2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Megvilágítás fénykörrel!

Házilag készített fénykörös megvilágítás fotózáshoz és állványos fúrógéphez.

[ ÚJ TESZT ]

Fénykör állványos fúrógéphez

Üdv Minden Olvasónak!

Az interneten böngészve rátaláltam egy litván (??) moddingos oldalra ahol érdekes LED-es megvilágítást használt az egyik emberke az állványos fúrógépén (sajnos a linket nem mentettem el ). Az illető az ötletet [Metku] oldaláról merítette, ahol az internetről vásárolt fénykörrel fényképezőgép tárgymegvilágítást készítettek az objektív köré minimális költségekből.

Mivel megtetszett az ötlet elhatároztam, hogy magamnak is készítek ilyet.
Én szeretem a saját készítésű dolgokat így saját nyákot terveztem, és vásároltam 32db nagy fényerejű fehér SMD LED-et (1600mCd), és a hozzávaló ellenállásokat 18V-os tápfeszültséghez. A nyák külső átmérője 65 a belső 45mm-re lett tervezve, hogy a fúrógép eredeti lehajtható plexi védőjét használni is lehessen.

A nyák megtervezése és kimaratása után beforrasztottam a LED-eket.

A tápellátásról egy kapcsolóüzemű 18V-os tápegység gondoskodik, melyet a fúrógép motorjával kötöttem párhuzamosan, így automatikusan bekapcsol ha bekapcsolom a gépet. A táp áram ellátását biztosító vezetéket egy a vázon fúrt lukon vezettem át gumi kábelátvezető segítségével.

A vezeték a tápegység aljzatára fixen forrasztva lett, nem akartam gyári kábelt feláldozni, a forrasztást meleg-ragasztóval szigeteltem.

A vezeték másik vége a mágneskapcsoló motorhoz menő vezetékeire lett ráforrasztva majd zsugorcsővel szigetelve.

A tápegység rögzítését 2 oldalas ragasztóval oldottam meg a gép vázának oldalán.

Sajnos élesben a felszereléskor derült ki, hogy túl kicsire méreteztem a nyákot, a helyére ment de az eredetileg tervezett helyén a tokmány beárnyékolt a fúrónak, így kipróbálás kedvéért egy radírgumi és némi meleg-ragasztó segítségével lejjebb rögzítettem.

Az újabb verzió már jóval nagyobb (90mm-es külső) átmérővel rendelkezett.
A képen látni mekkora a különbség

A fénykör alá került egy távtartó 10mm-es rétegelt lemez. Melyre kétoldalas ragasztóval rögzítettem a panelt.

A nagyobb átmérő magával vonta azt, hogy az amúgy még sosem használt védő műanyagot nem lehet rendeltetésszerűen használni, nem fordul be a tokányhoz, így leszereltem (egyébként a szemüveget jobban preferálom, azon legalább átlátni, a plexi burkolat meg olyan homályos, hogy nem látni semmi, így nem kár érte ).

A fényerősséggel meg vagyok elégedve, még teljes sötétben is jól megvilágítja a fúrási területet, nyák fúrásnál is nagyon hasznos, végre jól látni a furatok helyét, az oldalsó izzós megvilágításnál legtöbbször a fényes felület miatt akadtak problémáim a tükröződő fénnyel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.