2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Mi az Anime? (Japán animációs filmek)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok. Mivel az utóbbi időben elég sok szó esik az animékről a Napi Anime szavazás kapcsán, ezért úgy...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok.
Mivel az utóbbi időben elég sok szó esik az animékről a Napi Anime szavazás kapcsán, ezért úgy gondoltam, írok egy kis ismertetőt - kedvcsinálót - azok számára, akik esetleg nem tudják, mit is jelent tulajdonképpen maga az Anime fogalma. Osamu Tezuka tekinthető a műfaj atyjának. Első (fekete-fehér) képregényei a megszólalásig hasonlítanak az 1930-1940-es évek amerikai rajzstílusára. Osamu egy nagyon vizuális forma létrehozásával kísérletezett. A női alakok ábrázolásánál a korabeli amerikai szexideált vette alapul (pl. Betty Boop) nagy kék szemű, szőke és karcsú. Megfigyelhető, hogy ezt a jó és gonosz szereplők közötti megkülönböztetésre is használják, A gonoszoknak keskeny szemük van. Tulajdonképpen a képregény rajzolási stílusát vitték át az animációs filmekbe.

Az anime tulajdonképpen a Japán Animációt jelenti. Az angol "animated" kifejezésből vették át a japánok, és nagyjából megfelel a hazai rajzfilm fogalmának. Azonban a kettő teljesen különböző! Azaz az anime nem az itthoni rajzfilmek keleti megfelelője, hanem egy kategória, ami az élőszereplős filmek és rajzfilmek mellett teljesen különálló stílust képvisel. A legtöbben azért értik félre az animéket, mivel nálunk a rajzfilmek általában gyerekeknek készülnek, Japánban pedig önálló műfajként létezik. Azaz különféle stílusra tagolódik, akárcsak az élőszereplős filmek. Vannak gyerekeknek készült animék is, de a legtöbb ilyen alkotás kifejezetten a felnőtt korosztályt célozza meg. Itthon sokan negatívan ítélik meg az ilyen filmeket. Pedig pusztán arról van szó, hogy a Japán életfelfogás gyökeresen különbözik a miénktől, és ez gyakran félreértésekhez vezet. Például a halál, erőszak, szexualitás naturális ábrázolása, ami az anime stílusú filmek gyakori velejárója. Sokszor még a gyerekeknek szánt animékben is szerepelnek ezek a dolgok, amit nekünk kicsit nehéz elfogadnunk, de ott ez mindennaposnak számít. Nem lehet általánosságban beszélnünk az animékről, mert minden anime más. Létezik gyerekeknek és felnőtteknek, fiúknak és lányoknak szóló anime egyaránt, de ezen felül olyan egyéb hagyományosnak számító kategóriák is, mint sci-fi, romantikus, akció, vagy fantázia.

Maguk a filmek négy nagy csoportra oszthatók:

- TV (TV Special) : Azokat az animéket jelölik így, amiket a televízióban vetítenek először, és legtöbbször sorozatok, azaz több epizódból állnak. A TV Special attól "special" hogy szakít az eredeti sztorival, eredeti szereplőkkel, és általában mellékszereplők történetét meséli el.

- OVA (OAV): Az Original Video Animation rövidítése (Original Animated Video), az ilyen filmeket valamilyen adathordozón (DVD-n / Blu-Ray-on) jelenítik meg, és legtöbbször nem vetítik le a TV-ben. Az OVA-k lassan készülnek, évente egy-két rész csak, és másik jellemzőjük, hogy sokkal kidolgozottabbak, mint a heti megjelénésű társaik. A felbontásuk is sokkal jobb (Blu-Ray-nál főleg, 1080p-ben igazán lenyűgözőek az ilyen filmek).

- ONA: Az Original Net Anime rövidítése, az ilyen animéket kizárólag neten keresztüli forgalmazásra készítik. Legtöbbjük fan-made, de néha előfordul hogy előbb jelenik meg egy sorozat a neten, mint a TV-ben, akkor szintén megkapja a titulust.

- MOVIE: Azaz mozifilm, ezeket az animéket általában moziban történő vetítésre készítették. A mostani filmek már mind szélesvásznúak.

A stílusok pedig a következőek:

- Kaland/Akció: Az anime témája a küzdősportokra, kardvívásra és ezekhez hasonló témákra koncentrál.
- Shoujo: Jelentése: fiatal lány. Olyan animére utal, ami főleg lányokat céloz meg.
- Shounen: Jelentése: fiatal fiú. Olyan animére utal, ami főleg fiatalabb fiúkat céloz meg.
- Seinen: Jelentése: fiatal férfi. Olyan anime, ami tinédzser fiúkat és/vagy fiatal férfiakat céloz meg.
- Josei: Jelentése: fiatal nő. Meglepő fordulat: fiatal nőket célzó anime.
- Kodomo: Jelentése: gyermek. Gyerekeknek készült anime.
- Bishoujo: Jelentése: széplány. Bármely olyan anime, melynek szereplői szép lányok/nők.
- Bishounen: Jelentése: helyes fiú. Bármely olyan animére használható, melynek szereplői helyes fiúk/férfiak.
- Mecha: Olyan anime amiben különleges robotok vannak.
- Mahou Shoujo/Magic-girl: (fő)szereplői szupererővel rendelkező lányok.
- Mahou Shounen: (fő)szereplői szupererővel rendelkező fiúk.
- Hárem: Olyan anime amiben egy csapatnyi lány egy (elvétve kettő) fiúhoz "tartozik".
- Ecchi: Jelentése: ártatlan szexualitás. Szexuális tartalmú (általában) humoros jelenetekkel, illetve bármire rá lehet fogni, amiben van egy kis (ártatlan) meztelenkedés.
- Hentai: Jelentése: abnormális vagy perverz. Az előszeretettel "mangapornó"-nak vagy "pornóanimé"-nek titulált műfaj, erőteljesen szexuális tartalmú jelenetekkel.
- Shoujo-ai: Jelentése: lány-szerelem.
- Shounen-ai: Jelentése: fiú-szerelem. Japánban inkább a Boys Love (BL) kifejezést használják rá.
- Yaoi: A férfiak közti szerelem.
- Yuri: Lány, lány közti szerelem.

Remélem ez a rövid kis áttekintés mindenkinek hasznos volt, és lesznek páran, akik kedvet kapnak hozzá, hogy megnézzenek egy pár animét. Hiszen az anime nem azonos a rajzfilmmel, azaz nem kell "Kinőttem én már a rajzfilmekből!" felkiáltással sarokba hajítani a témát. Egyszerűen csak ki kell választani olyan stílusú animét, amelyik tetszik, és olyanokat nézni. Választék van bőven.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.