2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Miért Firefox? (fejlesztői szemmel)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez a téma bizonyára szálka sokak szemében, akik megrögzött hívei egy-egy böngészőnek,...

[ ÚJ TESZT ]

Ez a téma bizonyára szálka sokak szemében, akik megrögzött hívei egy-egy böngészőnek, de páran talán érdekesnek találják majd az alábbi érveimet.

[kép]

Mindennapi használatra az Internet Explorer (értve ez alatt akár a 6-os, nem csak a 7-es verziót) is tökéletesen megfelelne, mindent tud amit egy böngészőnek nagyon muszáj, és ez nekem igazából elég is lenne.

Ott van persze az Opera is. Szebb, jobb, gyorsabb mindegyiknél, beépítve tartalmaz egy rakás fejlesztői funkciót, amit a Firefoxhoz külön le kell tölteni.

De webfejlesztőként mégis a Firefoxot választottam, annak ellenére, hogy ez a leglassabb, és ez zabálja a legtöbb erőforrást (ehh, ugyanmá elég ócsó manapság a hárdver), viszont emögött áll a legnagyobb közösség, ha úgy vesszük a legproduktívabb fejlesztőgárda.

Minden a bővíthetőségen múlik:
● Az Internet Explorer bővíthetősége nehézkes, nem túl sok kiegészítő szaladgál odakint, azok többsége is inkább spyware.
● Az Opera bővítése már egy fokkal egyszerűbb, de még mindig nem az igazi, és mivel nem Open Source, ezért nem áll mögötte annyi fejlesztő, hogy az mindent igényt kielégítsen (bár mint írtam rengeteg funkciót beépítve tartalmaz).
● A Firefox viszont a már említett okokból majdnem mindenre képessé tehető, amit egyszeri halandó el bír képzelni. A Firefox bővítése egyszerű, kevés programozási tudással is elsajátítható (azért a webprogramozás nem elhanyagolható) és sokan csinálják. Akik szinte mind webfejlesztők. És a webfejlesztők általában tudják mi kell a webfejlesztőknek. És itt zárul a kör. (Valamint és-sel nem kezdünk mondatot.)

Alant következik néhány kiterjesztés, ami nélkül ma már nehézkesnek találnám a webfejlesztői munkát:


DOM Inspector

Ez a kiterjesztés gyári tartozéka a Firefoxnak, automatikusan feltelepül, hacsak nem mondjuk meg a telepítőnek, hogy ne. Segítségével bejárhatjuk egy oldal objektum struktúráját, megtekinthetjük azok minden JavaScript és CSS tulajdonságát, ami néha igencsak jól jöhet egy bosszantó hiba felderítésénél. (Azért később lesz jobb is.)

[kép]


HTML Validator

A HTML Validatorral gyakorlatilag valósidőben (úgy értem a megjelenítéssel együtt) ellenőrizhetjük a HTML kódunk helyességét. Ez főleg azoknak jó, akik mindenáron valid kódot szeretnének generálni, nem mellesleg szintén jó tipikus bosszantó hibák felderítésére. [link]

[kép]


Live HTTP Headers

Vele már inkább a szerveroldali programozók fognak hosszabb barátságot kötni, mivel lehetővé teszi a konkrét HTTP fejléceket figyelését (szintén valós időben), azok teljes részletességében. Bizony néha nem árt tudni, hogy mi folyik a háttérben. [link]

[kép]


User Agent Switcher

Ezt gondolom nem kell bemutatni igazán senkinek. Vannak bizonyos gonosz oldalak, melyek negatív diszkriminációt alkalmaznak egyes böngészőkkel szemben. Na hát az egyszerűbbeket ezzel könnyen be lehet csapni, az okosabbak úgyis rájönnek. Akkor is jól jöhet, ha esetleg mi szeretnénk megkülönböztetett figyelemben részesíteni az egyes böngészőket és ezt ki is próbálnánk. [link]

[kép]


IE Tab

Mivel a böngészőpiac eloszlása jelenleg igen nagy túlsúlyt mutat az Internet Explorer irányába, ezért nem elég, ha Firefoxban jól néz ki az oldalunk, sőt még az sem, ha a HTML Validator teljesen érvényesnek találja azt, nem árt leellenőrizni, hogy odaát is minden úgy néz ki, mint ahogy elképzeltük. Na de ezért egy külön ablakot elindítani? Egy kattintás és átváltottunk az Internet Explorer megjelenítő motorjára. El sem hagytuk az egérrel a Firefoxot. [link]

[kép]


És a végére hagytam a két legjobbat:

Web Developer Toolbar

Na ez itt a mindenes. Ezzel lehet letiltani, engedélyezni, szerkeszteni, megmérni, megszámolni, kielemezni, mindent. Nem is sorolom fel, igazából egy külön cikket lehetne írni róla, de akit érdekel, az majd úgyis felrakja és meglátja. Márpedig enélkül nem élet az élet (egy webfejlesztő számára). [link]

[kép]


Firebug

És a másik etalon (mert bátran merem annak nevezni) a Firebug. Alapvetően ugyanazt tudja, mint a DOM Inspector csak jobban. Oldalsávként beépül az oldal aljára így könnyebben elérhető, az oldal szerkezetét HTML-kód formájában jeleníti meg, de ugyanúgy fastruktúrában, így talán kezelhetőbb és átláthatóbb is. Képes még JavaScript hibák és AJAX tranzakciók figyelésére, valamint szkriptek debuggolására, mindezt természetesen valós időben. Ha ez még mindig nem elég, a HTML struktúrában akár módosíthatjuk is az egyes elemek attribútumait, így könnyebb kipróbálni ezt-azt, ha nem akarjuk megkeresgélni az eredeti kódban. Más szóval: nélkülözhetetlen. [link]

[kép]


A teljesség igénye nélkül a kiterjesztésekről ennyit. Aki többet szeretne, szemezgessen bátran a Mozilla kiterjesztés oldalain ([link]). Viszont egy nagyon fontos dolgot még megemlítenék.

Szabványkezelés

Léteznek ugye a webszabványok (ajánlások), melyeket azért készítettek, amiért a szabványokat általában: hogy ne különféle trükközésekkel kelljen elérni, hogy klienstől függetlenül ugyanazt lássa mindenki. Persze a szabvány nagyon szép és jó, de csak ha betartják. Sajnos (?) még nem jött el az az ideális világ, ahol mindenki a szabványok szerint él és nincsenek inkompatibilitási problémák. De legyünk optimisták és fejlesszünk szabványosan, hátha egyszer még kifizetődik ez a kis fáradság!

A fenti három böngésző szabványértelmező versenyében a Firefox és az Opera fej-fej mellett vezet, az Internet Explorer 7 pedig valahol hátul poroszkál a futottak még kategóriában (a 6-ost meg már meg sem említjük). Sajnos ez a helyzet, úgyhogy marad a trükközés, de egy újabb érv, amiért érdemes Firefoxban fejleszteni (a szabványosság szempontjából).

Nekem mindhárom böngésző telepítve van a gépemen, mivel egy készülő honlapot mindegyikben tesztelnem kell (nem árt több verziót is), de napi használatra is a Firefoxot rendszeresítettem, mert van még egy-két kiterjesztés, ami nem csak fejlesztői szemmel teszi vonzóvá, de ezt majd egy másik írásban ;)

Kapcsolódó:
Firefox kiterjesztések Opera megfelelői: [link]
Developer Toolbar Internet Explorerhez: [link]

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.