2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen gépet vegyek? /Avagy a számítógép vásárlás alapjai/ V1.5

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy gondoltam, elkészítem ezt a rövid gyorstalpalót, hogy segítsek a számítógépvásárlás...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy gondoltam, elkészítem ezt a rövid gyorstalpalót, hogy segítsek a számítógépvásárlás előtt állóknak, hogy igényeiknek megfelelő gépet állíthassanak össze, amely kihozza a pénzükből a maximumot, és ne kelljen hipermarketes gépekre fanyalodniuk, mert azok bizony gyakran nem érik meg a pénzüket.

Először is azt kell megnéznünk, mennyi a maximum, amit rá tudunk szánni, hisz ez általában nagyban csökkenti a lehetőségeinket . (Másik lehetőség egy irányárat venni alapul, amitől esetleg kicsit felfelé is el lehet térni, ha úgy sokkal jobban járnánk)

Másodszor, ha megvan az összeg akkor (vagy még előtte) meg kell gondolnunk, hogy mire fogjuk használni, hiszen teljesen más kell mozizásra, és más játékra (másban kell erősnek lennie)

Játékra: Erős videókártya, sok memória, minimum közepes teljesítményű processzor
Netezésre, irodai munkára: tulajdonképpen a ma kapható alap konfigurációk bármelyike elég (a sok memória jól jön, például leválogatásnál)
Videoszerkesztésre, photoshopra: gyors processzor, sok memória, jó és gyors winchester, (bármilyen videokártya elegendő, ha nem akarunk speciális hardveres dekódolást)
Renderelésre: gyors processzor, erős videókártya, szintén jól jön a memória
Mozizásra: HTPC-khez HD kompatibilis videókártya, nagy, szép monitor, jó hangrendszer, sokszor szempont hogy halk legyen a gép
Zenehallgatásra: márkás (nem integrált!) hangkártya, jó hangfal

Ergonómia: a kezelőfelület nagyon fontos, hiszen sok időt töltünk a gép előtt, és a kényelmes egér, vagy billentyűzet bármilyen gépnél sokat számít, de talán az irodában a legfontosabb, mert ott aktívan használjuk általában mindkettőt, és a nyűggel teli munkát megkönnyítheti, ha kényelmes környezetben dolgozunk. Ha sokat ülünk a monitor előtt, szemünket kímélendő, megfontolandó egy TFT monitor, hiszen az sokkal kevésbé fárasztja a szemünket...

Harmadszor, ha megvan, hogy miben legyen izmosabb a gép, fel kell mérnünk, hogy mekkora teljesítmény az, amire valóban szükségünk van. Tehát lehet hogy mi játékra akarunk gépet, és meg tudnánk venni az eggyel nagyobb procit (pl: E6400-ast E6300-as helyett) de meg kell gondolnunk, hogy kell-e nekünk az a kis többletteljesítmény, hisz ha az E6300 már kevésnek bizonyul, akkor az E6400-al se lennénk beljebb.Vagy egyáltalán kell-e nekünk dual core (két magos) processzor? Kell olyan videókártya amivel 1600x1200-ban tudunk játszani szűrőkkel együtt, ha a monitorunk felbontása csak 1280x1024 pixel? Persze itt bejön a képbe, hogy gondoljunk a jövőre is, mert jönnek majd a hardverigényesebb játékok. De nem járunk jobban, ha akkor fejlesztünk csupán? Az elmúlt évek azt mutatják, hogy a hardverek folyamatosan vesztenek értékükből, ahogy újabbak jelennek meg, egyre olcsóbbak lesznek... Lehet, hogy meg tudnánk fizetni a jobbat, de a kérdés, hogy meg akarjuk-e?

Negyedszer, a különböző elemek legyenek összhangban, tehát ne vegyünk Celeron processzor alá izmos videókártyát, mert nem fogja kihajtani, és csupán olyan teljesítményt fogunk elérni, mint egy gyengébb videókártyával.
De a példa a RAM-mal is működik, mert lehet Conroe processzorunk Geforce 8-as videókártyával, ha mellécsapunk 512MB RAM-ot, az összes komoly játék szaggatni fog, mert swappel a winchester...

Minden géphez minőségi tápot érdemes venni (pl: FSP, Chieftec) mert egy rossz minőségű táp instabillá teheti a gépet, és fokozottan fennáll a túlfeszültség veszélye, ami tönkreteheti a gépünket (manapság egy 400W-os Chieftec-et 10.000Ft körül megkap az ember, ami a mai konfigurációk nagy többségére elég, akinek meg nagyon sok pénze van a többi alkatrészre (400-500ezer+), annak legyen 15-20 ezer forintja egy nagyon izmos tápra)
Szempont lehet még gépünk kinézete, és hangja, mert bizony ha halk gépet akarunk, vagy akár szépet, az általában további súlyos ezrekbe kerül. Itt említeném meg a házak kérdését is. A számítógépház kiválasztásánál a kinézeten kívül fontos lehet a könnyű szerelhetőség és a jó légáramlat, ugyanis egy ''szellős'' házban sokkal kisebb zaj mellett érhetjük el ugyanazt a hőfokot. Az igazán jó házak elég drágák, el kell döntenünk mennyit áldozunk gépünk kinézetére, és hangjára. A hanghoz tartozik még az is, hogy ha halk gépet akarunk érdemes márkás hűtési megoldásokat választani (Pl: Arctic Cooling, Zalman, Scythe, stb). Esetleg ventillátor szabályzót is beköthetünk, ha alaplapunk nem támogatná ezt a funkciót (egyes ventillátorokat szabályzóval árusítanak).


Sokan írják, hogy nekik fontos, hogy jó tuningpotenciálja legyen a gépüknek, de ez ne legyen fontos, mert például egy 7300GS magját akár duplájára is gyorsíthatjuk, míg egy 7950GT-t, amit csak 30%-kal tudunk általában túlhajtani, mégsem egy kategória a kettő (Tehát teljesítményre vásároljuk, a megadott árkategóriában)
Merevlemez, winchester, HDD: Ez a három egy és ugyanaz, a hely ahol tárolunk minden adatot. Manapság egyre nő a programok mérete, a játékoké úgyszintén, és sok feladat is bizony egyre többet emészt fel merevlemezünkből. Előnyei közé tartozik, hogy mostanság nem lehet már nagyon kis merevlemezeket kapni, és utólag is könnyen bővíthető még egy hozzáadásával. 160GB-nál kezdődik igazán az élet, de vannak olyan munkák, és felhasználási területek ahova ez a kapacitás felesleges.

Ezek a legfőbb szempontok gépvásárlásnál, ezek után ha letisztáztuk mit akarunk, akkor jöhet a konkrét alkatrészek keresgélése...

OFF: Az én szívem a kiemelkedő ár-teljesítmény mutatóval rendelkező gépekhez húz, mert low-endnek sokszor nagyon gyér a teljesítménye, a high-endre meg nem biztos, hogy szüksége/pénze van az embernek...

Lord Tom

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.