2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Melyiket? Meizu M1 Note vs Lenovo K3 Note

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A sok "nagyobb" márka után gondoltam kitérőt teszek ismételten a kínai "nagyságok" irányába.

[ ÚJ TESZT ]

A sok "nagyobb" márka után gondoltam kitérőt teszek ismételten a kínai "nagyságok" irányába. Nem is csalódtam, de azért szeretnék segíteni azoknak, akik a címben szereplő két telefon közül szeretnének választani.

Dobozbontás, megjött a két nagyágyú

A Lenovo K3 Note egy kissé puritán, míg a Meizu egy picit minőségibb hatást keltő, elegánsabb dobozban érkezett a messzi távolból.

Lenovo doboza:

Meizu M1 Note doboza:

Értékelés: 1:0 a Meizu javára

Műanyag háború

A két telefon küllemét tekintve sokban különbözik egymástól. Míg a Meizu fényes műanyag borítást - amely nem eltávolítható unibody - addig a Lenovo matt hatású hátlapot kapott, amely leszedhető, ugyanis ez alatt található a 2 SIM illetve az SD kártya helye. Engem egyáltalán nem zavar egyébként a fényes műanyag borítás, még anno az iPhone is így kezdte.

Minőségre a Meizu mindenféleképpen jobb, a Lenovo-nak sajnos mind súly terén, mind tapintásra is gagyi hatása van. Itt az olcsóság átka.

A Lenovonál nem egyértelmű, hogy a kijelzőn milyen "borítás" van, elviekben üveg. Ez lehet akár Dragon Trail vagy Gorilla is, de sajnos erről mindenféléket lehet olvasni és nem egyértelmű. A Meizu M1 Gorilla Glass 3-at kapott, és valamivel még be is van vonva, mert igencsak víztaszító. Ehhez kaptam fóliát, fel is raktam gyorsan, mert az ördög nem alszik, mégiscsak Kínából jöttek a csodák.

A készülékek méretéhez viszonyított kijelző aránya a Meizu javára billenti a mérleget, azaz a Meizunál kevesebb a felesleges terület alul-felül.

Értékelés: 2:0 a Meizu javára

Az a fránya kijelző

Mind a két telefon Full HD, azaz 1920x1080 pixeles IPS kijelzőt kapott, a betekintési szögek tekintetében mind a kettő bőven rendben van. A két telefont egymás mellé fektetve az alap fehér szint tekintetében a Meizu talán picit a melegebb, míg a Lenovo a hidegebb tónushoz áll közelebb.
Színtelítettség tekintetében a Meizu jobb, és sokkal élesebb képet ad.

A Lenovo K3-as 5 érintési pontot, a Meizu 10 érintési pontot érzékel.
Egyértelmű döntést nehéz hozni, de a kép élessége, a 10 pontos érintés és a színek telítettsége miatt a Meizu kapja a pontot ismételten.

Értékelés: 3:0 a Meizu javára

Hardver , OS , sebesség

Száraz adatokat itt most nem fogok részletezni, elviekben mind a két telefon ugyanavval az MTK 6752-es 64 bites, 8 magos chipsettel érkezett, amihez 2GB RAM és 16GB belső tárhely tartozik. NFC egyikben sincs, mind a két telefon micro Dual SIM-es.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy akinek a bővíthetőség fontos, az a Meizu-t ne válassza, mert nem bővíthető szemben a Lenovo K3 Note-tal.

A Meizu jelenleg még 4.4.4-gyel van szerelve, szemben a Lenovo K3 Note-tal, ami már 5.0-t kapott.
A két OS között kezelés szempontjából egetverő különbség nincs, sajnos a magyar nyelv egyik kínainak sem az erőssége. A fordítások hemzsegnek a hülyeségektől, de ettől eltekintve nagyon is kezelhető mind a két telefon.

Wifi, Bluetooth és a GPS mind a két telefonban ugyanúgy teljesít, elég jók már, nincs szükség semmilyen mókolásra.

A hátlapi kamera mind a két kütyüben 13 megapixel, az előlapi 5 megapixel.

A két gyártó saját OS-e közel áll az iPhone által fejlesztett iOS-hez, azaz nincs külön applikáció képernyő. Minden a főképernyőre kerül telepítés után amiket mappákba tudunk pakolni.

Sebesség tekintetében a Lenovo picit gördülékenyebbnek tűnik a Lollipop miatt, ez meglátszik már az Antutu teszteredményekben is.

Lenovo: 44000-45000 Meizu: 39000-41000

Játékok tekintetében vegyes érzések vannak. A Real Racing 3 látványosan jobban teljesített a Meizun. Alig-alig akadt meg, míg a Lenovonál folyamatos FPS vesztés volt tapasztalható.

Mivel a Lenovo már 5.0-val érkezik, bővíthető ezért itt most ő kapja a pontot.

Értékelés: 3:1 a Meizu javára

Kiegészítés: sajnos a Lenovo K3 Note melegedés hatására valamiért nagyon el kezdett szaggatni 3D programok nyúzása esetén. Nem gondolnám hardverhibának, valószínűleg az órajeleket veszi vissza a telefon drasztikusan, amit lehet hogy orvosolni fognak a jövőben.
Nagyon nem szimpatikus, ha belaggol egy játék kb. 10 perc után!

