nem ajánlom senkinek. Az áraik se olyan jók, a lefedettségük pedig gyenge. Ha valaki 2GB-os csomagot akar, annak ajánlom a COSMOTE csomagját, mivel ott 10€-ért kapja meg. A Vodánál ugyanez 14€, és míg a COSMOTE-nél 7,2 Mbps-el megy, addig a Vodánál le van korlátozva mindössze 3,6 Mbps-re. Viszont ha a hegyen is szeretnénk netezni, akkor a Vodát ajánlom a nagyon jó lefedettség miatt. Ha valakinek nem elég a 2GB, akkor már egyértelműen Vodát kell venni. 4GB-os csomag 20€, 8GB-os 30€. Előbbinél 7,2 Mbps a sebesség, az utóbbinál nincs korlátozva, akár 21,6 Mbps-el is megy. Azt senkinek sem ajánlom, hogy magyar SIM-el próbáljon netezni, mert a gatyája is rámegy, annyira drága!

Összefoglalás:

Romániában jó minőségű, és tényleg olcsó szolgáltatások vannak. A Vodafone 3G lefedettsége a világ egyik legjobbja. Ajánlom mindenkinek a helyi SIM vételét, mert sokat lehet vele spórolni. A GSM lefedettség is amerre jártam jó volt, a COSMOTE lefedettsége egyszer sem ment el, a Voda ritkán, az Orange kicsit többször.

Remélem tetszett a cikk, várom a hozzászólásokat! Ha van valami kérdésed, akkor kérdezz, mert lehet, hogy tudom rá a választ, csak kimaradt a cikkből. Ha hibát találsz, arról is értesíts!

Azóta történt

Előzmények

  • A jövő

    Gondolom sokan nem tudják, hogy mi is lesz a mobilhálózatok jövője. Erre próbáltam választ találni.

  • Negyedik szolgáltató?

    A sikertelen 2008-as tender után elkezdtem gondolkodni: Lesz-e valaha negyedik szolgáltató?

  • Mobilhasználat külföldön, Ausztria

    Ezt a cikket azért írom, hogy segítséget adjak azoknak, akik külföldön szeretnék használni a mobiljukat.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.