2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Mionix Naos 5000

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az előző egerem 3 év után megadta magát, ezért egy új egeret vettem egy ismeretlen svéd gyártótól.

[ ÚJ TESZT ]

Történt, hogy az előző egerem, hosszú szolgálat után (3 év, nálam már ez is rekordnak számít...) megadta magát. Hát, nem voltam nagyon taccson, mint mondtam teljesen elégedett voltam az "üzemidejével", így el is kezdtem keresni egy utódot. Amit biztosan tudtam, hogy nagyobb méretű egerek jöhetnek csak szóba. Sajnos hosszú napok, hetek után sem akadtam megfelelőre, az egyik túl kicsi volt, a másik túl sok hasznavehetetlen, zavaró, csicsás gombbal rendelkezett, a harmadik köztudottan elkezdett szétbomlani néhány hónap után, mert egyszerűen gagyi volt az anyaghasználat...

Végül ráakadtam erre a viszonylag új márkára: Mionix

Kiszemeltem látszólag minden kritériumnak megfelelt: nagy méretű volt, súlyos és ezen felül még súlyozható is, lézeres (ráadásul egy elég jó szenzorral szerelve), nem volt túlságosan telepakolva szerencsétlen próbálkozásokkal arra, hogy egy egéren tudjunk másfél oldalas szöveget megírni (magyarán nem volt rajta rengeteg hasznavehetetlen gomb), az anyaghasználatot pedig rendkívül naiv módon elfogadtam, hiszen a termék svéd, biztosan jó lesz.
Szerencsére nem kellett csalódnom. Ugyan műanyag a szerkezet, és érdekes, tapadós felületű, de ez NEM bevonat, az egész anyag ilyen, nem fog lekopni. Direkt próbáltam kapargatni, semmi nem történt.

Egyetlen kis bökkenő volt, az ára. Megközelítőleg 15 ezer forintot kóstál a Naos 5000 modell. Aki ezt (jogosan) sokallja egy egérért az megveheti a kistestvért, a Naos 3200-at, ami pontosan ugyanilyen felszereltségű, méretű, minőségű, kivéve a szenzort, ami az ő esetében egy jóval gyengébb optikai. Persze ettől még a legtöbbeknek tökéletes választás (hiszen így is prémium kategória), de én mindenképp lézereset szerettem volna. Van még az új üdvöske, a Naos 8200, ő azoknak készült akik kevésnek találják az 5040 DPI-s Naos 5000-et.


Íme a design, amely azonos mindhárom modell esetében (bővebben később)

Csomagolás

Nem vagyok megszállottja a csomagolásnak, hiszen úgyis csak átmeneti, de úgy érzem, ez esetben említésre méltó amit kapunk. Nem a megszokott műanyag egybezárt, kibonthatatlan, egyszer használatos kommersz szemetet kapjuk szállítóeszköz gyanánt, hanem egy igényes papír dobozkát. Érdekessége, hogy mágneses, tehát patika állapotban marad kibontás után is. Hogy akkor mi akadályozza meg, hogy illetéktelen kezek kilopják a dolgainkat szállítás közben? Egy "plombaként" üzemelő perforált műanyag akasztó, amely kilóg a doboz tetejéből. Amíg ezt le nem tépjük ugyan kinyithatjuk a dobozt és láthatjuk a dolgokat, de a műanyag védőt nem tudjuk leemelni az egérről és tartozékairól.


A doboz is azonos (persze a feliratokat kivéve) az eltérő modellek esetén

Összegezve itt valóban azt kapjuk, amit jogosan el is várunk egy ilyen tetemesebb összegért.

Tartozékok

Egy egér esetében nem várhatunk túl sokat, viszont megint csak figyelmes lépés a Mionix részéről, hogy az egyébként aranyozott USB csatlakozó egy védővel érkezik hozzánk. Kapunk még egy kis tájékoztatót, és természetesen a súlyokat. Összesen 8 darab 5 grammos súllyal egészíthetjük ki az egeret, oldalanként néggyel. A súlyok sem ömlesztett formában érkeznek, hanem kipárnázott, külön kis fémdobozkában.