Hangminőség

A hívás hangminősége a Meizunak ismételten jobb, ezt megerősítették kollégák, illetve akiket hívtam. A Lenovo nagyon digitális volt, viszont kihangosításnál a Lenovo hátlapi hangszórója nagyon szépen szól. Szépek a magas hangok, bár a mélyeknél már akadnak torzítással kapcsolatos problémák.

Zene lejátszásnál is szebben szól a Meizu, persze kell hozzá egy jó füles is. Én a párom S4 minijéhez kapott fülest használtam, és a Meizu szépen meg is hajtotta.

Kamera

Korábban írtam, hogy a két kütyüben 13 megapixeles kamera lett integrálva hátra, míg előre 5 megapixeles.

A Meizuban kéttónusú a LED, így színegyensúly mérésében talán ez intelligensebb megoldásnak tűnik.
Az előlapi kamera minősége számomra nem szempont, nagyjából egyforma minőségben készítenek fotót.

A kamera szoftver itt viszont különbözik picit egymástól. A Lenovonál olyan, hogy képméret (Mpx) nincs. Röhej, de nem találtam meg. Csak a 4:3 vagy a 16:9 arány állítható. Szolgáltatásaiban itt a Lenovo nagyon picit "samsungosított" a szép ikonjaival. Szelfi készítése előtt még akár életkor jóslást is tesz a készülék... Na, ez aztán a feature.
Szubjektív véleményem, hogy mind sötétben, mind világosban a Meizu jobb képeket készít.

Pár összehasonlító fotó, amik sötétben vakuval készültek:



A beltéri fotókon szépen látszik, hogy a Lenovo agyontömöríti a képeket, így a részletek elvesznek mindamellett, hogy előjön a Meizuban található kéttónusú LED előnye. A Lenovo egyáltalán nem képes színhelyes képeket készíteni sötétben.

Az általam készített tesztfotókhoz katt ide.

Kültéri teszt fotót a Lenovo-val nem raktam fel sehova, teljesen átlagosan teljesített. Sajnos minél részletesebb volt a készült kép, a tömörítések miatt nem sikerültek igazán.

Amit viszont tényleg érdemes megnézni, hogy a Meizu hogyan növeli a fájl méretét, hogy ne romoljon a képminőség.

Meizu tesztfotó

Videó tesztet nem készítettem, érdemleges különbség nincs. Sötétben mind a két kütyü elvérzik. Nappal viszonylag jó videókat lehet velük készíteni.

A készített képek minősége miatt ismét a Meizu kapja tőlem pontot.

Értékelés: 4:1 a Meizu javára

Üzemidő

A Lenovo kütyüjében 3000mAh-s, a Meizuban 3150mAh-s akkumulátor található, amely azért átlagos használattal bátran nyújtja a 1,5 napos üzemidőt.
Játékok esetében persze mind a két telefon le tud merülni akár 2-3 óra alatt.

Mivel egyezés van, így mind a két telefon kap pontot.

Értékelés: 5:2 a Meizu javára

ROM, Root

Sajnos a Meizu elég zárt OS-el rendelkezik, így arra még nem igen vannak custom ROM-ok szemben a Lenovo készülékével, amihez már a NeedROM.com-on van módosított ROM. Igaz még nagyon friss modell, de az ára miatt erre hamarabb várható valami otthoni konyhai - custom - ROM fejlesztés

.

Root jogosultság terén a Meizu viszont jobban áll, menüből választhatjuk, hogy szeretnénk-e root jogosultságot kapni a készülékhez. Ha igent válaszolunk, akkor a telefon újraindulása után már meg is kaptuk azt !

A Meizu nagyon odafigyel a fejlesztéseire, szinte hetente jönnek frissítések, amik komoly javításokat tartalmaznak. Lenovonál nem lehet tudni, hogy jön-e még rá gyári ROM, ez nagyon bizonytalan náluk. Biztos ők is javítanak, de nem gondolnám, hogy olyan ütemben, mint a Meizu.

Értékelés: 6:3 a Meizu javára

Összegzés, értékelés, és ami még kimaradt....

A pontszám alapján már várható, hogy mit is fogok mondani.

Igen. A Meizu M1 Note nálam a nyertes a fentiek miatt.

Tömören mondva:

Jobb anyag használat, szebb kijelző, méretben kisebb, jobb kamera, jobb optimalizáltság

Akik hosszú távon gondolkodnak, én mindenféle képpen a Meizu-t ajánlanám, a tartósság miatt is.

A Lenovo sajnos most nem domborított minőségre nagyot, de nem is ez volt talán a cél. Olcsó, gyors kütyüt akartak mindenkinek gyártani, akiknek nincs 90-100eFt-juk komolyabb készülékre.

Megemlíteném, hogy ötször tértem vissza az LG G2-es készülékhez, mert a mai napig a legjobb ár/érték illetve ár/teljesítmény arányú készüléke a piacnak.

Most nem biztos, hogy visszatérek mert annyira megfogott a Meizu.

A 8 magos MTK processzor legyen Veletech .....

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.