2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Maxell 32 GB SSD – nyúlcipő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

SSD keresztezése ExpressCard/34 eszközzel, a sebesség jegyében

[ ÚJ TESZT ]

Külsőség

Sokszor kérdezik, ismerősök, barátok, van nekik egy foglalat a netbook, vagy notbook-on, és mire lehet használni. Egyáltalán minek az, csak fogja a helyet, meg mindig kiesik belőle egy „hülye műanyag” darab.

Itt mindig jött a magyarázat részükre, lehetőség van plusz USB, FireWire aljzatokra, netalán eSATA csatlakozó, vagy memóriakártya foglalat, esetleg tv tuner. A wlan kártya már inkább ismerős, esetleg még a mobiltelefon szolgáltatok internetes adaptere, - bár majd mindenki az USB verziót ismeri. Szóval teljes tanácstalanság.

Erre itt a Maxell, aki ismét próbálkozik valamivel kishazánkban, és megint az SSD vették elő. Úttörők voltak az SSD-k minél könnyebb hétköznapi adathordozónként való felhasználásában. Ez volt az eSATA és USB csatolóval ellátott pendrive. Most sikerült, egy SSD meghajtót egy ExpressCardba építeni.

Tudvalevő, hogy nem saját Maxell fejlesztés, hanem Phison Electronic Corp. –tól vették át. Phison pedig sok embernek ismerős lehet az SSD-vel szerelt Asus EEEPC miatt.

Maga a kártya, a „szabványos” Maxell dobozban érkezik, méretre hasonló, mint az USB verzió volt, eltérés, itt nem lehet megtekinteni a terméket közvetlenül. Viszont a doboz hátoldalán 3 soros magyar rövid ismertető is feltűnik. Kibontva a csomagot antisztatikus csomagolásban végre kézbe vehető maga az eszköz is.

Első gép egy notebook volt, ahol kipróbáltuk, Vista Prémium operációs rendszerrel. Szerencsére semmilyen meghajtó nem kellett hozzá. Az aljzatból eltávolít a „hülye műanyag” betét, behelyez, majd a Vista egy kicsit elszöszmötöl a hardware felismeréssel, s használatba vehető. Felismert egy IDE vezérlőt. Egyből adott egy 32 GB –os, FAT32-re formázott „merevlemez”.

Netbooknál viszont előjött az első idegesítő hiba, amit remélem, hamarosan korrigálnak, vagy találnak ki rá valami megoldást. A XP-hez készült meghajtó program, bizony ott csucsult az SSD-n, az Apple meghajtó szoftverével, és egy telepítési útmutatóval. De így ugye, nehéz lesz telepíteni.

Mire is lehet használni. Pld. aki mobil környezetben dolgozik, és minden gépe rendelkezik ExpressCard foglalattal, annak nagyon könnyű szerintem így szállítani az adatokat, vagy szinkronizálni. Itt jön a második hiba, valamilyen backup program nem ártana majd a végleges kiadáshoz csomagolni. S egyből lehetne akár archiválásra használni. Esetleg a kártya sebességéből adódóan pld. virtuális gépet telepíteni rá. Maga az eszköz megbirkózik a Vista ReadyBost funkcióval is. nagyon kényelmesen használható. Plusz a sebesség miatt ténylegesen nem is lehet észrevenni, hogy nem egy fixen beépített merevlemezen dolgozunk vagy mentjük fájlinkat. Illetve egy nagyon fontos dolog, nagyon keveset fogyaszt a külső 2,5” merevlemezekhez képest.
Amit viszont észre lehet venni, hogy sajnos melegszik a folyamatos használat mellett. A foglalat felett azért kellemesen átmelegszik a notebook.

Másik ilyen érdekesség, hogy még a notebookoknál teljesen belesimul az eszköz a foglalatba, így észrevétlenül foglal helyet, láthatatlan. Addig bizony, egyes netbookoknál sajnos 2-3 cm-re kilóg a foglalatból, és majd nem a mobilitás terhére megy, így pld mindig ki kell venni, ha elrakja az ember, vagy tart tőle, hogy beleakad valamibe.

Jöhet a kérdés, ez olyan speciális foglalat, hogy csak notebookban található meg, akkor hogy használjam, ha pc / notebook páros van otthon? Jogos.
Ezekre született a következő megoldás, mint pld a ExpressCard to USB adapter. Ami egyből használhatóvá teszi olyan gépen, ahol amúgy fizikailag szóba sem jöhetne. Hátránya, lassú lesz az USB foglalat sebességéből adódóan.

Kinek ajánlom? Azoknak, akiknek már az USB Pen drive kevés sebességileg, főleg net / notbookon dolgoznak, szinkronizálni akarják adataikat.

Pro:
- villámgyors sebesség
- könnyű hordozhatóság,
- energia takarékosság

Kontra:
- nincs driver lemez, - régebbi operációs rendszerhez
- melegszik
- backup szoftver hiánya jelenleg

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.