A súlyok dobozukban

Természetesen minden egyes kis tömböcskén ott van a Mionix logója, és a tömege.

Dizájn

A Mionix büszkén hirdeti ergonomikus dizájnját, mely hosszú órás meccsek után sem fárasztja le a kezünket. Ezt csak igazolni tudom.

Az első 10 percben nagyon furcsa volt, de egyből kényelmesnek találtam. Fél óra után a régi egeret kézbe véve pedig nem tudtam elhinni, hogy én ezzel több éven keresztül működni tudtam.

Könnyen észrevehető, hogy jóval szélesebb egy átlagos egérnél. Ennek, és a "hullámos" jobb oldalnak köszönhetően a gyűrűs ujjunk is az egéren tud pihenni. Szinte olyan érzés, mintha lenne valami feladata is.

Az egész egérre jellemző a kényelmes irányításra való törekedés. Minden ujjunknak megtaláljuk a kiképzett helyet, kis "völgyet", amelyből nem fog elmozdulni.
Gombok terén a nyilvánvaló kettőn, és a görgőn kívül találunk még kettő darab DPI állító gombot a görgő alatt, a kezünkhöz közelebb. Nem valószínű, hogy egy meccs közepén véletlen benyomnánk, de ha mégis tartunk ettől, akkor az egyébként nagyon is jól kidolgozott szoftverrel könnyedén átprogramozhatjuk, esetleg le is tilthatjuk a feleslegesnek ítélt gombokat. Van még bal oldalon két szokásos gomb, melyek alapértelmezett esetben böngésző előre/hátra funkcióval bírnak.

A súlyokat az egér aljába pakolhatjuk, két oldalon kinyitható kis "ablakokba".


Két oldalt láthatóak a súlyok helyei, illetve az azokat nyitó kis "pöckök"

Érdekes és szép része a dizájnnak a megvilágítás, habár sok gyakorlati haszna nincs. A görgő, a DPI állító gombok, a DPI fokozatot jelző ledek (3 db, bal oldalon elöl), és végül természetesen a Mionix logó tenyerünk alatt, általunk választható színben világítanak. Az is állítható, hogy a felsoroltak közül melyek világítsanak, és melyek ne.
A kábelre sem lehet panasz, jó minőségű, sűrű harisnyával van borítva, mint az el is várható ebben az árfekvésben, továbbá rendelkezik egy zajszűrővel is.

Támogatás

A Mionix oldaláról letölthető szoftverrel minden gombot, világítást, funkciót, DPI-t...tényleg mindent átprogramozhatunk, többféle profilt hozhatunk létre. Én egyből egy béta firmware/driver frissítést is eszközöltem, teszi a dolgát rendesen.

Kettő év garanciát kapunk az egérre, ami szerintem átlagosnak mondható. Ezzel van az egyetlen fenntartásom, én szívesebben láttam volna mondjuk 3, 4, vagy akár 5 évet, de megértem, hiszen pl. egy olyan júzer mint én, simán hazavág bármilyen egeret 2-3 év alatt, nincs az a mikrokapcsoló ami ellenállna nekünk, gémereknek.

Specifikációk

Szenzor: Avago 9500 5040 DPI (lézer, 1000 Hz poll time, 30 G gyorsulás, 40 kHz -es mintavétel, 5.1 m/s-es követési sebesség...)

Memória: 128 kb beépített (ahová elmenthetjük a letölthető programmal kreált profilokat)

Tömeg: 106 g

Állítható DPI: 3 fokozat, melyek programozhatóak a szoftverből

Összegzés

Örülök, hogy végül a Mionix egerét választottam. Teljesen elégedett vagyok vele, és bízom benne, hogy sokáig "hű társam" lesz. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Mionix termékeit.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.