2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Miért is fizetünk?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Pénteken Budapestről Pécsre utaztam. Mivel sztrájk volt, kénytelen voltam megtenni gyalog...

[ ÚJ TESZT ]

Pénteken Budapestről Pécsre utaztam. Mivel sztrájk volt, kénytelen voltam megtenni gyalog az Árpád-híd-Keleti távot, de ez engem nagyon nem idegesített, láttam a várost, különben meg legalább befagyiztam útközben, és pénzt is kellett kivennem. Ez utóbbival voltak komoly gondok.

Leszálltam a volánról Árpád-hídnál. Újult erővel vetettem bele magam a metróállomás rejtelmeibe, hogy kérdőre vonassam magam egy ATM-nél mindenféle pink kóddal, meg valamilyen felvenni kívánt összeggel kapcsolatban. Kártya be, adatok megadása, várok, várok... Semmi. Jön az SMS, hogy levették a pénzt, de az automata, mint aki jól végezte dolgát, kiadta a kártyát, de a pénzt nem. Anyád, mondom, most mi lesz? Jött 2 perc múlva a sztornó SMS.
Tovább, a Nyugati felé. Ott eljátszotta velem a Westend elején kiállított ATM a fenti hülyeséget, a Westend végén található hardverhibát írt ki. Még nem voltam ideges, a 6. ilyennél azonban már igen. Mennyi az esélye annak, hogy egymástól függetlenül 6 db OTP-s ATM bemondja az unalmast? Velem ez történt. Esetemben az a bizonyos 50:50% általában 10:90%, lehetőleg a rosszabbik eshetőség felé erősen eltolódva. Egyáltalán nem csodálkoztam. Végül a Keleti környékén sikerült találnom egy jól működő automatát, és elhúzhattam végre szeretett városomba.

Az összes pénzkivételi kisérleteimet beleszámítva, 10-ből 1x nem működik az OTP automata. Ez jellemző Gyöngyösön (mondjuk ott más oka is lehet, például a földbe ágyazott elfeledett atomtemető, elég csak megnézni az utcán az embereket...), Budapesten, de jellemző volt Barcson én Sopronban is.

Hazai gyakorlat, hogy a bankok "kezelési költség", és egyéb megfejthetetlen baromságok alatt súlyos összegeket vonnak le azért, ha te éppenséggel ki szeretnél szedni valamennyi készpénzt egy automatánál. Ezt többnyire azzal magyarázzák, hogy a géppark fenntartására, és karbantartására fordítódik. Mint a mellékelt példa is mutatja, a géppark itthon egy kalap sz*r (nem csak az OTP-nél, de más banknál is), a díjat viszont könyörtelenül beszedik (egy kivétellel, Unicredit). És ez így van a számlavezetéssel, a számlamegszüntetéssel, idegen ATMből kivett zsöcivel, és ezer ilyen pici dologgal.

Kérdezem én:

-Miért nekem költség, hogy átvitt értelemben a bank forgathassa a pénzemet?
-Miért fizetek azért, hogy kivegyem a saját pénzemet akkor, és ahol csak akarom?
-Ha annyira a haladás útján van az ország, miért döglenek meg tizesével az ATM-ek helytől és időtől függetlenül?
-?
-?
-?
-?
-?
-?
-?
-stb...

Jah igen, ez Magyarország. Most már kezdem érteni, miből lesznek itt "leggazdagabb emberek".

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.