2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mennyit spórolok a D.E.S.-el?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kíváncsiságom arra sarkallott, hogy megnézzem mennyit spórolok ha kihasználom az alaplapomban...

[ ÚJ TESZT ]

Kíváncsiságom arra sarkallott, hogy megnézzem mennyit spórolok ha kihasználom az alaplapomban rejlő energiatakarékos funkciókat, főleg ha kombinálom őket. Mivel fogyasztás mérővel nem rendelkezem ezért csak szoftveresen mért adatokat fogok kapni, amiket ennek megfelelő kritikával kell illetni!

A magyar dokumentáció általánosságban, röviden és tömören összefoglalja a D.E.S. lényegét. A Gigabyte EP35-ös lapjai azért kapták az E előtagot, mert energiatakarékosak a megfelelő szoftver feltelepítése után. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a (non E-s) P35-ös (illetve az X38/X48-as chipsetű) alaplapok közül is támogatja ezt a funkciót valamennyi Rev 2.1-es lap (némely esetben BIOS frissítés szükséges lehet). A cikk megírásában nagy segítségemre volt egy már meglévő angol nyelvű teszt. Ezen írásom nem annak a tesztnek a fordítása, értelmezése, hanem a saját rendszerem által elért spórolás mértékének publikálása. Lényegében ahhoz a teszthez annyit szeretnék hozzátenni, hogy a gépemmel (más chipset / processzor) mennyit spórolok. Mivel elég közkedvelt alkatrészekből áll össze a gépem, ezért hasznos és tanulságos lehet más (hasonló) konfigurációval rendelkező tulajok számára is. Fontos megjegyezni, hogy a D.E.S.-t csak alapon (tuning nélkül) tesztelem illetve nem is játékok, renderelés, tömörítés, stb alatt. Nyilvánvalóan csak ezen esetben beszélhetünk érdemi spórolásról. Az alapfogalmak, a működés megértéséhez és az ellenőrzött teszteredmények megismeréséhez a korábban linkelt teszt elolvasását javaslom, amely mind ezt részletesen tárgyalja.

Konfiguráció:

Gigabyte EP35 DS4, F3-as BIOS
Intel Core 2 Quad Q6600, G0 - VID: 1,2875 V (1600 / 2400 MHz)
Thermalright Ultra 120A + YS-Tech 120 mm
SuperTalent T800 2x1GB (4-4-3-8 2T)
Inno3D 8800GT 512 MB + Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 1 & Coolink GreenSilent 120 mm
Samsung 80GB Sata2 (8MB Cache)
Pioneer DVD/RW-108
Chieftec GPS 550 W
(Windows XP Professional, 32bit - SP2)

Mivel a maximális spórolás kiszámítása volt a cél, ezért a CPU Voltage Level 3-ra lett állítva, illetve a CPU Throttling is be volt kapcsolva végig a C1E és EIST mellett, valamint a Windows-ban az energialleátás minimális energiagazdálkodásra volt állítva. A C1E és EIST funkciók kikapcsolása valamint a "full auto" beállítások beállítása javasolt a BIOS-ban a D.E.S. használata esetén a gyártó szerint (az együttes használat ellenére semmilyen instabilitási gondom nem támadt). Tuning esetén nem kapcsolahtó be a D.E.S., de C1E és EIST mellett midnen további nélkül működik a program. A mérési értékek átlagos használat mellett végeztem, tehát zenehallgatás, netezés, szövegszerkesztés közben. Nyilván, ha csak hagyom futni végig idel-ben akkor még több energia megspórolható, ha esetleg játékra vagy egyéb nagy számítási kapacitás igénylő tevékenységre kerül sor, akkor ettől lényegesen kevesebb, vagy akár semennyi sem (full load esetén).

A processzor órajele 1600 MHz / 2400 MHz között változott (6 x 266 / 9 x 266), a magfeszültsége 1,008V és 1,136 V között ingadozott a terhelés függvényében. A program által kalkulált megtakarítás 1 óra átlagos felhasználásom során: 6,231 W. Ezek után, ki számítható könnyen, hogy az itthon használt áltagos 4 - 5 órás hétköznapi felhasználás során 24,924 - 31,155 W energiát spórolok meg. Hétvégén, átlagosan 10 - 12 órás géphasználatom mellett 62,31 - 74,772 W energiát spórolok meg körülbelül (amennyiben csak netezésre, szövegszerkesztésre és más egyéb kevéssé erőforrásigényes feladatokra használom a gépet).

Heti: 249,24 - 305,319 W energiaspórolást jelent.

Havi: 996,96 - 1221,276 W energiaspórolást jelent.

Évi: 11963,52 - 14660,04 W energiaspórolást jelent.

Összeségében nem túl jelentős energia takarítható meg és az is csak alacsony processzor kihasználtság mellett. Ezért a játékos felhasználók, illetve akik sokat tömörítenek, dekódolnak illetve más egyéb nagy számításigényű feladatokra használják a gépet még ennek a kalkulált spórálsnak is csak a töredékével kell beérniük (ráadásul mind ezt kizárólag alap órajelen). Mindezek fényében, inkább nevezném a D.E.S-t egyszerű marketingfogásnak, mint jelentős megtakarítást; a környezetvédelemhez nagyban hozzájáruló fejlesztésnek. Ezzel szemben a D.E.S működése közben kimutathatóan csökken a processzor teljesítménye, ezért bizonyos esetekben kimondottan javasolt a program kikapcsolása.
(Az alábbi grafikon csak példa, nem a processzorom által kimért teljesítményesést tükrözi.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.